Pe ce salarii se intorc in tara tinerii care s-au scolit in strainatate. "Diferenta e mare, dar conteaza si mediul de lucru"
Tot mai multi romani plecati sa studieze la facultati straine se intorc, in tara si lucreaza la stat sau in mediul privat pe salarii egale cu cele ale absolventilor romani.
Motivul: le e mai usor sa se angajeze aici chiar daca, spun angajatorii, tinerii au initial pretentii mari. Dupa un masterat in Studii Sud-Est Europene la Universitatea Friedrich-Schiller din Jena, Germania, Alexandra s-a intors in tara. Nu a putut sa lucreze acolo pentru ca vrea sa-si construiasca o cariera langa prieteni si familie. "Am plecat cu gandul ca vreau sa ma intorc in Romania - voiam sa fac ceva aici in tara. Cine vrea sa se intoarca se intoarce si pe salarii de 4-500 de euro - conteaza in schimb mediul de lucru", a explicat ea.
Pentru Adina, masterul la Universitatea din Florenta a insemnat si un contract cu Banca Mondiala pe un salariu de peste o mie de euro. Brusc insa, a decis ca vrea sa devina bugetar ca sa schimbe ceva chiar din interiorul sistemului si lucreaza azi la Ministerul Tineretului si Sportului pe o treime din banii pe care-i lua initial in strainatate. "Intr-adevar diferenta de salariu este foarte mare, dar eu simt ca lucrurile se misca, chiar daca greu. Am noroc de o echipa activa si merg mai departe nu ma gandesc la salariu", spune ea.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Tudor, in schimb, e proaspat absolvent de masterat in Sanatate Publica in Suedia, dupa ce a facut facultatea la Toronto, in Canada. In timp ce isi cauta de lucru in Bucuresti, isi construieste experienta prin programe de internship.
"As vrea sa lucrez in domeniul politicilor publice. M-am obisnuit cu faptul ca daca vin in Romania oricum salariul la privat sau la buget va fi mic in comparatie cu Suedia sau Canada sau in multe alte locuri, dar sunt ok cu aceasta idee", sustine el.
Cand ai o facultate renumita in CV parca te angajezi mai repede. Cel putin asta o demonstreaza un studiu facut de hipo.ro, o platforma de recrutare online de la noi. Specialistii au descoperit ca din doua mii de absolventi de studii superioare aproape 35% au trimis chiar si 40 de CV-uri pana cand au fost selectati de o firma. Cei cu studii in strainatate, insa, au ajuns la angajare dupa doar 10 incercari.
"Asteptarea generala e ca ar fi un pic mai adaptabili, doi: pot fi mai organizati. E un pic de decalibrare intre ce asteptari salariale au ei si ce se ofera pe piata din Romania", a explicat Andreea Mihnea, HR manager al unei companii de consultanta financiara.
Cei mai mari angajatori de absolventi romani veniti din strainatate sunt companiile de consultanta, cele de IT si bancile. Salariile sunt la acelasi nivel pentru orice absolvent - in medie 350 de euro pe luna. Cei care au studii de excelenta primesc insa din start peste o mie de euro, potrivit angajatorilor.
Potrivit studiilor facute de UNESCO si Organizatia Edmundo, in ultimii ani se intorc in tara tot mai multi romani plecati la studii in strainatate. Valul de studenti care merg sa invete peste granita este insa si el in crestere - asta pentru ca facilitatile pentru tinerii europeni se inmultesc de la an la an.