Sistemul ineficient in care, timp de 5 ani, pe oamenii cu arma nu-i intreaba nimeni de sanatate

Ultima actualizare: 29-05-2012 13:32

Agresorul s-a folosit de faptul ca este angajat al Ministerului de Interne ca sa obtina o arma letala, desi nu avea nevoie de ea, pentru ca ocupa functia de sofer.

Insa a stiut care sunt portitele unui sistem permisiv, a intrat pe acolo si a facut rost cu usurinta de un permis pentru care ar fi trebuit verificat cu mare atentie.

In 2012, Gheorghe Vladan a cerut eliberarea unui permis pentru arma letala.

Conform legii, el ar fi trebuit sa depuna o cerere insotita printre altele, de cazier, avizul psihologic si fisa de cunoastere.

Dosarul a ajuns la un lucrator al Serviciului Arme si Munitii care l-a aprobat, cu toate ca ar fi lipsit parte din documente.

Cererea si-a urmat cursul si a fost si ea validata de Serviciul Arme. La final, adjunctul sefului Politiei Capitalei a dat unda verde.

Gheorghe Vladan a facut acest demers in calitate de cetatean. Ca politist, el nu primise arma de la serviciu. Cu toate acestea, s-a folosit de faptul ca era angajat al Ministerului de Interne si a obtinut permisul de port arma pe ochi frumosi.

Pentru toate acestea, trei politisti de la Capitala sunt cercetati penal pentru neglijenta in serviciu.

Legea in ceea ce priveste accesul la armele de foc sau neletale a fost inasprita in ultimii ani. Felul in care unii angajati din Ministerul de Interne obtin dreptul de a purta pistoale cu glont nu s-a schimbat insa deloc. Poate ca acum ministrul va lua o decizie in acest sens.

Cazul Gheorghe Vladan aduce in discutie si felul in care sunt testati psihologic si monitorizati angajatii Ministerului de Interne: politisti, pompieri, jandarmi sau personal auxiliar.

Gheorghe Vladan, de exemplu, era verificat anual pentru permisul de conducere.

Si o singura data la 5 ani era supus unor controale amanuntite. Culmea, Vladan trebuia sa dea testul complet chiar anul acesta.

Specialistii centrului de testari psihologice ar trebui sa-si dea seama daca cei verificati reprezinta un pericol pentru ei sau pentru cei din jur.

Daca este cazul, ii trimit la un psihiatru care sa-i evalueze suplimentar.

Cat de eficient este acest sistem? Persoana raspunde la intrebari asa cum considera ca este sau cum considera ca ar trebui sa fie de multe ori, aceste instrumente au niste scale prin care specialistul poate sa stabileasca in ce masura persoana a raspuns onest sau a trucat raspunsul.

Unii psihologi sunt de parere ca a verifica o persoana care lucreaza in stres continuu si are acces la o arma de foc, numai o data la 5 ani, este prea putin. In acest interval de timp oamenii pot suferi depresii, pot avea probleme care sa ii marcheze.

Deocamdata insa, legea spune ca acest interval este suficient. Asa ca un filtru l-ar putea reprezenta psihologii care sunt arondati sectiilor de politie.

Numai ca Politia Romana are 81 de psihologi care sunt impartiti pe 41 de judete plus Capitala. Pentru ca in Bucuresti este cel mai mare numar de politisti, peste 7000, aici sunt repartizati 6 specialisti, care ar trebui sa-i consilieze, sa-i monitorizeze si sa-i ajute pe agenti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO