ROMATSA, victima colaterala in razboiul fratilor Micula cu statul roman. O instanta a decis executarea silita
Institutia care se ocupa cu dirijarea in siguranta a traficului aerian s-a trezit cu conturile blocate din cauza unei datorii a statului roman, afirma un lider sindical.
Potrivit declaratiilor facute la Digi 24 de Gabriel Tudorache, lider sindical la ROMATASA, Viorel si Ioan Micula au obtinut o decizie de poprire a sumelor pe care ROMATSA le primeste de la Eurocontrol, organizatia europeana pentru siguranta navigatiei aeriene. Aceste sume reprezinta de fapt contravaloarea serviciilor de navigatie aeriana, informatii meteo etc, pe care ROMATSA le presteaza catre liniile aeriene.
Poprirea ar fi fost pusa inca din 9 septembrie, in urma decizie unei instante din Belgia. Este vorba despre o parte din suma de 178 de milioane de euro pe care statul roman trebuie sa le-o achite fratilor Micula. Descopera povestea din spatele acestei datorii, la "Romania, te iubesc!”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministerul Finantelor a facut precizari privind aceasta situatie intr-un comunicat in care confirma poprirea, dar si faptul ca ROMATSA nu are nicio legatura cu litigiul intre fratii Micula si statul roman. Textul complet al comunicatului, mai jos:
„In data de 1 octombrie 2014, a fost adoptata Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigatie in legatura cu punerea in executare a hotararii arbitrale Micula/Romania. In cuprinsul acesteia, se mentioneaza ca punerea in executare a hotararii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene in materia ajutorului de stat.
In data de 30 martie 2015, a fost emisa Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus in aplicare de Romania- Hotararea arbitrala in cauza Micula/Romania din 11 decembrie 2013, care a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 04 septembrie 2015.
Dupa pronuntarea hotararii arbitrale, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a executat integral hotararea arbitrala, fara ca acest lucru sa presupuna ca renunta la sustinerea argumentelor sale din actiunea in anulare a hotararii arbitrale pronuntata in dosarul nr. ARB/05/20.
Conform art. 2 alin. (1) din dispozitivul acesteia, „Romania nu plateste niciun ajutor incompatibil mentionat la articolul 1 si recupereaza toate ajutoarele incompatibile mentionate la articolul 1 care au fost deja platite oricareia dintre entitatile care alcatuiesc unitatea economica unica ce beneficiaza de respectivul ajutor prin punerea in aplicare sau executarea partiala a hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013, precum si orice ajutor platit oricareia dintre entitatile care alcatuiesc unitatea economica unica ce beneficiaza de respectivul ajutor printr-o punere in aplicare ulterioara a hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013 care nu a fost adus la cunostinta Comisiei sau orice ajutor platit dupa data adoptarii prezentei decizii.”
Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a introdus in anul 2014 o actiune in anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), decizia asupra actiunii in anulare va putea fi luata cel mai devreme catre sfarsitul anului 2015 si primul trimestru al anului 2016.
In data de 9 septembrie 2015, societatea Eurocontrol (organizatie internationala, care incaseaza, in numele unei persoane juridice din Romania - ROMATSA, sume pentru serviciile de navigatie aeriana prestate transportatorilor aerieni in spatiul aerian al Romaniei) a precizat ca a primit un act de executare silita de la un executor judecatoresc din Regatul Belgiei, prin care i se interzice sa plateasca vreo suma catre ROMATSA.
Ministerul Finantelor Publice a transmis punctul de vedere al Romaniei, catre executorul judecatoresc si catre Curtea de Apel de la Bruxelles, precum si Ambasadei Romaniei din Regatul Belgiei si a demarat procedurile de contestare formelor de executare silita.
Precizam ca ROMATSA nu a avut si nici nu are nicio calitate in litigiul dintre Micula si statul roman."
Sursa: Pro TV
Etichete: tribunal, stat, datorii, executare silita, poprire, romatsa, micula,
Dată publicare:
18-09-2015 16:43