Tot mai multe spitale, în pragul colapsului: „Este ca la război”
Forța pandemiei crește de la o zi la alta și România înregistrează, neputincioasă, bilanțuri tot mai dureroase.
7.733 de oameni au aflat că au Covid-19 în ultimele 24 de ore și 120 și-au pierdut viața. Trei orașe, intră marți seară în carantină și este foarte posibil să urmeze altele, acolo unde a crescut alarmant numărul de îmbolnăviri. În fața acestei avalanșe, tot mai multe spitale sunt în pragul colapsului.
„De azi, inima iubitoare a părintelui Varlaam bate în veșnicie" este începutul mesajului prin care Mănăstirea Partoș anunță moartea starețului Padre, așa cum îi spunea toată lumea. Avea doar 42 de ani și era alinarea bătrânilor și copiilor nevoiași din centrele bisericești pe care le-a fondat. Peste tot împărțea zâmbete și bunătate. Acum, peste mănăstire și satele din jur s-a așternut o liniște dureroasă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Femeie: „Pentru noi a fost nu copilul nostru, nu știu cum să vă zic, mâna dreapta la tot satul ăsta. Toată lumea l-a iubit și îl vom iubi în continuare.”
Bărbat: „Nu a existat o dată să nu venim aici, să nu ne îmbrățișeze, să nu ne dea binecuvântarea, să vorbească."
Dana este fotograf. A venit la mănăstire prima dată pentru un workshop. Marți s-a întors să aducă portretul lui Padre care va fi așezat pe catafalc.
Femeie: „A fost un om extraordinar, a fost minunea lui Dumnezeu pentru noi și îmi pare rău că a plecat atât de repede."
Acum trei săptămâni, starețul Varlaam a fost internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, infectat cu SARS-CoV-2. În noaptea de luni spre marți s-a stins.
Numărul victimelor din statisticile oficiale crește alarmant
Numărul victimelor din statisticile oficiale crește alarmant. În ultimele 24 de ore, Covid-19 a ucis 120 de români. La terapie intensivă sunt 974 de pacienți, iar 7.733 au aflat că sunt infectați. Printre ei se numără și ministrul Economiei, Virgil Popescu.
În multe locuri din țară medicii nu mai rezistă. În spitalul suport Covid din Mioveni lucrează doar trei medici, iar unul este începător. Au în grijă 61 de pacienți.
Horia Trăilă, manager Spital Mioveni: „Toate paturile de oxigen sunt ocupate. Este inuman. Deci ritmul în care acești medici lucrează este inuman. Este ca la război. E chestie de zile! Efectiv, în ritmul ăsta și cu doar atâția medici, e chestie de zile."
Bucureștiul și nouă județe rămân în scenariul roșu. Marți seară, Zalău, Gherla și Turda intră în carantină, urmează Timișoara, unde sunt aproape 5,7 infectări la mia de locuitori.
Dominic Fritz, primar Timișoara: „Spitalele sunt pline și trebuie să amintesc că în alte țări aceste măsuri foarte, foarte dure se iau când spitalele mai au 20-30 la sută capacitate, tocmai că se știe că măsurile au un efect întârziat cu două săptămâni. De aceea trebuie să tranșăm acest lucru în modul cel mai urgent."
O asistentă, care luptă cu cancer, încă merge la muncă
Un exemplu de sacrificiu vine din nordul țării. O asistentă din Câmpulung Moldovenesc, care luptă cu un cancer gradul 4, încă merge la muncă.
„Faptul că merg la spital mă ajută să mai trăiesc. Pacienții au nevoie de mine", mărturisește cadrul medical într-o postare.
Avem aproape 8.000 de infectări pe zi. Aproape o mie de oameni luptă în terapie intensivă. 7.273 de oameni au murit până acum. Proiecțile specialiștilor vorbesc de 10.000 de infectări pe zi în prima parte a lunii decembrie. Dacă rămânem însă în acest ritm alarmant de creștere este posibil să atingem acest prag mult mai repede. Grav este faptul că o să crească și numărul pacienților din terapie intensivă. Peste 3.000. Din păcate, nu avem atâtea paturi. Așa că, protejați-vă.