Kover: In UE sunt mai multe forme de autonomie; ele nu au facut niciun rau statelor, dimpotriva

Kover Laszlo

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirma ca, "din punct de vedere principial, nu ar trebui sa existe niciun impediment" in obtinerea autonomiei pentru maghiarii din Romania.

Acesta a afirmat ca in UE sunt mai multe forme de autonomie, iar ele "nu au facut niciun rau" statelor, ci le-au intarit. Kover Laszlo - care declara ca nu exista niciun impediment ca maghiarii din Romania sa aiba autonomie - a fost intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Odorheiu Secuiesc, daca legile si Constitutia Romaniei nu reprezinta impedimente suficiente, transmite corespondentul Mediafax.

"Cred ca, din punct de vedere principial, nu ar trebui sa existe niciun impediment, datorita faptului ca in UE sunt mai multe forme de autonomie. Intr-adevar sunt diferite, dar fiecare are un caracter puternic si sprijina comunitatile nationale din tarile respective. Aceste forme de autonomie nu au facut niciun rau statelor respective, ci, dimpotriva, au intarit aceste state si astazi sunt tarile care se dezvolta cel mai bine in UE, au o economie infloritoare. Chiar si in afara UE gasim niste forme de autonomie, de exemplu in Serbia, unde exista autonomie culturala", a spus Kover.

Presedintele Parlamentului ungar a mai fost intrebat daca nu crede ca facand campanie electorala PCM, partid despre care se spune ca ar fi finantat din Ungaria, divizeaza si dezbina minoritatea maghiara din Romania. Presedintele Parlamentului ungar a raspuns ca ar finanta cu placere PCM daca legile Romaniei si Ungariei ar permite acest lucru.

"Daca nu ar exista obstacole, atunci cu cea mai mare placere sprijineam si financiar PCM", a declarat Kover Laszlo. El a adaugat ca aceia care dezbina comunitatea maghiara sunt oponentii pluralismului politic.

Citește și
Laszlo Kover
Kover: Nu vad niciun impediment in realizarea autonomiei in Transilvania
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Consider ca dezbina comunitatea maghiara cei care nu sunt de acord cu pluralismul politic, care au inlaturat din sanul lor pe cei care au avut alte viziuni fata de viata comunitatii maghiare. Unitatea impusa de UDMR imi aminteste de unitatea impusa de Partidul Socialist Muncitoresc din Ungaria si de Partidul Comunist Roman. Din fericire, traim in democratie si asta inseamna ca avem posibilitatea nu doar de a ne spune parerea, dar putem si sa ne organizam dupa propria noastra ideologie", a argumentat Kover Laszlo.

Potrivit acestuia, pluralismul politic al comunitatii maghiare din Romania a devenit o realitate, iar fortele politice maghiare ar trebui sa ajunga la un compromis pentru a evita dezbinarea.

"Daca dorim unitate, asta inseamna ca organizatiile politice maghiare din Romania trebuie sa ajunga la un compromis si la o intelegere comuna. Dezbina comunitatea maghiara cei care nu sunt in masura sa ajunga la compromis, cei care-i inlatura pe cei cu idei diferite, ii inlatura din mass-media, din spatiul public, din tot ce misca", a conchis presedintele de onoare al PCM.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirma, marti seara, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca nu vede "niciun impediment" in realizarea autonomiei in Transilvania, unde exista 1,5 milioane de maghiari, spunand ca si in alte tari din Europa aceasta reprezinta o realitate.

"In Transilvania in primul rand ar trebui sa se lupte pentru autonomie si apoi sa vorbim de sprijin. Daca luam in vizor cateva tari - Suedia, Finlanda, Spania, eventual Belgia - in care exista diferite forme de autonomie trebuie sa admitem ca e o realitate, nu vad niciun impediment in realizarea acesteia. Exista 1,5 milioane de maghiari in Transilvania", spunea Kover.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ponta, despre
Ponta, despre "atitudinea provocatoare si iresponsabila" a lui Kover: "Suntem mai destepti."

Victor Ponta a cerut ministrilor de Externe si Interne sa mentine o pozitie ferma fata de presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo.

Kover: Nu vad niciun impediment in realizarea autonomiei in Transilvania
Kover: Nu vad niciun impediment in realizarea autonomiei in Transilvania

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, sustine ca nu vede "niciun impediment" in realizarea autonomiei in Transilvania, unde exista 1,5 milioane de maghiari, spunand ca si in alte tari din Europa aceasta reprezinta o realitate.

Ponta: Kover Laszlo poate fi declarat
Ponta: Kover Laszlo poate fi declarat "persona non grata" daca depaseste limita legii

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, poate fi declarat "persona non grata" de catre MAE daca atitudinea sa va depasi limita legii si principiul bunelor relatii dintre Romania si Ungaria, potrivit premierului Victor Ponta.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.