Tot mai multe service-uri auto renunță la contractele cu asiguratorii: ”75 de lei ora de manoperă este penibilă”
Timpul de așteptare pentru reparația unei mașini, după accident, a crescut, pentru că tot mai multe service-uri auto renunță la contractele cu asigurătorii.
Motivul: sumele plătite de firmele de asigurare pentru manopera tehnicienilor sunt prea mici. În plus, șoferii care aleg să-și repare vehiculul în regie proprie constată că banii oferiți de asigurare nu sunt de ajuns.
Un service auto a avut contract cu mai multe societăți de asigurare, dar, treptat, administratorii au renunțat la ele din cauza tarifelor foarte mici la manopera reparațiilor.
Claudius Călinescu, reprezentantul unui service auto: „La o societate cu care mai avem contract de colaborare - urmează să-l întrerupem - facturează 75 de lei fără TVA pentru ora de manoperă. La stradă, lucrăm la un preț de manoperă de 200 - 250 de lei."
Dan Moraru, administratorul unui service auto: „75 de lei ora de manoperă este penibilă."
Service-urile independente preferă clienții direcți
Patronatul Operatorilor de Service Auto susține că în situații similare sunt sute de unități. În ultimele 12 luni, aproape un sfert dintre service-urile mici ar fi renunțat la colaborarea cu firmele de asigurare. Preferă să lucreze plătite direct de client, la prețuri stabilite pe piața liberă. Service-urile mari, de reprezentanță, sunt asaltate de clienți.
Marian Lazăr, Patronatul Operatorilor de Service Auto: „Timpii de așteptare în orașele mari este undeva între 15 și 30 de zile comparativ cu 5, max 10 zile în anii anteriori."
Biroul asigurătorilor de autovehicule nu comentează acest aspect, însă a precizat că prețul manoperei este stabilit în urma unor negocieri.
Mădălin Roșu, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România: „Evident că fiecare agent economic poate să renegocieze sau să înceteze colaborarea dacă condițiile comerciale sau contractuale nu mai corespund intereselor sale."
Unii șoferi preferă ca, în cazul unui accident, să încaseze banii de la firma de asigurare și să repare mașina în regie proprie. Ajunși în service, constată că suma este insuficientă.
Mihai Munteanu, proprietar service auto: „În cazul unei bare care ar trebui montată, demontată, vopsită, de foarte multe ori asigurătorul trebuie să plătească undeva la 1000 de lei plus TVA. În cazul de cereri în regie proprie, asigurătorii plătesc câteva sute de lei."
Potrivit Institutului Național de Statistică, reparațiile auto s-au scumpit cu 10,5%. Procentul plasează acest sector în topul celor cu mari creșteri de preț.