Tornadă filmată pe un lac din Cluj. Care a fost cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în România
În Cluj, mai mulți oameni au fost în pericol după ce au filmat cu telefoanele formarea unei tornade, pe lacul Mărtinești, zonă aflată sub mai multe avertizări de vreme severă.
Fenomenul meteo periculos s-a produs pe lacul Mărtinești din Cluj. Mai întâi, oamenii au văzut un nor în formă de pâlnie, care cobora spre pământ. Când a atins suprafața apei, a căpătat acel aspect de tornadă.
Din fericire, fuiorul nu s-a deplasat spre cei care îl filmau și nici nu a căpătat forța tipică a unei tornade, situație în care oamenii ar fi fost în mare primejdie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În acea zonă, meteorologii a fost emis inițial un cod portocaliu de vreme rea, ce anunță viteze ale vântului și de 90 de km pe oră. Vorbim de o viteză a vântului foarte mare, suficient să smulgă un acoperiș sau să rupă copaci și am văzut astfel de situații marți în mai multe județe.
Dacă acesta este nivelul distrugerilor la 90 de km pe oră, gândiți-vă ce ar însemna un vânt de 180 de km pe oră, ce ar însemna o tornadă de categoria 1.
Tornadele nu mai reprezintă un fenomen meteo neobișnuit în România
Cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în România a fost cea din 2002 din Ialomița, când în localitatea Făcăieni rafalele de vânt de peste 200 de km pe oră au distrus parțial sau total peste 400 de case și zeci de hectare de pădure și culturi agricole au fost culcate la pământ.
Tornadele par să nu mai fie un fenomen meteo neobișnuit în Romania, după ce un astfel de fuior a fost filmat în 2019 la Drajna și a fost destul de puternic încât să răstoarne un microbuz cu oameni.
După vijeliile de marți, pompierii încă evaluează pagubele în 42 de localități din 14 județe. Astăzi, meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea valabilă până joi la ora 6. Vor fi afectate alte 21 de județe. Pe aici vântul va sufla la rafală cu 70 de km pe oră, iar ploile vor lăsa în unele zone 40 de litri pe metru pătrat.