La nivel naţional sunt libere 24 de paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de Covid-19. Care este situația în Capitală

×
Codul embed a fost copiat

Situația din spitale este critică. Secțiile de primiri urgențe sunt pline de pacienți infectăți cu SARS-CoV-2, aduși în stare gravă.

Spre deosebire de valurile trecute, medicii spun că acum, bolnavii ajung prea târziu, răspund cu greu la tratament, iar mulți nu sunt vaccinați. În Bucureșți, unele spitale au deschis secții mobile în altele, pacienții așteaptă cu orele pentru că nu sunt locuri libere.

Pe poarta Spitalului „Sfântul Pantelimon” din Capitală, la cel puțin fiecare jumătate de oră, o ambulanță pleacă spre pacienți.

Un bărbat a venit din Germania să afle informații despre tatăl său, luat cu salvarea de acasă, duminică seară. Bătrânul, în vârstă de 82 de ani, nu era vaccinat și a început să se simtă rău de săptămâna trecută.

El a fost deshidratat, 4 zile, 5 zile dintre care am auzit de la o cunoștință că a și căzut jos în bucătărie și probabil că s-a ridicat greu. Îmi pare rău că nu l-am vaccinat”, a spus acesta.

Citește și
Bucuresti
Incidența cazurilor de Covid-19 în București, în 27 septembrie, a ajuns la 4,95
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Luni dimineață, numărul celor care aveau nevoie de tratament de urgență, era mai mare decât capacitatea de primire. La poartă, rudele celor internați stăteau la coadă să lase pachete cu mâncare și schimburi. Unii bolnavi ajung însă prea târziu. 

Opt pacienți în stare critică urmează să fie tratați în tirul din curtea Institutului „Marius Nasta” din Capitală, în acest moment sunt internate patru persoane, iar medicii așteaptă încă trei transferuri. Din păcate, vorbim de pacienți tineri, majoritatea nevaccinati, care prezintă forme grave și răspund cu greu la tratament

Pacienții sunt cu forme critice, în acest val, pacienții care sunt în Terapie Intensivă au forme mult mai grave. Cei mai mulți nevaccinați”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

Situația este critică și la Craiova, la cel mai mare spital din Oltenia. Doi pacienți și-au pierdut viața în timp ce așteptau să se elibereze un pat la secția de Terapie Intensivă. Unul dintre ei avea 48 de ani.

Nici nu mai putea să vorbească că i se înfunda respirația și a spus întruna faceți-mi ceva. Nu era intubat că au spus că nu au locuri pentru intubație și l-au ținut numai cu oxigenul”, a spus soția unuia dintre decedați.

În câteva ore, virusul agresiv a ucis și un bărbat de 78 de ani, vaccinat dar și cu alte afecțiuni.

L-am adus pe picioarele lui aici că nu putea să respire. Mi-au zis că are Covid și dimineața mi-au spus că s-a prăpădit. În 5 ore. Stop cardiac”, a spus fiica unui decedat.

Medicii, chemați și de acasă, spun că sunt sunt copleșiti de noul val de îmbolnăviri.

Sunt mulți cei nevaccinați, covârșitor de mulți, nu cred că este în valul asta vreun pacient critic pe care să-l fi văzut și să fie vaccinat”, a explicat Luciana Rotaru, șef UPU-SCJU Craiova.

Și la Iași, medicii caută disperați soluții pentru cei în stare foarte gravă.

„În momentul în care prezintă o ameliorare a simptomatologiei, imediat realizăm switch-ul pacienților. Pacienții din ATI sunt mutați pe sector, iar cei care au nevoie de îngrijire de ATI sunt admiși imediat în ATI”, a spus dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Așa că autoritățile se pregătesc să redeschidă spitalul mobil de la Lețcani. În primă fază, vor fi puse în funcțiune 24 de paturi de Terapie Intensivă și 70 pentru Boli Infecțioase.

În București la această oră, nu mai este niciun loc liber la Secțiile de Terapie Intensivă, în numai câteva ore, tirul din curtea Institutului Marius Nasta s-a umplut cu pacienți. Sunt opt pacienți internați în acest moment, intubați și ventilați mecanic.

Practic, ne-am întors la momentul critic din valurile trecute, atunci când pacienții erau îngrijiți inclusive pe holurile spitalelor. Duminică seară, de exemplu, în secția Covid de la Marius Nasta, medicii au pregătit trei paturi pe hol. Camerele de gardă de la toate spitalele mari, Pantelimon, Floreasca, Colentina sunt sufocate de numărul uriaș de îmbolnăviri.

Cel mai grav spun medicii este că cei mai mulți vin deja cu forme grave pentru că nu cer ajutor la timp și cred că se confruntă cu o singură răceală pe care o pot duce.

La nivel național, mai sunt libere doar 24 de paturi ATI și în multe orașe autoritățile se pragatesc să redeschidă secțiile mobile de îngrijiri.

”La nivel naţional există 1.311 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. De asemenea, 1.218 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. În Bucureşti sunt avizate de DSP 271 de paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. La nivel naţional sunt libere 24 paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2, iar în Bucureşti nu sunt paturi libere la acest moment”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

”Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, precizează autorităţile.

Situaţia paturilor ATI destinate pacienţilor de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, neocupate: Argeş -1, Bacău 1 , Brăila - 1, Braşov - 1, Constanta - 8, Dolj - 4, Mureş - 1, Timiş - 2, Vrancea -5.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Coronavirus România, 27 septembrie. 5.655 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2
Coronavirus România, 27 septembrie. 5.655 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2

Până la 27 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.199.761 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 947 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Incidența cazurilor de Covid-19 în București, în 27 septembrie, a ajuns la 4,95
Incidența cazurilor de Covid-19 în București, în 27 septembrie, a ajuns la 4,95

Rata de incidența cumulată calculată la 14 zile în București a ajuns, luni, 27 septembrie, la 4,95.

Medicii români avertizează: ”Unitățile sunt efectiv ca pe front. Este grav ce se întâmplă”
Medicii români avertizează: ”Unitățile sunt efectiv ca pe front. Este grav ce se întâmplă”

Situația provocată de îmbolnăvirile cu Covid-19 în România este tot mai gravă, pe zi ce trece. Medicii din București și Craiova au tras un semnal de alarmă, recent, afirmând că situația este ”ca pe front”.

Noi măsuri anti-Covid în 31 de localităţi din județul Ilfov începând de luni, ora 10.00
Noi măsuri anti-Covid în 31 de localităţi din județul Ilfov începând de luni, ora 10.00

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a adoptat, duminică, mai multe hotărâri care vizează 31 de localităţi de pe raza judeţului.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.