Tokes: "Procentul maghiarilor din Ardeal e 20%. Cauzele: asimilarea agresiva, exodul si colonizarea"
Presedintele CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes, afirma ca "politica de asimilare" a maghiarilor din Romania "continua, de 92 de ani incoace".
Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat, sambata, las o conferinta pe tema autonomiei organizata de CNMT si Centrul Maurits Coppieters al Aliantei Libere Europene (EFA), la Sovata, ca in Transilvania este in derulare o "politica de asimilare", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"In 1920, 55 la suta din populatia Ardealului era romaneasca si 45 la suta - deci aproape jumatate - era formata din maghiari, nemti si alte minoritati. Procentul actual al maghiarilor este sub 20, iar al romanilor de peste 80, din cauza asimilarilor agresive, exodului si colonizarii. Aproape trei milioane de oameni au fost adusi in Ardeal. E in derulare o politica ortodoxa de colonizare, spunandu-se ca unde exista balta, exista si pesti. Si unde nu exista balta, se construieste o biserica si apoi vor veni si romanii. Exista 2.000 de biserici ortodoxe construite in ultimii 20 de ani in Transilvania - numai la Oradea sunt 21, la Targu Mures - 16, la Cluj la fel. (…) UMF Targu Mures, in urma cu 50 de ani era exclusiv maghiara. Acum nu se poate infiinta nici macar un profil, acolo unde maghiarii au fost majoritari", a spus Tokes.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Ulterior, el a declarat presei ca politica de asimilare a maghiarimii din Romania "continua, de 92 de ani incoace" (adica din 1920, de la semnarea Tratatului de la Trianon - n.r.) si ca, desi metodele difera, scopul este acelasi.
"Politica de asimilare in Romania se continua, de 92 de ani incoace. Mutatis mutandis, metodele si instrumentele si imprejurarile intotdeauna s-au schimbat. Exista trei perioade mai importante - perioada interbelica, perioada comunista, perioada postcomunista, care difera cu totul, sunt diferite metodele si imprejurarile, dar scopul principal si prioritatea principala a strategiei nationale romanesti sunt neschimbate. De exemplu, prin privarea noastra de drepturi colective; prin diferite legi - de exemplu in invatamant; prin sustinerea acelor imprejurari anormale, incat nu putem redobandi cele peste 1.000 de scoli foste confesionale sau sustinerea in continuare a scolilor mixte. Noi am avut scolile noastre, noi nu avem nevoie de tutoratul invatamantului romanesc. Noi am avut o sectie autonoma de invatamant chiar in Ministerul invatamantului inainte, nu s-a restituit, suntem la un nivel degradat in ce priveste dirijarea invatamantului maghiar, suntem subordonati politicii de invatamant, de multe ori sovine, a invatamantului romanesc. Depinde de culoarea partidelor de guvernamant si de persoanele care dirijeaza", a spus Tokes.
El a vorbit de "multe cai birocratice, administrative, mostenite", apreciind drept "scandalos si caraghios" faptul ca, dupa ce maghiarii au avut o universitate exclusiv maghiara la Targu Mures, precum UMF, in prezent se cearta "pentru o saraca sectie maghiara", fapt "de nesuportat pentru un maghiar adevarat".
Tokes a reluat ideea ca prin Biserica Ortodoxa se face "o colonizare", subliniind ca foarte multe biserici ortodoxe s-au construit mai ales in zonele unde maghiarii sunt majoritari, desi numarul enoriasilor nu ar justifica acest lucru.
"Este ceva nefast ca in numele Domnului Iisus Hristos se construiesc, se duce aceasta miscare de cladire a bisericilor ortodoxe peste nivelul necesar. si mai ales se poate observa ca bisericile acestea ortodoxe se construiesc in localitati unde maghiarii, elementul maghiar a fost dominant si conform unei politici de asezamant, de asezare artificiala a populatiei majoritare, concomitent cu aceasta se duce o colonizare spirituala, prin cladirea acestor biserici. Eu cred ca in intreaga lume nici nu s-ar putea inchipui ca intr-un oras sa construiesti 20 de biserici ortodoxe in 20 de ani. E extraordinar! Si la Oradea, si la Targu Mures, si la Cluj. Si la Sovata sunt vreo cinci biserici ortodoxe. Deci este clar ca ortodoxia romana s-a aliat politicii de colonizare a nationalismului romanesc. Si aceasta este o metoda - romanizarea, asimilarea romaneasca a Transilvaniei", a afirmat Tokes.
El a facut referire si la infiintarea Episopiei Ortodoxe din Covasna si Harghita.
"Sa nu spun altceva - crearea Episcopiei Ortodoxe romane in secuime (se refera la Harghita si Covasna - n.r.). La noi, la reformati, intr-un singur protopopiat, de la Bihor, sunt atatea suflete ca in secuime la biserica ortodoxa. Este de fapt o biserica ortodoxa de rang protopopial, ei o ridica la rangul episcopiei. Este evidenta tendinta nationalista a infaptuirii Episcopiei Ortodoxe. Eu ii iubesc pe fratii mei ortodocsi. Deci nu vorbesc despre ortodoxie ca atare, ci despre politica nationalista care se foloseste si de ortodoxie", a spus Tokes.
Potrivit acestuia, dupa 1990 in Transilvania s-au construit "2.000 de biserici ortodoxe si vreo 40 de manastiri".