Timișorenii, invitați să recreeze „Sărutul” lui Brâncuși. 77 de opere ale sculptorului, expuse la Muzeul Național de Artă
Măsuri de securitate excepționale au fost luate la Timișoara, unde au ajuns multe dintre operele lui Constantin Brâncuși, pentru cea mai mare expoziție organizată în România pentru marele sculptor în ultimii 50 de ani.
Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția care se va deschide pe 30 septembrie.
Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși, 11 lucrări grafice și 44 de fotografii. Valoarea asigurată a lucrărilor se ridică la 500 de milioane de euro. „Sărutul”, „Măiastra”, „Pasărea în văzduh”, sunt câteva din operele ce vor putea fi admirate în Capitala Europeană a Culturii. Pentru a le proteja, clădirea a fost transformată într-o fortăreață.
Măsuri de securitate sporite
Vizitatorii vor trece printr-un filtru anti-tero. Fiecare centimetru pătrat va fi supravegheat printr-un sistem inteligent de camere de supraveghere. Când muzeul este închis, senzorii vor detecta orice fel de mișcare. Investiția totală în infrastructura muzeului a fost de peste două milioane de euro, pentru a putea găzdui expoziția. Operele vor fi împărțite în 11 săli de vizitare și fiecare va fi amplasată pe un soclu performant.
Filip Petcu, director Muzeul Național de Artă: „Metal cu lemn, tocmai pentru a preveni impactul vibrațiilor și pentru a reduce practic până la zero orice risc de degradare. Jandarmeria română, poliția națională, poliția locală, Sri, toate au concurat pentru a asigura o pază cât mai temeinică”.
Alin Nica, președinte Consiliul Județean Timiș: „Ne așteptăm la peste 70.000 de vizitatori, noi avem o capacitate de primire la muzeu, de 97.000 de vizitatori. Ar putea fi posibilă și o astfel de cifră”.
De altfel, tot orașul a intrat în febra acestui mare eveniment. Un restaurant din Timișoara și-a regândit preparatele inspirat de operele marelui artist.
Remus Tomici, chef restaurant: „Aici avem pieptul de gâscă afumat. Vom compune masa tăcerii pe pat de mămăligă friptă”.
Din 30 septembrie, când se va deschide expoziția, turiștii și localnicii pot lua parte la crearea unei reinterpretări a operei „Sărutul”.
Silviu Costantin, student arhitect: „Sculptura, care are două jumătăți, una cumva perfectă, o vom vopsi în alb, iar cealaltă va fi cu participarea publicului din foarte multe bețe, pe care oamenii le vor putea personaliza, colora”.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 ianuarie. Un bilet costă 88 de lei, iar pensionarii și studenții beneficiază de reducere.