Timișoara: Mai multe restaurante vând online meniuri la preț redus, la finalul fiecărei zile
După modelul din multe magazine, și mâncarea din restaurante poate fi vândută la preț redus, pe internet, la sfârșitul zilei, ca să nu ajungă la gunoi.
Este ideea unor tineri din Timișoara, care au încheiat contracte cu mai multe localuri. Patronii fac economii și reduc astfel risipa alimentară.
Potrivit unui studiu, mii de tone de mâncare sunt risipite zilnic la noi în țară, în timp ce semeni de-ai noștri nu au ce pune pe masă.
Rareş Mara şi Marius Pascu, absolvenţi ai facultăţii de Economie din Timişoara, au pus pe picioare un start-up care ajută restaurantele să vândă mâncarea rămasă la sfârșitul programului, cu aproximativ 60% mai ieftin decât în timpul zilei.
Ideea i-a venit lui Rareş în timpul masterului pe care l-a urmat, timp de 10 luni, în Danemarca. A revenit acasă și, din luna martie, când a început proiectul, a reușit să convingă 12 patroni de restaurante din Timişoara.
Rareș Mara, cofondator Clever Eat: "Am început cu mall-urile, pentru că acolo este risipă mai mare și este și un număr mai mare de oameni".
Ofertele cu mâncarea de la finalul zilei sunt postate pe o rețea socială, iar cei intersesați pot rezerva meniul.
Într-un restaurant, la ora închderii, angajații pregătesc pachetele pe care urmează să le ia fiecare acasă. Tot pentru a reduce risipa de alimente.
Manager de restaurant: "Le oferim personalului să le ia acasă, ducem la părinți, mai avem câteva persoane mai în vârstă care se bucură primind un meniu, o ciorbă, un felul doi...".
În România, zilnic ajung la gunoi aproximativ 6.000 de tone de alimente. Nu vorbim doar despre restaurante. Și acasă, oamenii cumpără deseori mai mult decât au nevoie.
Româncă: "Greu de spus, la noi se face multă risipă. Se gătește în plus, în speranța că vine cineva în vizită și să le oferim o masă".
Puțini sunt cei care cumpără doar strictul necesar.
Româncă: "Nu faci în cantități interminabile, ca să ai ce arunca. Deci, facem economie".
Până acum, cei doi tineri au vândut la preț redus, în jur de 700 de kilograme de mâncare, ceea ce înseamnă pentru restaurantele implicate o economie estimată la 22.000 de lei.
Proiectul lor a fost finanțat cu 5.000 de euro, sumă câștigată la concursul organizat cu ocazia Flight Festival.