Tinerii din Bihor dotează școlile de la sate cu echipamente IT recondiționate
Câțiva tineri talentați din Bihor au găsit o întrebuințare nobilă pentru echipamentele IT care zac nefolosite prin sediile firmelor.
Le recondiționează și dotează cu ele laboratoarele goale din școlile de la sate. Până acum, au dus calculatoare și tehnică de calcul în șapte unități de învățământ.
Pentru cei peste o sută de elevi ai Școlii Gimnaziale din Almașu Mare, Bihor, orele au devenit mai interesante. O sală veche, folosită ca magazie, a fost transformată într-un laborator de informatică.
Elevă: "Mă bucur că avem un laborator de informatică. Pricepem mai ușor".
Elevă: "Uau, a fost ... uau! Putem face orele mai ușoare și e mult mai modern".
Ana-Maria Țânțar: "Putem folosi platformele educaționale, iar copiii percep aceste lecții ca un joc. Putem folosi proiectorul la lecții".
Componentele sunt adunate de la firme, care își schimbă des calculatoarele și sunt oricum în stare bună. Valoarea unui computer asamblat de tineri poate ajunge la o mie de euro.
Elena Purdea, director Școala Gimbazială Balc: "Aici își pot desfășura nu numai orele de TIC, ci toate orele, la toate materiile. Ar fi nevoie în toate comunele".
Laura Herdean, director Școala Gimnazială Tulca: "Am beneficiat de 20 de calculatoare. Este un lucru extraordinar. Aceste calculatoare au fost estimate la suma de 20.000 de lei".
În jur de 20 de tineri din Oradea lucrează în proiectul "Laboratoare rurale".
Ionuț Coman, inițiator proiect "Laboratoare rurale: "Ne dorim ca, în urmatorii ani, să ajungem să facem 10% din deficitul pe care județul Bihor îl are în momentul de față, acela de peste 150 de școli care nu au un laborator de informatică".
Și cum faptele bune se află repede, mai mulți directori de școli, părinți sau profesori i-au căutat pe tineri ca să se intereseze cum ar putea primi și ei ajutor. Așa s-a creat o listă de așteptare.
Adrian Matei Botici, director Școala Gimnazială Aușeu: "Ne-ar prinde bine și nouă un laborator, cum am vazut, de pildă, la Balc sau în alte localități".
Tinerii asamblau, la început, câte un calculator pe care îl donau familiilor nevoiașe. Acum au reușit să creeze laboratoare în șapte școli.