Tensiuni diplomatice între România și Rusia. Ambasadorul rus a fost convocat la sediul MAE
Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe din România din cauza unui articol care a fost publicat pe pagina oficială de internet a ambasadei Rusiei.
Potrivit unui comunicat al M.A.E., este vorba despre un articol care se numește ”Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”.
Printre altele, în acel material, rușii au făcut mai multe acuzații la adresa Ucrainei și a Occidentului:
"Ca un act de bunăvoință, armata rusă și miliția populară din Republica Populară Donețk au declarat o încetare a focului pentru timp de trei zile pentru a asigura evacuarea civililor deținuți de neonaziști în catacombele uzinei Azovstal din Mariupol. Prima reacție a ucronaziștilor: 'Schimbăm 15 ostatici cu o tonă de mâncare, apă și medicamente'. Ultima dată au încercat să folosească 'pauza umanitară' pur și simplu pentru a-și consolida pozițiile...
Cât de relevante sună astfel de informații în lumina căutării unui răspuns la o provocare strategică: transmiterea adevărului despre operațiunea militară specială a Rusiei și despre situația reală din Ucraina către opinia publică mondială prin baricade, arici antitanc și sârmă ghimpată ale 'Ministerului Adevărului' al Occidentului colectiv descris de George Orwell!".
"Primul pas timid a fost făcut de Secretarul General al ONU António Guterres, care, la o întrevedere cu Președintele Rusiei Vladimir Putin în aprilie, a recunoscut că „Federația Rusă are o serie de pretenții în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, precum și cu securitatea europeană și globală”. Șeful personalului ONU a propus atunci „să rezolve aceste „nemulțumiri” cu instrumentele oferite de Carta ONU”. Acest sfat înțelept poate fi aplicat problemei menționate mai sus cu „ostaticii din Azovstal”?! Până acum, prezența reprezentanților ONU și ai Crucii Roșii Internaționale recomandați de Guterres nu a avut niciun efect corectiv asupra neonaziștilor din regimentul Azov", au mai scris rușii.
Papa Francisc, adus în discuție de ruși
De asemenea, ambasada Rusiei la București a făcut referire și la Papa Francisc: "Într-un interviu pentru ziarul italian 'Corriere della Sera', Papa Francisc a încercat să descrie mult mai figurat provocarea la adresa adevărului și dreptății aruncată de 'imperiul minciunii' occidental în contextul evenimentelor din Ucraina. Șeful Bisericii Romano-Catolice, nevăzut până acum în cea mai mică conivență cu 'intrigile Kremlinului', și-a exprimat opinia că 'este posibil ca lătratul NATO în apropierea granițelor Rusiei a dus la o reacție a Kremlinului. Furie, nu știu dacă a fost provocată, dar probabil a contribuit'".
"Nobilele aspirații umanitare ale Secretarului General al ONU și ale Papei Romei încă se prăbușesc aproape complet pe un flux de minciuni, falsificări, provocări înscenate ale fabricii false și dezinformare, comparabile, poate doar cu o erupție de lavă, creată și finanțată de Occidentul colectiv. În thrillerul nesfârșit 'despre jafuri, atrocități, cruzime genetică, distrugerea populației civile, violul în masă al femeilor, dezmembrarea și tortura prizonierilor de război' de către armata rusă nu există nicio lumină", au continuat rușii.
În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.
Conform sursei citate, miercuri, 11 mai 2022, ambasadorul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.
Convocat la MAE pentru afirmații ofensatoare și provocatoare la adresa României
”Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice a atras atenția că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.
De asemenea, a fost reamintit și faptul că la data de 22 aprilie 2022 MAE a transmis o Notă Verbală prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război şi pace în Ucraina”). Totodată, MAE a atras atenția asupra modului dezumanizant și neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deține întreaga responsabilitate, și a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei.
Secretarul de stat a atenționat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relației bilaterale din partea Ambasadei și a solicitat ca mesajele publice să se mențină în limitele prevăzute de Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”. - se arată în comunicatul MAE.