Tot mai mulți români învață să acorde primul ajutor în caz de urgență. Un astfel de curs intensiv durează doar două zile
Tot mai mulți români învață să acorde primul ajutor în caz de urgență. Iar tehnicile folosite de militari în teatrele de operații se pot dovedi salvatoare inclusiv la accidente rutiere sau în vârful muntelui, în cazul unui atac violent al unui animal.
Un astfel de curs intensiv de pregătire medială tactică de urgență durează doar două zile.
Îngrijirea Tactică a Victimelor în caz de Urgență este un concept militar folosit mai ales de Forțele Speciale în teatrele de operații, și presupune primul ajutor pentru orice tip de vătămare. Iar civilii, inclusiv cei care nu activează în poliție sau jandarmerie, află de la profesioniști ce au de făcut atunci când se confruntă cu răniți. Fie la accidente, fie într-un atentat terorist.
Un set minim de cunoștințe și deprinderi, inspirate din experiența militară medicală de urgență îl poate ajuta în primul rând pe un civil să iasă din zona de risc și să își salveze semenii aflați în pericol, până la sosirea echipajelor profesioniste de intervenție.
Timp de două zile, cursanții parcurg teoretic toate etapele unei astfel de intervenții de prim ajutor tactic. De la identificarea tipurilor de răni și aplicarea garoului, în caz de hemoragie masivă, până la imobilizarea și transportul cu targa.
Apoi, exersează într-un poligon indoor astfel de situații dramatice, pentru că pregătirea minimă poate face diferența dintre viață și moarte.