Timișoara a depășit rata de infectare de 7 la mie. La 7,5 se instituie carantina de noapte în toate zilele
Avem 5655 de cazuri de infectare la nivel naţional, după o duminică în care s-a testat la jumătate față de în timpul săptămânii. La Timsioara, rata de îmbolnăvire a crescut enorm, la 7,17 cazuri la mia de locuitori.
Şi în Bucureşti continuă să crească numărul de îmbolnăviri şi, specialiştii, estimează că în cel mult o săptămână vom atinge 6 la mie. la Secţiile de terapie intensivă sunt acum internaţi 1218 oameni, adică aproape de limita maximă a numărului de paturi.
La Iaşi, la orele amiezii, medicii căutau 5 paturi libere în secţiile de ATI, ca să interneze tot atâtea cazuri grave. Situaţia este dramatică la spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, unde medicii pun cu rândul pacienţii la apatatele de oxigen pentru că nu sunt destule locuri.
Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțiose Iași: "În momentul în care prezintă o ameliorare a simptomatologiei, imediat realizăm "swich-ul" pacienţilor. Pacienţii din ATI sunt mutaţi pe sector, iar cei care au nevoie de îngrijire de ATI sunt admişi imediat în ATI”.
Această criză a paturilor ar putea fi rezolvată, chiar şi temporar, de redeschiderea spitalului mobil de la Leţcani. În prezent, sunt testate echipamentele medicale şi instalaţiile eletrice. În prima fază, vor fi puse în funcţiune 24 de paturi de Terapie Intensivă şi alte 70 la pături pentru Boli Infecţioase. Ar fi nevoie de cel puţin 100 de angajaţi – brancardieri, asistenţi şi medici.
La Timsioara, rata de îmbolnăvire a crescut enorm, la 7,17 cazuri la mia de locuitori.
Ovidiu Drăgănescu, subprefect Timiș: ”Suntem în situația de a lua restricții de circulație pe timpul nopții între orele 20 și 5 dimineața în mai multe localități pe întreaga săptămână și în Timișoara doar în weekend. Avem de asemenea, o problemă legată de școli, după cum am stabilit de vinerea trecută, scenariul cu prezență fizică, din păcate încă de ieri în orașul Timișoara ar fi trebuit să trecem în scenariul online”.
Dacă rata de îmbolnăvire va trece de 7,5, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă se va întruni din nou, pentru a stabili alte restricţii.
În acest moment mai sunt 24 de paturi de terapie intensivă libere la nivel naţional, iar în Bucureşti nu mai există niciunul. La spitalul Sfântul Pantelimon din capitală, zeci de aparţinători aşteaptă în faţa porţilor veşti despre rudele lor internate.
Femeie: ”Tatăl meu, azi-noapte, a fost diagnosticat cu covid acum 4 zile. Acum nu ştim starea de sănătate în care este”.
Reporter: Câţi ani are?
Femeir: 82.
Reporter: E vaccinat?
Femeie: Nu
Repoter: Acum va pare rău că nu era vaccinat?
Femeie: Da, sincer, da. I-a fost frică să se vaccineze, doamnă, după cum se vorbeşte, nu avea oricum nicio altă boală cronică.
Iar la spitalul Marius Nasta, a fost deschisă luni unitatea mobilă de terapie intensivă, după ce toate paturile ATI au fost ocupate.
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: "Pacienţii sunt în forme critice, în acest val, pacienţii care sunt în terapie au forme mult mai grave din 7 pacienţi 6 sunt intubați. Evoluţia este extrem de severă, azi noapte am pus paturi pe holurile spitalului în secțiile covid".
Rata de infectare în capitală a ajuns astăzi la 4,95, potrivit direcţiei de sănătate publică, iar potrivit unei noi hotărâri a prefecturii, în spaţiile publice cum ar fi pieţele, târgurile sau staţiile şi mijloacele de transport în comun, dar şi la locul de muncă este obligatorie purtarea măştii de protecţie.
Iar în judeţul Ilfov, 13 localităţi au trecut deja de 6 cazuri la mia de locuitori. În Dobroeşti, incidența a a ajuns la 9,31 cazuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, spital, coronavirus, ATI, carantina de noapte, incidente,
Dată publicare:
27-09-2021 16:58