Avocat: Toni Grebla a fost retinut de DNA pentru ca ar fi incercat sa vanda 50 de capre care nu erau ale lui
Fostul judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost marti dimineata la sediul DNA si a fost retinut de procurorii anticoruptie. El este vizat de unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Procurorii i-au adus la cunostinta lui Toni Grebla acuzatiile din dosar si vor cere miercuri inaltei Curti de Casatie si Justitie sa dispuna in cazul acestuia masura arestului la domiciliu.
Potrivit procurorilor, din probele administrate a rezultat ca, dupa efectuarea perchezitiilor domiciliare la ferma lui Toni Grebla, acesta si-a continuat activitatea infractionala si a facut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
"S-a emis ordonanta de retinere pe 24 de ore mergandu-se pe ideea ca s-au schimbat lucrurile, in sensul ca ar fi incercat sa-si vanda caprele, pe care nu le are, prin persoane interpuse. Sunt aceleasi acuzatii care se stiau, fara discutie." - a declarat, dupa audierea lui toni Grebla, avocatul acestuia, Petre Buneci.
Intrebat de jurnalisti daca fostul judecator si-a recunoscut faptele de care este acuzat de DNA, avocatul a infirmat.
"Pai n-avea ce sa-si recunoasca, ca n-a dat telefon la nimeni. De cine a fost sunat, n-au avut asemenea discutii, numai ca, asta-i situatia. Procurorii asta spun, ca sa mearga umilirea pana la capat, e data 24 de ore, ca sa mearga cu propunerea de arestare, arest la domiciliu." - a mai spus avocatul lui Toni Grebla
Toni Grebla a venit, marti, la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, el declarand ca este convins ca adevarul va iesi la iveala, pentru ca el nu a "devalizat banul public", iar unele acuzatii sunt "interpretari fantasmagorice". "O parte dintre acuzatii sunt niste interpretari fantasmagorice, nu a aparut nimic nou in dosar, ba dimpotriva, probele confirma punctul meu de vedere", a spus Toni Grebla, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie.
Fostul judecator al Curtii Constitutionale a adaugat ca ancheta va continua, cum este normal, si s-a aratat sunt convins ca adevarul va iesi la iveala. "Nu am furat din banul public, nu am devalizat banul public, unele acuze par de-a dreptul ... ma rog, nu vreau sa le comentez", a mai spus Toni Grebla.
In ceea ce priveste relatia sa cu omul de afaceri din Gorj Ion Bircina, care ii este si fin, fostul judecator de la Curtea Constitutionala a spus ca este o relatie pe care si-o asuma.
"Poate uneori a fost nepotrivita, dar de aici pana la fapte penale e cale lunga. Nu am decat sa ma prezint la DNA de cate ori sunt chemat, apoi justitia, daca va fi cazul, se va pronunta", a adaugat Toni Grebla.
Acuzat ca a sprijinit exporturi ilegale in Federatia Rusa, in timp ce Moscova impusese un embargou in acest sens, procurorii spun ca Toni Grebla - fost prefect de Gorj, fost senator PSD si fost presedinte al Comisiei Juridice din Senat - l-ar fi sprijinit pe finul sau, omul de afaceri de etnie roma Ion Bircina, pentru ca firma acestuia sa obtina mai multe contracte. In schimbul favorurilor, fostul judecator constitutional ar fi primit o masina de 56.000 de euro si rochii pentru sotie.
In 2 februarie, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, in dosarul in care a fost acuzat initial de trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.
Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta judecatorului Curtii Constitutionale in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.
Ulterior, procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si au cerut avizarea de catre Senat a arestarii sale si pentru faptele de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Procurorii spun ca activitatea "continua si neintrerupta" a lui Toni Grebla denota "staruinta infractionala a acestuia in a obtine foloase necuvenite din promisiunea traficarii influentei pe langa diferiti functionari publici in favoarea intereselor economice ale societatilor economice controlate de Ion Bircina si prin efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia".
Procurorii sustin ca fostul judecatorul CC a incercat prin toate mijloacele sa ascunda interesele sale reale, trecand chiar si peste obligatia de a depune "o declaratie de avere si de interese conforma cu realitatea".
Ceva mai norocos pentru ca a a fost lasat sa plece acasa este generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, un mason cunoscut. Acesta este anchetat pentru ca l-ar fi ajutat pe finul lui Grebla sa vanda marfuri in Rusia, in ciuda embargoului.
Sursa: Pro TV
Etichete: toni grebla, justitie, dna, curtea constitutionala, mita, coruptie,
Dată publicare:
10-03-2015 09:51