Testul împotriva pestei-porcine: porcii-santinelă trebuie să supraviețuiască 45 de zile


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 16 Octombrie 2018 17:07
Categorie: Stiri actuale

După flagelul provocat de pesta porcină africană şi uciderea a mii de animale în Insula Mare a Brăilei acum se testează eficiența măsurilor radicale luate de autorităţi.

Mai precis, zeci de purcei-santinelă au fost aduşi în fermele depopulate, iar dacă vor supravieţui 45 de zile, inspectorii sanitar-veterinari vor ridica restricţiile şi gospodarii vor avea voie să crească iarăşi porci în bătătură.

Noii locatari ai coteţelor care au rămas pustii de aproape 3 luni de zile au intrat, marți, în posesia gospodarilor din Insula Mare a Brăilei. Oamenii sunt fericiţi pentru că, după ce le-au fost eutanasiaţi toţi porcii, se temeau că nu vor mai avea voie să crească iarăşi porci.

Reporter: „Intenţionaţi să repopulaţi?”
Ion Gheorghea, proprietar fermă: „Dar bineînţeles. Şi-aşa, am băgat atâţia bani, am construit atâta. Să las de izbelişte nu se poate."

Aceasta este prima fermă din Insula mare a Brăilei unde au fost aduşi porci santinelă. De acum, în următoarele 45 de zile, proprietarii vor aştepta cu emoţie să vadă dacă animalele supravieţuiesc şi pot considera că a fost eradicat virusul pestei porcine africane.

În mirco-fermele din Insula Mare a Brăilei tot gospodarul creştea măcar 20-30 de porci. Cei mai cu dare de mână şi aproape o sută. Acum trebuie să o ia de la capăt, cu câte doi porci santinelă, de fiecare.

Mihalache Duțu, fermier:Sperăm, dacă ar să fie bine, mai luăm. Nu-i nicio problemă. De Crăciun trebuie să tăiem şi noi."

Ion Craioveanu, administrator fermă: „Acuma să vedem care-i situaţia, noul randament. Să vedem ce ne dă acuma.”
Reporter: „Speraţi că până la Crăciun să aveţi din nou porci aici?”
Administrator fermă: „Păi aşa speram, da!"

Reporter: „Ce mănâncă acolo?”
Fermier: „Tain. Amestecat cu toate concentratele. Acuma le pun şi puţină apă, zer."

Dr. Marian Panțâru, direcţia sanitar-veterinară Brăila: „Vor fi urmăriţi de către proprietari şi o să trecem şi noi, dacă medicul de zon[ de la circa sanitar-verterinară. Or să fie urmăriţi timp de 40-45 de zile, dacă se întâmplă ceva se vor lua probe, după 45 de zile oricum vor fi testaţi. Se vor ridica restricţiile."

Numai în Insula Mare au fost sacrificate, o dată cu apariţia virusului, aproape 15.000 de exemplare. În judeţul Brăila, de zece zile, nu a mai fost semnalată apariţia niciunui nou focar de pesta porcină. Boală, însă, evoluează în alte zone.

Virusul a fost confirmat de pildă, în comua Amară, din judeţul Buzău.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO