Tokes: "Procentul maghiarilor din Ardeal e 20%. Cauzele: asimilarea agresiva, exodul si colonizarea"

Laszlo Tokes

Presedintele CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes, afirma ca "politica de asimilare" a maghiarilor din Romania "continua, de 92 de ani incoace".

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat, sambata, las o conferinta pe tema autonomiei organizata de CNMT si Centrul Maurits Coppieters al Aliantei Libere Europene (EFA), la Sovata, ca in Transilvania este in derulare o "politica de asimilare", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In 1920, 55 la suta din populatia Ardealului era romaneasca si 45 la suta - deci aproape jumatate - era formata din maghiari, nemti si alte minoritati. Procentul actual al maghiarilor este sub 20, iar al romanilor de peste 80, din cauza asimilarilor agresive, exodului si colonizarii. Aproape trei milioane de oameni au fost adusi in Ardeal. E in derulare o politica ortodoxa de colonizare, spunandu-se ca unde exista balta, exista si pesti. Si unde nu exista balta, se construieste o biserica si apoi vor veni si romanii. Exista 2.000 de biserici ortodoxe construite in ultimii 20 de ani in Transilvania - numai la Oradea sunt 21, la Targu Mures - 16, la Cluj la fel. (…) UMF Targu Mures, in urma cu 50 de ani era exclusiv maghiara. Acum nu se poate infiinta nici macar un profil, acolo unde maghiarii au fost majoritari", a spus Tokes.

Ulterior, el a declarat presei ca politica de asimilare a maghiarimii din Romania "continua, de 92 de ani incoace" (adica din 1920, de la semnarea Tratatului de la Trianon - n.r.) si ca, desi metodele difera, scopul este acelasi.

"Politica de asimilare in Romania se continua, de 92 de ani incoace. Mutatis mutandis, metodele si instrumentele si imprejurarile intotdeauna s-au schimbat. Exista trei perioade mai importante - perioada interbelica, perioada comunista, perioada postcomunista, care difera cu totul, sunt diferite metodele si imprejurarile, dar scopul principal si prioritatea principala a strategiei nationale romanesti sunt neschimbate. De exemplu, prin privarea noastra de drepturi colective; prin diferite legi - de exemplu in invatamant; prin sustinerea acelor imprejurari anormale, incat nu putem redobandi cele peste 1.000 de scoli foste confesionale sau sustinerea in continuare a scolilor mixte. Noi am avut scolile noastre, noi nu avem nevoie de tutoratul invatamantului romanesc. Noi am avut o sectie autonoma de invatamant chiar in Ministerul invatamantului inainte, nu s-a restituit, suntem la un nivel degradat in ce priveste dirijarea invatamantului maghiar, suntem subordonati politicii de invatamant, de multe ori sovine, a invatamantului romanesc. Depinde de culoarea partidelor de guvernamant si de persoanele care dirijeaza", a spus Tokes.

Citește și
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes critica dur pozitia UDMR fara de vizita lui Kover Laszlo. "Reinvie o notiune comunista"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

El a vorbit de "multe cai birocratice, administrative, mostenite", apreciind drept "scandalos si caraghios" faptul ca, dupa ce maghiarii au avut o universitate exclusiv maghiara la Targu Mures, precum UMF, in prezent se cearta "pentru o saraca sectie maghiara", fapt "de nesuportat pentru un maghiar adevarat".

Tokes a reluat ideea ca prin Biserica Ortodoxa se face "o colonizare", subliniind ca foarte multe biserici ortodoxe s-au construit mai ales in zonele unde maghiarii sunt majoritari, desi numarul enoriasilor nu ar justifica acest lucru.

"Este ceva nefast ca in numele Domnului Iisus Hristos se construiesc, se duce aceasta miscare de cladire a bisericilor ortodoxe peste nivelul necesar. si mai ales se poate observa ca bisericile acestea ortodoxe se construiesc in localitati unde maghiarii, elementul maghiar a fost dominant si conform unei politici de asezamant, de asezare artificiala a populatiei majoritare, concomitent cu aceasta se duce o colonizare spirituala, prin cladirea acestor biserici. Eu cred ca in intreaga lume nici nu s-ar putea inchipui ca intr-un oras sa construiesti 20 de biserici ortodoxe in 20 de ani. E extraordinar! Si la Oradea, si la Targu Mures, si la Cluj. Si la Sovata sunt vreo cinci biserici ortodoxe. Deci este clar ca ortodoxia romana s-a aliat politicii de colonizare a nationalismului romanesc. Si aceasta este o metoda - romanizarea, asimilarea romaneasca a Transilvaniei", a afirmat Tokes.

El a facut referire si la infiintarea Episopiei Ortodoxe din Covasna si Harghita.

"Sa nu spun altceva - crearea Episcopiei Ortodoxe romane in secuime (se refera la Harghita si Covasna - n.r.). La noi, la reformati, intr-un singur protopopiat, de la Bihor, sunt atatea suflete ca in secuime la biserica ortodoxa. Este de fapt o biserica ortodoxa de rang protopopial, ei o ridica la rangul episcopiei. Este evidenta tendinta nationalista a infaptuirii Episcopiei Ortodoxe. Eu ii iubesc pe fratii mei ortodocsi. Deci nu vorbesc despre ortodoxie ca atare, ci despre politica nationalista care se foloseste si de ortodoxie", a spus Tokes.

Potrivit acestuia, dupa 1990 in Transilvania s-au construit "2.000 de biserici ortodoxe si vreo 40 de manastiri".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Oficial ungar: Etnicii unguri ar trebui sa foloseasca limba materna fara frica
Oficial ungar: Etnicii unguri ar trebui sa foloseasca limba materna fara frica

Un oficial responsabil cu politica nationala in cadrul guvernului ungar a declarat ca toti cetatenii unguri care locuiesc in afara tarii ar trebui sa aiba sansa sa invete limba materna si sa o foloseasca fara frica.

Laszlo Tokes critica dur pozitia UDMR fara de vizita lui Kover Laszlo.
Laszlo Tokes critica dur pozitia UDMR fara de vizita lui Kover Laszlo. "Reinvie o notiune comunista"

Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, susţine ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, alaturi de liderii politici romani, "reinvie notiunea comunista de neamestec in treburile interne".

Kover: In UE sunt mai multe forme de autonomie; ele nu au facut niciun rau statelor, dimpotriva
Kover: In UE sunt mai multe forme de autonomie; ele nu au facut niciun rau statelor, dimpotriva

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirma ca, "din punct de vedere principial, nu ar trebui sa existe niciun impediment" in obtinerea autonomiei pentru maghiarii din Romania.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.