Țeapa luată de un bărbat care a plătit 136.500 € pentru trei apartamente în Ploiești. Schema ilegală a dezvoltatorului
Procurorii din Prahova anchetează o fraudă în domeniul imobiliar, cu un prejudiciu de peste un milion de euro. În afacerea ilegală ar fi fost implicați, pe lângă dezvoltatorii proiectului, notari publici și un avocat.
Cu complicitatea lor, unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, spun anchetatorii.
Banii încasați au dispărut cu ajutorul unui avocat, care este cercetat și el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
16 clienți au fost păcăliți încă din faza de proiect. Patru indivizi, printre care și dezvoltatorii, au fost reținuți.
Anchetatorii spun că dezvoltatorul proiectului White Tower, cu 300 de locuințe, este Mărioara Lupu, o femeie de 75 de ani ajutată de fiul ei. El ținea legătura cu clienții.
Doar că, au descoperit procurorii, mai multe persoane au rămas fără casele pe care le-au plătit chiar înainte de începerea construcției.
Cristian Banu, victimă: „El mă ducea cu preșul și sincer să fiu am mușcat. Ăsta e adevărul. Nicidecum nu m-am gândit să fie vândute de trei sau patru ori. Eu vorbesc de apartamentele mele”.
Cristian Banu spune că a plătit, în 2019, trei apartamente și două locuri de parcare, cu 136.500 de euro.
Alții povestesc că au fost amânați de mai multe ori atunci când cereau explicații despre casele pe care le plătiseră.
· „Nu am rezolvat încă și nu sunt la birou. Veniți degeaba"
· „Aștept un contract de finanțare, dacă mi se aprobă rezolvăm imediat"
· „Am treabă"
Romică Lișiță, victimă: „M-a plimbat, m-a plimbat, până în 2023, luna iulie.”
Reporter: „Banii îi dăduseți?”
Romică Lișiță, victimă: „Virament bancar din 2019. Valoarea apartamentului este 31.000 de euro”.
Chiar dacă poliția a intrat pe fir, unii dintre păgubiți se tem și acum de cei cu care au negociat și au preferat să-și protejeze identitatea.
Victimă: „Toate au fost premeditate de la început”
Florentina Ilioiu, reprezentant Parchetul de pe langă Curtea de Apel Ploiești: „Aceste acțiuni s-au efectuat cu sprijinul a trei notari din Ploiești care au autentificat promisiunile de vânzare cumpărare și contractele de vânzare și cumpărare fără a respecta obligațiile prevăzute de lege”.
Potrivit anchetatorilor, după ce au încasat banii ca persoană fizică autorizată, dezvoltatorii ar fi apelat la ajutorul unui avocat pentru a fi declarați ulterior falimentari.
Bunurile dezvoltatorului ar fi fost cesionate cu titlu gratuit unor terți, iar sume considerabile au fost retrase din conturile societății, astfel încât păgubiții nu au putut recupera prejudiciul.
Experții imobiliari ne spun că, pentru a ne feri de probleme, trebuie să cumpărăm o proprietate gata terminată. Dacă totuși luăm în calcul un apartament sau o casă în construcție, trebuie să fim atenți la câteva lucruri importante.
Răzvan Marinescu, expert imobiliar: „Cel mai important, din punctul meu de vedere, este notorietatea dezvoltatorului. Se poate da un simplu search pe internet să vezi în ce măsură a mai făcut proiecte, dacă sunt anumite reclamații pe acele proiecte. Un alt lucru pe care îl recomand este partea de acte. Recomand să meargă la alt notar decât notarul dezvoltatorului pentru a verifica actele de la capăt".
Tot în acest dosar, primăria Ploiești a constatat că un etaj al blocului, declarat în acte cu funcțiune tehnică, este mai înalt decât trebuia și a fost, de fapt, compartimentat în 30 de apartamente, vândute și acestea.