Piese pentru adolescenţi, la teatrele din Bucureşti. "S-au îmbrăcat în negru şi au început să facă pe ninja"
Teatrele au început să-şi îndrepte atenţia către adolescenţi. Subiectele abordate de regizori şi actori sunt cât se poate de actuale, cum ar fi bullyingul, relaţia dintre copil şi părinte, prima iubire sau homosexualitatea.
Iar reacţia tinerilor este pozitivă pentru că se regăsesc în aceste probleme, pe care, de multe ori, nu le pot discuta acasă.
Sala Teatrului Excelsior găzduieşte poate cel mai pretenţios şi dificil public: aproape 200 de adolescenţi. Elevii de clasa a VI-a au venit să vadă Emojiplay, un spectacol în regia cunoscutului coregraf Gigi Căciuleanu, care îmbina teatrul cu dansul contemporan şi cu animaţia virtuală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Piesa traduce emoticoanele şi prescurtările pe care adolescenţii obişnuiesc să le folosească în mesajele scrise. Emoji provine din limbă japoneză: E înseamnă imagine şi Moji - literă. Reacţiile copiilor sunt imediate: râd sau aplauda ba chiar comentează între ei replicile.
Elev: "Mi s-a părut foarte interesant şi actorii au fost foarte buni şi amuzanţi.”
Reporter: “Ce te-a amuzat cel mai tare?”
Elev: “Stările în care s-au schimbat, hainele”.
Reporter: “Te-ai regăsit în lumea aceasta a prescurtărilor şi a emoticoanelor?”
Elev: “Da, o folosesc foarte des."
Irina Strungăreanu, actriţă: "Domnul Gigi a adus un adolescent care e as în aşa ceva şi a venit cu o foaie şi ne-a explicat fiecare prescurtare ce înseamnă."
Elevi: "Sincer, mi-a plăcut când s-au certat, au transmis o emoţie foarte puternică."
Elevi: "A fost foarte frumos. Mi-a plăcut ultima parte, când s-au îmbrăcat în negru şi au început să facă pe ninja."
De câţiva ani încoace, mai multe teatre s-au orientat către adolescenţi. Ani de zile această categorie de vârstă fusese ignorată.
Maria Rotar, director adjunct al Teatrului Excelsior: "Sunt texte moderne, contemporane, care vizează zona lor de interes, relaţiile profesori-părinți, părinți-elevi, părinţi-copii."
Subiectele abordate prezintă şi realităţile lumii în care trăim, pe care mulţi adulţi refuza să le discute cu copiii.
Maria Rotar, director adjunct al Teatrului Excelsior: "Homosexualitate sau despre un limbaj pe care tinerii, adolescenţii îl folosesc şi pe care părinţii refuză să creadă că copiii lor îl folosesc."
Şi Teatrul Ţăndărică are în prezent şapte spectacole dedicate adolescenţilor. Printre acestea, "Regele moare" de Eugene Ionesco sau "Migranţii" de Matei Visniec.
Calin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică: "Adolescenţii sunt un public care nu este foarte pregătit să vadă şi când vin la teatru se izbesc de tot felul de probleme cum ar fi migraţia masivă. în ultimii ani asta e una dintre temele importante în lume."
La fel de important este că părinţii şi profesorii să aibă deschiderea de a-i duce pe tineri către cultura contemporană, în care teatrul nu înseamnă doar text, ci şi proiecţii, dans sau interacţiune cu publicul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!