Oferta de locuințe a scăzut mai mult decât cererea. Ce se întâmplă cu prețurile
Cererea de locuințe în orașele mari a scăzut cu aproape 12%, în primul trimestru, față de aceeași perioada a anului trecut, potrivit imobiliare.ro. De asemenea, vânzările de proprietăți a scăzut cu 19%.
Care au fost motivele și de ce nu au scăzut prețurile, așa cum erau așteptările în piață, a explicat Dan Niculae, Head of New Business imobiliare.ro, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.
Dan Niculae: “Trebuie să ne uităm în urma cu cel puțin 2 ani, dacă nu trei. În ultimii ani am avut cerere crescută, record de cerere și record de tranzacții. Dar asta s-a întâmplat cu un motiv, și anume prețul banilor. Prețul banilor a fost foarte scăzut, a fost mulți bani în piață, asta a generat o creștere puternică a cererii pe toate planurile, nu doar în real estate. Și cum toată lumea știe, au crescut prețurile iarăși pe toate planurile, lucru care a dus la inflație. Și medicamentul inflației este creșterea prețului banilor, creșterea dobânzilor, care practic a pus un pic frână. Pentru că de fapt a erodat puterea de cumpărare și de aici cu o putere de cumpărare scădere, vedem și o scădere a cererii.”
Pentru că mai puțini oameni au cumpărat locuințe, și oferta a fost în scădere. S-a înregistrat un minus de 18,8% în ceea ce privește piața existentă, adica locuințele vechi, în timp ce pentru cele noi scăderea a fost de aproape 6% la nivel național. Însă în București locuințele nou construite au avut o scădere mult mai mare, de 23%.
În acest context, prețurile au rămas la nivelul celor de anul trecut.
Dan Niculae: “Acum suntem pe un platou, prețurile n-au scăzut și răspunsul se află nu mai departe decât cerere și ofertă. Cererea a scăzut, dar oferta a scăzut și mai mult. Același fenomen s-a înâmplat și anul trecut. De aici prețul nu are cum să scadă, evident, dar dacă ne uităm la diferență între piața existentă și piața nouă, aici intervin acei factori ai dezvoltatorilor care s-au confruntat cu costuri crescute și ale materialelor și ale capitalului. Ei practic au mai multe limitări decât proprietarii în a scădea prețul.”
Ce așteptări sunt în privința prețurilor
“Cererea de locuire rămâne în continuare foarte mare. Oamenii care astăzi poate locuiesc cu părinții sau cu chirie, tineri, peste câțiva ani probabil că își vor cumpăra o locuință și din ce în ce mai mulți își vor permite să facă asta, mai ales dacă condițiile economice se stabilizează. (…) Cred că pe termen scurt prețurile vor vor rămâne stabile o perioadă, nu cred că se vor prăbuși”, a mai spus Dan Niculae.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: imobiliare, romania, preturi, locuinte,
Dată publicare:
09-06-2023 16:14