DNA cere aviz pentru ARESTAREA lui Toni Grebla. Judecatorul CCR este acuzat si ca l-ar fi amenintat pe directorul CEO

×
Codul embed a fost copiat

DNA a cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

Solicitarea procurorilor DNA a fost trimisa procurorului general al Romaniei, care urmeaza sa sesizeze Biroul Permanent al Senatului, pentru a putea fi declansate procedurile de arestare si trimitere in juecata a lui Toni Grebla.

Grebla a declarat ca nu se astepta ca DNA sa ceara aviz pentru arestarea sa preventiva si credea ca va fi o urmarire penala echitabila si "fara excese". "Nu ma asteptam sa se intample acest lucru. Credeam ca voi avea parte de o urmarire penala echitabila si fara excese. Dar cum suntem intr-o campanie permanenta, trebuie sa existe si pagube colaterale", a spus Toni Grebla.

Pe de alta parte, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca nu a primit inca cererea DNA, dar ca miercuri si joi va exista un birou permanent pentru a transa situatia lui Grebla.

Citeste si: Cine este Toni Grebla, primul judecator din istoria CCR anchetat de DNA. Sansa vietii lui: scandalul dintre Bolcas si Basescu

Citește și
Toni Grebla
Toni Grebla, cercetat pentru trafic de influenta, NU isi da demisia. Judecatorul CCR si-a luat concediu incepand de marti
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

In referatul trimis de DNA Parlamentului se arata ca Toni Grebla l-ar fi amenintat pe directorul Complexului Energetic Oltenia Laurentiu Ciurel. Acesta a relatat ca Toni Grebla facea presiuni in folosul companiei lui Ion Bircina, finul sau.

Director CEO sustine ca Toni Grebla l-ar fi amenintat pentru ca nu era de acord cu o compensare de 10 milioane de lei ceruta de firma lui Bircina.

Referatul scris de procurori:

"• Declaratia martorului CIUREL LAURENTIU DAN din 03.02.2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezulta ca TONI GREBLA, in anul 2008, i-a reprosat in mod direct faptul ca nu este de acord cu compensarea propusa de o firma a lui BIRCINA, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari initial de 10.000.000 lei si ulterior de 6.294.000 lei.

Compensarea sustinuta de TONI GREBLA (pentru BIRCINA) privea stingerea creantei in totalitate cu un teren supraevaluat si aparatura electronica inutila societatii.

Urmarea refuzului explicit, in anul 2013, TONI GREBLA, pe holurile prefecturii Gorj, s-a intalnit cu martorul, pe care l-a amenintat in mod direct.

Pasajul si contextul amenintarilor: „Acolo au fost prezenti toti parlamentarii din Gorj, intalnirea fiind convocata de mine, in calitate de director general al C.E.O., urmare a conferinte de presa si declaratii publice facute de domnul GREBLA cu privire la o iminenta insolventa in urmatoarele doua luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat aceasta declaratie iresponsabila, in contextul in care Complexul era la inceput de drum si avea mari probleme cu bancile. Practic, declaratia lui TONI GREBLA decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat.
In acest context, a fost prezent si TONI GREBLA, alaturi de alti parlamentari de Gorj si alte oficialitati ale judetului. In fapt, in timpul sedintei m-am contrazis cu TONI GREBLA, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat CONDESCU
MARIN, care era sustinut in mod public de TONI GREBLA. Eu ii reprosam lui CONDESCU amestecul in activitatea administratiei si presiunea continua de a pune directori in tot felul de functii sau alte persoane.
La un moment dat, am parasit sala si eu si TONI GREBLA si, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reintalnit. Foarte nervos, TONI GREBLA mi-a spus textual, citez din memorie, „
Oameni ca tine n-o sa-i uit niciodata si o sa am grija sa fii terminat!”. I-am raspuns: „Aveti intentia sa ma amenintati direct?”, la care TONI GREBLA mi-a spus ca: „Nu este o amenintare, este doar un avertisment!”.
Intre cele doua momente (respectiv momentul de refuz al compensarii sustinut de TONI GREBLA si momentul amenintarii mele pe holul prefecturii) exista o stransa legatura, in opinia mea.
Mai mult decat atat, arat ca practic, in perioada 2009-2012, am fost nevoit sa plec din sistemul energetic de stat catre domeniul privat deoarece nu eram agreat de TONI GREBLA si CONDESCU MARIN, cei doi practic controland numirile in functie ale tuturor directorilor din sistemul energetic si minier. Era de notorietate faptul ca asocierea CONDESCU MARIN - TONI GREBLA facea numirile acestor directori in biroul de parlamentar al lui TONI GREBLA.

In tot anul 2013, TONI GREBLA a marsat la tot felul de presiuni ale lui CONDESCU MARIN facute prin media impotriva mea participand la actiuni ale lui CONDESCU impotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judete pentru a determina schimbarea mea din functie.”

SURSA: gandul.info

Judecatorul constitutional Toni Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.

In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la CC) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustin procurorii anticoruptie.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Toni Grebla, audiat la DNA in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta.
Toni Grebla, audiat la DNA in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta. "Nu ma voi dezice de Dan Bîrcină"

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a dat primele declaratii in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si constituire de grup organizat.

Toni Grebla, cercetat pentru trafic de influenta, NU isi da demisia. Judecatorul CCR si-a luat concediu incepand de marti
Toni Grebla, cercetat pentru trafic de influenta, NU isi da demisia. Judecatorul CCR si-a luat concediu incepand de marti

Curtea Constitutionala informeaza ca judecatorul Toni Grebla a anuntat ca, incepand cu data de 27 ianuarie, va intra in concediu legal de odihna.

Presedintele CCR ii cere demisia lui Toni Grebla, daca acuzatiile DNA vor fi probate. Ce a spus de rochiile luate mita
Presedintele CCR ii cere demisia lui Toni Grebla, daca acuzatiile DNA vor fi probate. Ce a spus de rochiile luate mita

"Judecatorul Toni Grebla trebuie sa plece de la Curtea Constitutionala, daca se va demonstra ca avea afaceri de familie sau ca a facut trafic de influenta".

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.