Despăgubiri mici după pestă. Afacerea de care s-a apucat un fermier rămas fără porci
Despăgubirile acordate de stat în schimbul porcilor ucişi din cauza pestei îi nemulţumesc pe fermieri. O parte dintre cei care şi-au primit banii spun că nu vor avea din ce să-şi refacă fermele.
În tot acest timp, Ministerul Agriculturii a anunţat că România urmează să primească 43 de milioane de euro de la Uniunea Europeană ca să combată pesta. La rândul lui, europarlamentarul Siegfrid Mureşan, acuza tocmai Guvernul român că a votat la Bruxelles tăierea fondurilor pentru pestă din bugetul pe anul viitor.
Lică Novac, din Lanurile, judeţul Brăila, a pierdut din cauza pestei porcine aproape 30 de godaci. Statul l-a despăgubit cu 25.000 de lei, dar fermierul susţine că sunt bani puţini.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reporter: - Vă ajung banii ăştia să cumpăraţi din nou porci?
Lică Novac: - De unde să ne ajungă banii? Nu ne ajunge!
Nemulţumiţi sunt şi vecinii lui.
Reporter: - Ce aţi făcut dumneavoastră cu banii?
Vecină: - Nu am făcut mai nimica. Era bun să-l tăiem de Crăciun, nu să ni-l ia.
Reporter: - Aţi cumpărat altceva, poate pentru copii?
Vecină: - Carne cu 140.000 din supermarket, carne care nu-i românească.
Povestea se repetă în localitatea Olosig din Bihor.
"După părerea mea, cam doi ani de zile ar trebui ca să am cum am avut. Ar costa cel puţin 30.000 de lei ca să le iau înapoi pe toate", a transmis Iuliu Szabo, fermier.
Cum în România pesta încă reprezintă un pericol, unii crescători de porci au început să se reprofileze. Un fermier, de pildă, creşte mai nou curcani.
"Parcă nu ne vine să stăm degeaba, aşa", spune Steluța Iordache.
Pesta porcină a provocat pagube în aproape 250 de localităţi din 13 judeţe, iar 350.000 de porci au fost ucişi.
Până acum statul a plătit despăgubiri de 70 de milioane de lei.
Între timp, Ministerul Agriculturii a anunţat că Uniunea Europeană va acorda României noi fonduri ca să combată pesta.
”Pentru a investi în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare, în echipamente pentru detectarea acestei boli, în incineratoare şi în procurarea de scrofiţe pentru reluarea activităţii", a transmis Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan susţine, însă, că pentru anul viitor executivul nostru a fost de acord cu tăierea fondurilor pentru cei afectaţi de pesta porcină.
"Dacă am merge pe poziţia Guvernului României, ar fi zero euro puşi deoparte pentru fermier. Deci când fermierii vor cere bani, nu e niciun cent în bugetul UE alocat. Ca atare, comisia va trebui să facă o rectificare bugetară. Estimez o întârziere a plăţilor de 9 luni de zile", a spus acesta.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor resping acuzaţiile făcute de Siegfried Mureşan. Aceştia precizează că amendamentele eurodeputatului au fost depuse după adoptarea proiectului bugetului Uniunii Europene şi că discuţiile rămân deschise privind banii pentru fermierii afectaţi de pesta porcină.
Pe de altă parte, nici cele 43 de milioane de euro pe care ministrul Agriculturii susţine că le va primi România ca să combată pesta pocină şi să repopuleze fermele nu ajung, susţin cei din domeniu. Numai despăgubirile pentru ferma din Brăila, unde au fost omorâţi 140 de mii de porci, reprezintă mai bine de jumătate din această sumă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, Petre Daea, pesta porcina, despagubiri,
Dată publicare:
11-10-2018 18:28