Greva generala ROMATSA, azi, de la ora 9:00. Conditia pusa de sindicalisti pentru a evita un haos pe aeroporturile din tara

×
Codul embed a fost copiat

Marti se anunta haos pe toate aeroporturile din Romania. Mii de calatori vor avea de suferit pentru ca sindicalistii de la Romatsa vor declansa la ora 9 greva generala.

Protestul s-ar putea incheia dupa doua ore, daca Ministrul Transporturilor va semna un nou plan de management pentru compania Romatsa, singura care dirijeaza traficul aerian din tara.

Chiar daca aceasta greva se va incheia la ora 11, urmarile se vor simti toata ziua, pentru ca vor fi intarzieri si chiar anulari in cazul multor curse. Cei care au bilete pentru marti vor afla abia in aeroport daca vor decola sau raman in asteptare.

Negocierile dintre sindicalistii Romatsa si ministrul Transporturilor au durat 3 ore, insa fara succes. Controlorii de trafic au lasat totusi o portita deschisa si sunt de acord sa incheie protestul mai repede cu o singura conditie.

Gabriel Tudorache, lider sindical Romatsa: "Le dam timp sa semneze un pland de management, un buget. Este posibil daca se se intampla asta sa oprim greva intr-un termen rezonabil."

Citește și
romatsa
Haos si nervi pe aeroporturi dupa greva controlorilor de trafic. "Continuam negocierile pentru a nu ajunge la greva generala"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pe timpul grevei, adica de la 9 la 11, va fi asigurata doar o treime din activitatea normala. Controlorii vor dirija in primul rand cursele internationale care doar survoleaza Romania, apoi cursele de urgenta si, daca mai ramane loc, o parte din cursele civile programate.

Potrivit unor estimari, numai pe aeroportul din Otopeni in cele doua ore vor fi afectate intre 50 si 100 de curse, iar la nivel national, aproape 200 de zboruri. Daca greva ar dura toata ziua, ar fi afectate aproape 2.000 de zboruri programate.

In functie de dotarea aeroportului, un controlor din turnul aeroportului dirijeaza un avion de la decolare pana la altitudinea de aproximativ 3.000, unde sunt preluati de controlorii aflati in sediul Romatsa. Acestia asigura dirjarea in spatiul aerian al Romaniei, plus zona Ruse din Bulgaria.

Sindicalisti de la Romatsa au raspuns si acuzatiilor ca si-ar fi angajat rudele si ca ar primi salarii mari in comparatie cu controlorii din alte tari.

Gabriel Tudorache, lider sindical Romatsa: "Ala de de la Hethrow nu este controlor de trafic, este doar in scoala de controlori. Angajarile nu le face sindicatul ci le face conducerea Romatsa."

Ministrul spune ca el a aflat abia recent despre problemele de la Romatsa.

Razvan Cuc, min. Transporturilor: "Problema asta trebuia rezolvata de fostul ministru."

Pentru ca nici contractul colectiv de munca nu este semnat la Romatsa, este posibil sa mai asistam si la alte greve ale controlorilor de zbor.

Companiile aeriene vor anunta pasagerii despre eventuale intarzieri sau anulari doar in momentul in care vor fi informati de Eurocontrol, institutia care supervizeaza traficul aerian la nivel european si care va decide dupa declansarea grevei ce avioane vor decola. Cu alte cuvinte, pasagerii sunt asteptati conform programarii pe aeroport.

Companiile sunt obligate conform regulamentelor europene sa reruteze pasagerii daca zborurile lor sunt anulate. Iar cei care vor sta mai mult de 3 ore pe aeroport pot beneficia de apa, un sandvish sau cazare daca se impune acest lucru.

Desfasurarea evenimentelor de luni livetext:

UPDATE 19:00 Cum vor zbura avioanele marti, dupa ora 9: Romatsa dirijeaza o treime din curse, dar Eurocontrol stabileste cine zboara

Eurocontrol, organismul european al dirijarii traficului aerian, va stabili, dupa declansarea grevei generale de catre angajatii regiei Romatsa, ce zboruri au prioritate si cum se va desfasura traficul aerian pe aeroporturile din Romania si cel de tranzit, in conditiile in care, conform legii, angajatii in greva ai Romatsa trebuie sa asigure dirijarea a cel putin o treime din curse.

