Spania rămâne în continuare în alertă. Va prelungi regimul de izolare pentru a șasea oară
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că va cere parlamentului să prelungească cu încă două săptămâni starea de alertă instituită pentru a încetini epidemia de coronavirus până la 21 iunie.
Sanchez a făcut acest anunţ în timpul unei videoconferinţe cu guvernatorii regionali, precizând că aceasta ar fi ultima prelungire de termen, dată fiind ameliorarea situaţiei sanitare, potrivit Agerpres.
"Mai avem nevoie de o ultimă prelungire de 15 zile a stării de alertă" care trebuia să ia sfârşit la 7 iunie, a declarat premierul socialist într-o conferinţă de presă, exprimându-şi satisfacţia că ţara este "pe punctul de a ajunge într-un port bun" ieşind total din izolare.
A șasea astfel de prelungire
Această prelungire cu două săptămâni a stării de alertă, a şasea de la începutul regimului de izolare, ar trebui să fie ratificată miercuri de Camera Deputaţilor. Guvernul minoritar al lui Sanchez va putea conta pe absenţa reprezentanţilor partidului separatist catalan Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) şi pe sprijinul naţionaliştilor basci, formaţiuni cu care premierul socialist a încheiat acorduri sâmbătă.
ERC, care dispune de 13 de deputaţi, a reafirmat sâmbătă că se va abţine de la vot, conform unui înalt responsabil al acestui partid, ceea ce ar permite guvernului de stânga să treacă moţiunea. ERC a declarat că se va abţine de la vot cu "condiţia că aceasta să fie ultima prelungire a stării de alertă".
La jumătatea lunii mai, Sanchez încercase să prelungească această măsură de excepţie timp de o lună până la sfârşitul lunii iunie, dar trebuise să-şi reducă pretenţiile la două săptămâni pentru a-şi asigura de această dată sprijinul unui partid liberal în parlament.
Decretată în 14 mai, starea de urgenţă a permis guvernului să-şi asume competenţe într-o ţară foarte descentralizată şi să limiteze circulaţia persoanelor în unul din regimurile de izolare cele mai stricte în lume, iar de acum încolo o ieşire din izolare progresivă.
Spania, una din ţările cele mai îndoliate din lume de pandemie cu peste 27.000 de morţi, a început în ultimele săptămâni această ieşire din izolare prin etape care urmau să se încheie la sfârşitul lunii iunie sau cel mai târziu la începutul lunii iulie, în funcţie de regiuni. Spania nu a mai raportat decât patru noi decese sâmbătă, număr care a ridicat bilanţul la 27.125 de morţi de la începutul pandemiei.
Până la sfârşitul acestei ieşiri din izolare, spaniolii nu au dreptul să-şi părăsească regiunile.
Măsuri de relaxare în Europa
În contrast cu Spania, restul Europei se redeschide, după lunile de carantină şi măsurile restrictive impuse din cauza pandemiei de coronavirus.
În Franţa s-au deschis parcurile, pentru prima oară de la instituirea restricţiilor. În Italia, celebrele plaje de pe Rivieră îşi aşteaptă clienţii, deşi sunt în vigoare o serie de reguli.
Iar în Germania, parcurile de distracţii își vor relua activitatea.
Mai aproape de România, în Bosnia, autorităţile au dat undă verde cinematografelor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!