ISW: Rusia, atacuri sub steag fals în Transnistria pentru a destabiliza Moldova și pentru a crea tensiuni cu România și NATO
Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) a publicat o analiză potrivit căreia Rusia organizează atacuri sub steag fals în Transnistria și că ar putea încerca să destabilizeze Moldova, creând tensiuni suplimentare cu România și NATO.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Prin raportarea sa zilnică privind războiul din Ucraina, de această dată, Institutul american pentru Studierea Războiului și-a îndreptat atenția și către Transnistria, unde, marți, au avut loc mai multe explozii care au vizat obiective militare din zonă care au legătură cu Rusia.
Conform analizei ISW, Rusia organizează atacuri „sub steag fals” și ar putea încerca să destabilizeze Moldova, creând tensiuni suplimentare cu România și NATO.
Prin astfel de atacuri „sub steag fals”, Kremlinul nu ar încerca decât să învinuiască Ucraina pentru acțiuni de sabotaj pe teritoriul separatist al Republicii Moldova.
Kremlinul crează condiții pentru acțiuni ulterioare pe acest front
„Rusia organizează atacuri sub steag fals în Transnistria, Moldova, creând probabil condiții pentru acțiuni ulterioare pe acest front. Cele două batalioane de pușcași motorizați pe care Rusia le-a menținut în mod ilegal în Transnistria de la sfârșitul Războiului Rece nu sunt probabil suficiente pentru a organiza singure un atac credibil asupra Odesa și nici nu este probabil ca rușii să fie capabili să le întărească suficient pentru a le permite să facă acest lucru. Acestea ar putea sprijini atacuri mai limitate la nord-vest de Odesa, eventual provocând panică și creând efecte psihologice care să avantajeze operațiunile rusești din sudul Ucrainei”, se arată în analiza ISW.
Putin, în căutarea unei „victorii” ieftine
ISW: „Cu toate acestea, Rusia ar putea, de asemenea, să încerce să destabilizeze Moldova însăși. Comentariile șefului Republicii Populare Donețk și ale altor oficiali ruși și împuterniciți ridică posibilitatea ca Putin să recunoască autointitulata Republică Moldovenească Nistreană (PMR) din Transnistria, așa cum a recunoscut Republicile Populare Donețk și Luhansk. PMR ar putea apoi să ceară protecție suplimentară din partea Rusiei, iar Putin ar putea încerca să trimită unele forțe sau capacități suplimentare în Transnistria. Orice astfel de activități ar crește foarte mult tensiunile și temerile în Republica Moldova și în România vecină, punând presiune suplimentară asupra NATO, oferindu-i eventual lui Putin o 'victorie' ieftină și distragând atenția de la lupta pe care Rusia o desfășoară în estul Ucrainei”.
Aceeași analiză notează faptul că Moscova încearcă din răsputeri să "organizeze referendumuri pentru înființarea unor 'republici populare' în zonele ocupate din sudul Ucrainei, ceea ce ridică posibilitatea ca Putin să intenționeze să prezinte o serie de noi 'republici populare independente' ca parte a unei sărbători de Ziua Victoriei", celebrată pe anual, pe 9 mai.
„Dar atacurile sub steag fals și reacțiile Rusiei și ale reprezentanților ruși la acestea sunt alarmante și este de datoria NATO și a Occidentului să ia în considerare cele mai periculoase căi de acțiune și să se pregătească pentru a le face față”, completează Institutul american pentru Studierea Războiului.
Sursa: understandingwar.org
Etichete: Rusia, analiza, razboi in ucraina, vladimir putin, explozie, Transnistria, isw,
Dată publicare:
27-04-2022 12:06