”Exista o singura diferenta fata de greva de avertisment: in conformitate, atat cu legislatia nationala, cit si internationala, nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din Romatsa, nici domnul ministru, nici presedintele Romaniei, care vor fi zborurile care vor fi afectate. Decizia se ia de la Eurocontrol, de la network manager, si, in mod cert, astazi sa spuna cineva care aeronava va decola, daca va decola, este imposibil de precizat”, a declarat presedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, la iesirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Legea prevede ca vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus exceptiile, categorie in care sunt incluse zborurile inaltilor demnitari (presedinti, sefi de guvern, ministri), zborurile militare, cursele umanitare sau cele din categoria operatiunilor de cautare-salvare.

In cele cateva ore cat ar putea greva controlorilor de trafic aerian, cateva sute de zboruri ar putea fi afecate la nivel national.

”in mod normal, intr-o zi de vara, se ajunge la 3.000 de avioane dirijate in 24 de ore, in spatiul aerian al Romaniei. Aici sunt incluse zborurile de survol, decolarile si aterizarile”, a declarat luni pentru News.ro purtatorul de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

Doar pe aeroportul international Henri Coanda, cel mai mare al tarii, marti sunt programate peste 300 de miscari aeronave, aici fiind cuprinse decolarile si aterizarile la care se adauga alte zeci de miscari pe celelalte aeroporturi importante ale tarii. din Cluj, Timisoara sau Iasi.

Reprezentantii Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care administreaza cele doua aeroporturi ale Capitalei - in principal aeroportul Otopeni, aeroportul Baneasa avand un trafic infim - au declarat luni, pentru News.ro, ca in prezent nu au date despre cate zboruri din Capitala vor fi afectate si nici care anume sunt afectate.

UPDATE 17:00 Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat luni ca va trimite corpul de control la Romatsa, regia care detine monopolul dirijarii traficului aerian din Romania, pentru a verifica daca exista nereguli, si a dat asigurari ca regia nu va intra in faliment. ”Intentionez, pentru o clarificare a tuturor problemelor pe care le-am vazut ca au aparut in mass-media, sa trimit corpul de control sa efectueze un control mai amplu la Romatsa”, a spus Cuc, la iesirea de la negocierile cu sindicatele Romatsa, din sediul ministerului, care au durat peste trei ore.

Acesta a vorbit si de vizita liderului sindical Gabriel Tudorache, din luna ianuarie, la sediul Ministerului Transporturilor, despre care Cuc a spus ca a fost determinata de un control inopinat pe care l-a efectuat la Romatsa intr-o noapte si in urma caruia a ”avut anumite lucruri de clarificat cu dansul la problemele pe care le-am gasit acolo si cu managementul din acea perioada”.

”Aceste probleme au fost puse intr-un raport al Autoritatii Aeronautice Civile”, a mentionat Cuc, fara a da alte detalii. Ministrul sustine ca nu se pune problema ca Romatsa sa intre in faliment. ”Sub nicio forma nu as permite sa se intample acest lucru cu o companie din subordinea ministerului”, a spus Cuc.

Ministrul a vorbit si de planul de performanta al regiei, despre care sindicalistii au spus ca acesta trebuia transmis Comisiei Europene pana pe 5 iunie, pentru ca Romatsa sa fie salvata. Ministrul s-a intalnit cu reprezentantii sindicatelor din Romatsa si in urma cu doua saptamani, cand angajatii au intrat in greva de avertisment, cand a fost asumat un calendar ce a fost respectat.

”In cursul saptamanii trecute, noi am transmis catre Comisia Europeana scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanta, asfel incat toate costurile si modificarile care apar in acest plan de performanta sa fie luate in calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat al Romatsei”, a afirmat Cuc.

UPDATE 15:07 Negocierile sindicatului cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijarii traficului aerian din Romania, au esuat luni, iar angajatii vor intra marti in greva la ora 9.00,au declarat reprezentantii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), la iesirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor. Angajatii vor asigura, conform legii, cel putin 30% din traficul aerian.

Totusi, reprezentantii sindicatului au precizat ca "exista sanse rezonabile" ca greva sa fie suspendata marti, dupa declansare.

Pe perioada grevei, angajatii vor asigura 30% din trafic, insa nu este posibil sa fie anuntate in prezent exact cursele care vor fi anulate sau intarziate, deoarece decizia va fi luata de catre Eurocontrol, au precizat sindicalistii.

"Exista sanse rezonabile ca greva sa fie suspendata maine. (...) Nu dopa sase ore, ci dupa o ora, doua ore", a spus liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, la iesirea de la discutiile de la Ministerul Transporturilor, care au durat trei ore.

Sinidcalistii au precizat ca exista un termen limita pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, si ca exista riscul ca Romatsa sa intre in faliment.

UPDATE 15:00 Romatsa continua luni dupa-amiaza negocierile cu oficialii Ministerului Transporturilor, sub autoritatea caruia se afla,iar la ora 14 a inceput o sedinta a consiliului de administratie al regiei, a declarat luni, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR),Alecu Florin Diaconu.

”Negocierile cu Ministerul Transporturilor si cu Autoritatea Aeronautica Civila vor continua, nu stim cat vor dura. La ora 14.00 este programata sedinta consiliului de administratie al Romatsa”, a afirmat Diaconu, pentru News.ro.

Luni dimineata, inaintea inceperii negocierilor, Diaconu preciza ca greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia si ca ea nu are legatura cu minivacanta de Rusalii, nici cu salariile.

O astfel de greva ar paraliza practic toate zborurile spre si dinspre aeroporturile romanesti. Controlorii nu au anuntat inca ce durata ar putea avea greva. Luni dimineata a inceput la Ministerul Transporturilor o ultima runda de negocieri pentru a incerca dezmorsarea situatiei.

Angajatii Romatsa vor declansa greva generala in 30 mai, pe termen nelimitat, incepand cu ora 9.00, a anuntat inca de joi Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR). "Dialogul cu partenerul social, inceput inca din luna martie 2017, continua cu maxim de implicare si responsabilitate in vederea identificaarii solutiilor care sa conduca la stingerea conflictului de munca. In acest sens, managementul si-a manifestat intreaga disponibilitate, prin negocieri zilnice cu partenerul social, inclusiv sambata si duminica, consemnate in procese verbale", a precizat Romatsa.

In 12 mai, controlorii de trafic aerian au declansat o greva de avertisment de doua ore si au anuntat ca vor continua negocierile pentru a gasi solutii la cele aproximativ 50 de solicitari si a incheia contractul colectiv de munca, astfel incat sa nu se ajunga la greva generala, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

In12 mai, dupa greva de averitsment, sindicalistii au precizat ca, inca din august 2016, au trimis nenumarate memorii, inclusiv catre Presedintie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, insa de atunci si pana cand au anuntat ca intrerup lucrul, "autoritatile au fost surde". Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, a declarat, dupa greva de avertisment, ca angajatii Romatsa nu vor intra in greva generala, pentru ca negocierile continua. El a sustinut ca angajatii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cat mai rapida a contractului colectiv de munca.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, a fost de 21.430 lei (aproape 5.000 euro).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Traficul aerian va fi ingreunat, dupa ce sindicalistii au anuntat ca angajatii Romatsa vor intra in greva generala pe 30 mai
Traficul aerian va fi ingreunat, dupa ce sindicalistii au anuntat ca angajatii Romatsa vor intra in greva generala pe 30 mai

Traficul aerian va fi serios perturbat din 30 mai.

Haos si nervi pe aeroporturi dupa greva controlorilor de trafic.
Haos si nervi pe aeroporturi dupa greva controlorilor de trafic. "Continuam negocierile pentru a nu ajunge la greva generala"

A fost o zi dificila pe toate aeroporturile din Romania. Sute de avioane au ramas la sol sau au ajuns cu intarziere, iar mii de oameni au asteptat prin aerogari dupa ce controlorii de trafic au intrat in greva.

Romatsa angajeaza 200 de controlori de trafic aerian. Care este salariul unui incepator in una dintre cele mai grele meserii
Romatsa angajeaza 200 de controlori de trafic aerian. Care este salariul unui incepator in una dintre cele mai grele meserii

Romania va avea nevoie, in urmatorii ani, de cel putin 200 de controlori de trafic aerian. Asa ca Romatsa va face in curand angajari.

ROMATSA, victima colaterala in razboiul fratilor Micula cu statul roman. O instanta a decis executarea silita
ROMATSA, victima colaterala in razboiul fratilor Micula cu statul roman. O instanta a decis executarea silita

Institutia care se ocupa cu dirijarea in siguranta a traficului aerian s-a trezit cu conturile blocate din cauza unei datorii a statului roman, afirma un lider sindical.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.