Toni Grebla si-a dat demisia din functia de judecator al Curtii Constitutionale. "Niciun coleg nu mi-a solicitat sa fac asta"

×
Codul embed a fost copiat

Toni Grebla a demisionat din functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei, se arata intr-un comunicat al acestei institutii. Ulterior, Toni Grebla si-a explicat decizia printr-un comunicat de presa.

UPDATE ORA 16:00 - Fostul judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla a declarat, miercuri, dupa ce si-a dat demisia, ca niciunul dintre colegii sai nu i-a cerut sa faca acest lucru, ca nu a intervenit pentru nimeni, iar acuzatiile care i se aduc nu se refera la "prejudicii insemnate". "Colegii mei numai au luat act de decizia mea. Nu mi-a solicitat niciun coleg sa fac acest lucru si din acest punct de vedere as vrea sa fac cateva precizari. In intreaga mea activitate in spatiul public, de 25 de ani, am desfasurat o activitate responsabila, demna, decenta si cred ca mi-am facut datoria, datorie si activitate care sunt astazi apreciate de foarte multi cetateni, inclusiv de unele institutii ale statului. Avand in vedere evenimentele din ultima perioada, am decis ca este mai bine pentru a nu fragiliza si mai mult activitatea ulterioara a Curtii Constiutionale sa incetez mandatul la instanta constitutionala", a declarat Grebla.

Fostul judecator constitutional a subliniat ca a recurs la acest gest intrucat se considera "un om responsabil", care intelege "ce dificultati ar interveni in perioada urmatoare", daca nu ar fi luat aceasta de decizie. "Acuzatiile aduse in spatiul public, inainte ca eu sa le cunosc, mi-au creat un prejudiciu de imagine, insa tin sa va spun, cu toata responsabilitatea, ca nu am delapidat banul public, eu nu sunt acuzat de prejudicii insemnate, la mine sunt activitatile pe care le cunoasteti. Nu am nicio contributie la interventia pe langa vreo institutie sau autoritte a statului, in favoarea cuiva pentru a obtine un folos material. In legatura cu niste amenintari pe care le-as fi proferat la adresa unui director din judetul Gorj, va rog sa verificati presa locala de la acea vreme si sa vedeti ca lucrurile au fost exact invers. Ele s-au desfasurat intr-o sedinta la care au participat oficialitatile judetului Gorj si toti parlamentarii acelui judet", a adaugat Toni Grebla.

UPDATE ORA 15:00 - "Astazi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLA s-a prezentat la sediul Curtii Constitutionale si a comunicat Plenului decizia de a demisiona din functia de judecator al Curtii Constitutionale.
Plenul Curtii Constitutionale a luat act de decizia sa, iar Presedintele Curtii Constitutionale a constatat, in temeiul art.67 alin.(1) lit.a) si alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, incetarea mandatului de judecator al Curtii Constitutionale al domnului Toni GREBLA.

Curtea constata ca actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instantei constitutionale in legatura cu exercitarea atributiilor sale prevazute de Legea fundamentala.
In acest context, Curtea Constitutionala subliniaza necesitatea respectarii prezumtiei de nevinovatie, a respectarii tuturor drepturilor si garantiilor procesuale in activitatea de urmarire penala, precum si a respectarii dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) si art.23 alin.(11) din Constitutie.
" - se arata in comunicatul de presa.

Citește și
Toni Grebla
Toni Grebla, audiat la DNA in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta. "Nu ma voi dezice de Dan Bîrcină"

Toni Grebla, audiat miercuri dimineata la DNA

Toni Grebla a venit miercuri dimineata la sediul DNA cu avocatii sai, pentru a da primele declaratii, dupa ce judecatorii au extins urmarirea penala in cazul sau. La iesirea de la DNA, el a declarat ca procurorii i-au prezentat noile acuzatii, legate mai mult de comportamentul sau, de care nu se poate dezice. "Imi voi lua o perioada in care voi medita cu privire la activitatea anterioara. Eu sunt in concediu legal de odihna, nu particip si nu voi participa la activitatile Curtii. Tin prea mult la prestigiul si autoritatea Curtii Constitutionale ca sa contribui si eu la fragilizarea activitatii ei, si asa pusa la o oarecare incercare, in urma presiunilor si chiar amenintarilor din ultima vreme", a spus judecatorul constitutional, dupa ce a fost audiat in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

Toni Grebla a adaugat ca ancheta judiciara in cazul sau trebuie sa continue. Judecatorul s-a declarat convins ca va avea parte de o ancheta impartiala.

"Eu nu am delapidat, nu am luat, nu am bagat mana in bani publici. Acuzele mele sunt mai mult legate de un anume tip de comportament, pe care eu mi l-am asumat, ca nu pot sa ma dezic de el, si de aici pana la finalizarea unei anchete judiciare trebuie parcurse niste etape, cu probe de o parte si de alta, pentru ca in final sa se traga concluzia care este gradul meu de vinovatie, daca sunt vinovat de savarsirea acestor lucruri. (...) Nu exista niciun denunt de la nicio persoana, inclusiv de la Viorel Hrebenciuc, pentru ca nici nu avea cum sa fie", a mai spus Toni Grebla.

El este suspectat nu doar de trafic de influenta si operatiuni comerciale si acte de comert incompatibile atat cu statutul sau de sanator pe care l-a avut pana in decembrie 2013, cat mai ales cu cel de magistrat al Curtii Constitutionale.

Toni Grebla a fost nevoit sa dea noi declaratii in legatura cu aceste suspiciuni si cu cea de favorizare a faptuitorului, la nici 24 de ore dupa ce procurorii anticoruptie au cerut Biroului Permanent al Senatului aviz pentru retinerea si arestarea sa. La intrarea in biroul anchetatorilor, judecatorul a declarat ca a aflat lucruri noi despre el, in conditiile in care marti a iesit la iveala faptul ca un fost director de la Compania Energetica Oltenia l-a acuzat ca in urma cu ceva vreme ca a fost amenintat de el.

Acest director facuse afaceri cu firma patronata de finul lui Toni Grebla, un interlop controversat cunoscut sub numele Dan Goeru (numele real, Ion Bircina), si avea de recuperat aproximativ 10 milioane de lei. Bircina i-ar fi propus sa nu mai plateasca datoria, ci sa-i dea eventual in schimb un teren supraevaluat, dar si aparatura electronica, inutila pentru societate. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
DNA cere aviz pentru ARESTAREA lui Toni Grebla. Judecatorul CCR este acuzat si ca l-ar fi amenintat pe directorul CEO
DNA cere aviz pentru ARESTAREA lui Toni Grebla. Judecatorul CCR este acuzat si ca l-ar fi amenintat pe directorul CEO

DNA a cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

Toni Grebla, audiat la DNA in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta.
Toni Grebla, audiat la DNA in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta. "Nu ma voi dezice de Dan Bîrcină"

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a dat primele declaratii in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si constituire de grup organizat.

Toni Grebla, cercetat pentru trafic de influenta, NU isi da demisia. Judecatorul CCR si-a luat concediu incepand de marti
Toni Grebla, cercetat pentru trafic de influenta, NU isi da demisia. Judecatorul CCR si-a luat concediu incepand de marti

Curtea Constitutionala informeaza ca judecatorul Toni Grebla a anuntat ca, incepand cu data de 27 ianuarie, va intra in concediu legal de odihna.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.