Oficial ungar: Etnicii unguri ar trebui sa foloseasca limba materna fara frica

Ultima actualizare: 02-11-2012 14:18
Ungaria

Un oficial responsabil cu politica nationala in cadrul guvernului ungar a declarat ca toti cetatenii unguri care locuiesc in afara tarii ar trebui sa aiba sansa sa invete limba materna si sa o foloseasca fara frica.

Subsecretarul de stat Zsuzsanna Repas a spus ca guvernul ungar cauta sa atinga acest obiectiv in colaborare cu comunitatile ungare din strainatate.

Minoritatile ungare ar trebui sa "fie cumva conectate la o scena unde maghiara este vorbita ca limba materna", a spus ea in cadrul unei conferinte despre politica lingvistica si drepturile lingvistice organizata de Institutul de cercetare pentru Comunitati ungare din strainatate. Aceasta este o prioritate pentru politica nationala, a adaugat aceasta.

Obtinerea unei imagini de ansamblu asupra politicii lingvistice a statelor vecine precum si oportunitatile oferite de UE - sau lipsa acestora - este o conditie esentiala pentru Ungaria in construirea unei strategii lingvistice corespunzatoare, a mai spus Repas.

Drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil pentru etnicii unguri, deoarece autoritatile statelor vecine limiteaza de obicei dreptul acestora de a isi folosi limba materna, a declarat ea.

Repas a amintit ca guvernul a lansat un program pentru sustinerea gradinitelor in limba maghiara si un program de burse pentru etnicii unguri studenti la drept, precum si planurile de a lansa o retea de asistenta juridica in statele vecine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO