Termenul limită până când mai pot fi contestate amenzile primite în timpul Stării de Urgență
Amenzile primite în timpul Stării de Urgență mai pot fi contestate doar până marți, pe 2 iunie. După, variantele sunt ori plata lor, ori executarea silită.
300 de miii de români au fost sancționați pentru încălcarea restricțiilor prevăzute de Ordonanțele Militare. Curtea Constituțională a decis că măsurile luate de stat încalcă legea fundamentală, iar oamenii se pot adresa în instanță.
Vasile Ioji se numără printre cei care au contestat amenda primită de la Poliției. Pe 27 aprilie, se întorcea de la muncă și era în mașină cu băiatul lui. Au oprit la un magazin să facă cumpărături - motiv speficicat în declarație. Doar că apoi au mers și la primărie, să ia apă. Agenții au considerat că și a două oprire trebuia precizată în scris.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vasile Ioji: "Băiatul a avut delcrația pe propria răspundere. La băiat a zis că nu e bună foaia pentru cumpărături. A zis că numai pentru cumpărături nu și pentru apă că n-am trecut ora".
Amenda a fost uriașă: 5.000 de lei, suma pe care oamenii nu-și permit s-o plătească. În cazul lor, instanța va anula sancțiunea. Judecătorii Curții Constituționale au decis că ordonanța în baza căreia se dădeau sancțiunie încălca Legea Fundamentală.
300 de mii de români au fost amendăți, odată cu instituirea Stării de Urgență. Cei care nu au mers încă în instanță o mai pot face doar până pe 2 iunie - marți, adică.
Adrian Cuculis, avocat: "Cei care le vor contesta vor avea de făcut un simplu demers. De a trimite la judecătoria de care aparțin o cerere de chemare, vor aminti decizia CCR. Dacă au plătit amenda să depună la dosar chitanța și o taxă de timbru de 20 de lei. Fie nu vor mai plăti amenda sau vor primi banii înapoi. Dacă nu, vor fi executați silit de către direcțiile de taxe și impozite".
În total, în timpul stării de urgență au fost amendate peste 300 de mii de persoane, iar suma totală a amenzilor este uriașă: aproximativ 120 de milioane de euro. Deocamdată nu se știe câte dintre aceste amenzi au fost contestate, cert este însă că, dacă doriți să vi se șteargă amenda, trebuie să apelați la instanță. Iar data limita este 2 iunie.
Poliția Română și Poliția Locală nu au raportat încă un total al amenzilor contestate. Dar știm, de exemplu, că 18 mii de români sancționați de Jandarmerie s-au adresat instanțelor. Ceea ce, în acest caz, înseamnă aproximativ 20 la sută din totalul celor taxați pentru încălcarea ordonanțelor militare.