Tensiuni diplomatice între România și Rusia. Ambasadorul rus a fost convocat la sediul MAE

Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin
Facebook/ Ambasada Rusiei în România

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe din România din cauza unui articol care a fost publicat pe pagina oficială de internet a ambasadei Rusiei.      

Potrivit unui comunicat al M.A.E., este vorba despre un articol care se numește ”Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”.

Printre altele, în acel material, rușii au făcut mai multe acuzații la adresa Ucrainei și a Occidentului:

"Ca un act de bunăvoință, armata rusă și miliția populară din Republica Populară Donețk au declarat o încetare a focului pentru timp de trei zile pentru a asigura evacuarea civililor deținuți de neonaziști în catacombele uzinei Azovstal din Mariupol. Prima reacție a ucronaziștilor: 'Schimbăm 15 ostatici cu o tonă de mâncare, apă și medicamente'. Ultima dată au încercat să folosească 'pauza umanitară' pur și simplu pentru a-și consolida pozițiile...

Cât de relevante sună astfel de informații în lumina căutării unui răspuns la o provocare strategică: transmiterea adevărului despre operațiunea militară specială a Rusiei și despre situația reală din Ucraina către opinia publică mondială prin baricade, arici antitanc și sârmă ghimpată ale 'Ministerului Adevărului' al Occidentului colectiv descris de George Orwell!".

"Primul pas timid a fost făcut de Secretarul General al ONU António Guterres, care, la o întrevedere cu Președintele Rusiei Vladimir Putin în aprilie, a recunoscut că „Federația Rusă are o serie de pretenții în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, precum și cu securitatea europeană și globală”. Șeful personalului ONU a propus atunci „să rezolve aceste „nemulțumiri” cu instrumentele oferite de Carta ONU”. Acest sfat înțelept poate fi aplicat problemei menționate mai sus cu „ostaticii din Azovstal”?! Până acum, prezența reprezentanților ONU și ai Crucii Roșii Internaționale recomandați de Guterres nu a avut niciun efect corectiv asupra neonaziștilor din regimentul Azov", au mai scris rușii.

Papa Francisc, adus în discuție de ruși

De asemenea, ambasada Rusiei la București a făcut referire și la Papa Francisc: "Într-un interviu pentru ziarul italian 'Corriere della Sera', Papa Francisc a încercat să descrie mult mai figurat provocarea la adresa adevărului și dreptății aruncată de 'imperiul minciunii' occidental în contextul evenimentelor din Ucraina. Șeful Bisericii Romano-Catolice, nevăzut până acum în cea mai mică conivență cu 'intrigile Kremlinului', și-a exprimat opinia că 'este posibil ca lătratul NATO în apropierea granițelor Rusiei a dus la o reacție a Kremlinului. Furie, nu știu dacă a fost provocată, dar probabil a contribuit'".

"Nobilele aspirații umanitare ale Secretarului General al ONU și ale Papei Romei încă se prăbușesc aproape complet pe un flux de minciuni, falsificări, provocări înscenate ale fabricii false și dezinformare, comparabile, poate doar cu o erupție de lavă, creată și finanțată de Occidentul colectiv. În thrillerul nesfârșit 'despre jafuri, atrocități, cruzime genetică, distrugerea populației civile, violul în masă al femeilor, dezmembrarea și tortura prizonierilor de război' de către armata rusă nu există nicio lumină", au continuat rușii.

În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Conform sursei citate, miercuri, 11 mai 2022, ambasadorul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.

Convocat la MAE pentru afirmații ofensatoare și provocatoare la adresa României

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice a atras atenția că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.

De asemenea, a fost reamintit și faptul că la data de 22 aprilie 2022 MAE a transmis o Notă Verbală prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război şi pace în Ucraina”). Totodată, MAE a atras atenția asupra modului dezumanizant și neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deține întreaga responsabilitate, și a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei.

Secretarul de stat a atenționat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relației bilaterale din partea Ambasadei și a solicitat ca mesajele publice să se mențină în limitele prevăzute de Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”. - se arată în comunicatul MAE.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ambasadorul SUA la Chișinău: „Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să extindă războiul în R. Moldova”
Ambasadorul SUA la Chișinău: „Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să extindă războiul în R. Moldova”

Statele Unite ale Americii nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, Kent D. Logsdon.

Războiul a făcut din România un pion important pe piața agricolă. Diplomat american:
Războiul a făcut din România un pion important pe piața agricolă. Diplomat american: "Climatul perfect pentru investiții"

În condițiile războiului din Ucraina, România este percepută ca un "hub european" al cerealelor.

România va stoca rezerve de gaz în minele de sare, pentru a scăpa definitiv de importurile din Rusia. Unde vor fi depozitate
România va stoca rezerve de gaz în minele de sare, pentru a scăpa definitiv de importurile din Rusia. Unde vor fi depozitate

România intenționează să transforme minele sale de sare în depozite subterane pentru gaz metan, pentru a-și asigura rezerve suficiente în timpul iernii. Pe termen lung, măsura ne va permite să oprim importurile din Rusia.

Expert, despre Transnistria: „Rușii își pregătesc terenul: cum că ar fi amenințată și că are nevoie să fie apărată”
Expert, despre Transnistria: „Rușii își pregătesc terenul: cum că ar fi amenințată și că are nevoie să fie apărată”

În Transnistria situația rămâne tensionată. După ce regiunea separatistă a fost zguduită de mai multe explozii, oficialii de acolo au anunțat miercuri alte incidente.

ISW: Rusia, atacuri sub steag fals în Transnistria pentru a destabiliza Moldova și pentru a crea tensiuni cu România și NATO
ISW: Rusia, atacuri sub steag fals în Transnistria pentru a destabiliza Moldova și pentru a crea tensiuni cu România și NATO

Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) a publicat o analiză potrivit căreia Rusia organizează atacuri sub steag fals în Transnistria și că ar putea încerca să destabilizeze Moldova, creând tensiuni suplimentare cu România și NATO.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.