Haos si nervi pe aeroporturi dupa greva controlorilor de trafic. "Continuam negocierile pentru a nu ajunge la greva generala"
A fost o zi dificila pe toate aeroporturile din Romania. Sute de avioane au ramas la sol sau au ajuns cu intarziere, iar mii de oameni au asteptat prin aerogari dupa ce controlorii de trafic au intrat in greva.
Numai in Bucuresti, aproape 40 de curse au avut, pana la doua ore intarziere, atat la plecare cat si la sosire. Sindicalistii de la Romatsa sunt nemultumiti ca nu au semnat contractul colectiv si muncesc pana la epuizare.
In cazul lor, oboseala trebuie sa lipseasca din vocabular pentru ca o singura secunda de ezitare poate duce la o tragedie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Greva sindicalistilor de la Romatsa a inceput la ora 11:00. Practic din acel moment doar 40% dintre aeronavele care aterizau, decolau sau tranzitau Romania au fost dirijate. Celelalte au ramas la sol sau au ocolit spatiul nostru aerian.
Intre timp, pe aeroporturi, pasagerii asteptau sa plece. Unii in concediu.
Pasager: Tenerife, in vacanta.
Reporter: Si aceasta greva va da peste cap vacanta?
Pasager: Nu, sper sa fie cat mai mica intarzierea.
Pentru altii situatia a fost mult mai tensionata. Au stat cu sufletul la gura de teama ca vor pierde conexiunile intercontinentale.
Pasager: "Nu este problema mea, este problema celor care o sa ma puna pe alt zbor. Depinde ce locuri au si ce zboruri sunt spre New York."
Au fost insa destui cei care s-au enervat din cauza celor doua ore pierdute.
Pasager:"Daca nu se intarzie, nu este Romania"
Pasager: "Sunt enervata si suparata pentru ca niste oameni urmau sa vina la o intalnire de business. Aceasta a fost anulata din cauza grevei, iar acum vin in zadar"
Intre timp, parcarea din fata aeroportului s-a umplut de masini, iar angajatii incercau sa-i ajute pe pasageri sa se descurce in aglomeratie.
Valentin Iordache, purtator de cuvant Henri Coanda: "Sunt multe curse intarziate, parcarile sunt mai pline, in acest sens recomandarea noastra este sa se utilizeze mijloacele de transport in comun."
Ca sa puna capat haosului, angajatii Romatsa au acceptat sa revina la munca mai devreme decat au anuntat.
Sindicalistii sunt extrem de nemultumiti de faptul ca nu au un contract colectiv de munca. Acesta le-ar asigura iesirea la pensie la 59 de ani, varsta la care ar primi, de pilda, 60 de mii de euro bonus, ca sa accepte sa plece mai devreme acasa.
Altfel, angajatii tin sa ramana in functie ca sa castige in continuare in jur de 15.000 de lei lunar. Protestatarii reclama si faptul ca sunt putini iar din aceasta cauza fac prea multe ture suplimentare. Totul in conditiile in care au poate cea mai stresanta meserie din lume.
Gabriel Tudorache, Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania: "Din cauza unui management defectuos suntem cu mult subdimensionati. Imaginati-va daca as sta 12 ore cu ochii in ecran avand in permanenta 30-40 de aeronave cu care sa fiu atent oricand se poate intampla o greseala."
Daca nu vor ajunge la un compromis cu cei din conducere controlorii de trafic isi rezerva dreptul de a organiza o greva generala. Sefii administratiei romane a serviciilor de trafic aerian promit insa sa continue negocierile.