Tariceanu, reclamat de Consiliul Superior al Magistraturii. Replica sefului Senatului: "Aceste sesizari nu sunt productive"

presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, participa la dineul oficial organizat de Casa Regala cu ocazia sarbatoririi zilei de 10 Mai

La o zi dupa ce presedintele Senatului a cerut printr-o scrisoare deschisa demiterea sefei DNA si celei a ICCJ, Consiliul Superior Magistraturii a replicat, sesizand Inspectia Judiciara

Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat ca sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu recentul demers al presedintelui Senatului si dezbaterile publice generate privind posibila incalcare a independentei justitiei. De asemenea, CSM, in conformitate cu dispozitiile art. 97 din Legea 303/2004, va sesiza IJ in vederea dispunerii de verificari privind activitatea si conduita procurorilor si judecatorilor implicati in solutionarea cauzei.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a cerut marti demisia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si a sefei Inaltei Curti, Livia Stanciu, si i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisa, sa le inlature din functii. Solicitarea presedintelui a venit dupa ce Mariana Rarinca, femeia acuzata de DNA ca a santajat-o pe sefa ICCJ, a fost achitata de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind definitiva. Tariceanu o acuza acum pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.

Comunicatul CSM
"Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima profunda ingrijorare fata de actiunile concertate ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei si ale unei parti din mass-media romaneasca ce tind la afectarea echilibrului puterilor in stat prin subminarea autoritatii puterii judecatoresti si a sistemului judiciar in ansamblul sau", se arata intr-un comunicat al CSM transmis miercuri AGERPRES.

CSM precizeaza ca "exploatarea institutionala si mediatica a solutiei definitive de achitare pronuntata de o instanta judecatoreasca si stigmatizarea publica a persoanei presedintelui ICCJ in acest context, strict in considerarea pozitiei si rangului institutional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, si anume, acela al sesizarii institutiilor abilitate in legatura cu o situatie sau posibile fapte de natura penala, poate genera un nepermis mecanism de erodare a increderii cetatenilor in calitatea sistemului judiciar si de fortare a limitelor constitutionale de putere".

Citește și
Calin Popescu-Tariceanu - AGERPRES
Tariceanu, dupa intalnirea cu cei 4 ambasadori: "Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive"

"In acelasi registru de cauze si efecte se situeaza sugestia public afirmata de complicitate, in instrumentarea acestei cauze, intre persoana presedintelui ICCJ si procurorul-sef al DNA ce tinde sa explice si sa motiveze intr-o logica periculoasa si globalizatoare situatii si contexte privitoare la actul de justitie din agenda actuala a puterii legislative si a unor reprezentanti de varf ai vietii politice romanesti. In acest context, CSM va sesiza IJ in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afectarea autoritatii puterii judecatoresti si decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor institutionale ale unor reprezentanti ai Senatului, a afirmatiilor publice de data recenta ale lui Calin Popescu Tariceanu, in calitate de presedinte al acestuia, precum si a directiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei", subliniaza sursa citata.

Potrivit CSM, sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile institutionale si publice ale reprezentantilor puterii legislative, liderilor politici si formatorilor de opinie ale caror declaratii "depasesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului".

"CSM reaminteste ca sistemul judiciar are propriile mecanisme de control si reglare functionala si atentioneaza asupra potentialului de escaladare a unor tensiuni interinstitutionale si sociale artificiale, cu consecinte negative. Consiliul solicita tuturor celor implicati sau antrenati in aceasta problematica sa apeleze la actiuni si discursuri echilibrate, rationale si lucide, ca unic mod de aparare a principiilor statului de drept si a valorilor democratice", se mai spune in comunicat.

Reactia lui Calin Popescu-Tariceanu pe Facebook
Seful Senatului a facut miercuri o serie de precizari privind scrisoarea deschisa adresata presedintelui. „Cazul Marianei Rarinca, atat de vizibil in ultimele zile, atrage atentia asupra unor probleme ce tind sa se generalizeze, nu izolate, privind nerespectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti in Romania. Atunci cand acestea sunt incalcate, este normal sa am o reactie si, mai ales, sa solicit, alaturi de colegi liberali, eliminarea abuzuri. Am vazut un argument fals sustinut public, pe care vreau sa il resping. Argumentul ca tot un tribunal ar fi indreptat nedreptatea, prin decizia favorabila Marianei Rarinca, nu poate fi unul acceptabil intr-un stat de drept. Un cetatean a petrecut 6 luni in arest; deci a facut inchisoare, fiind nevinovat. Incalcarea unui drept fundamental al cetateanului nu poate fi trecuta cu vederea, doar pentru ca a fost ulterior eliberat. Intr-un stat de drept, persoanele care s-au facut vinovate de un astfel de abuz de drept trebuie sa fie trase la raspundere. In caz contrar, astfel de incalcari vor deveni o practica curenta, daca nu deja au devenit”, a spus Tariceanu.

„In al doilea rand, eu si colegii mei nu am blamat Justitia din Romania. Consider ca in Romania majoritatea judecatorilor si procurorilor isi fac datoria cu onestitate si fac cinste profesiei lor. Mai mult, consider ca actiunile anti-coruptie din Justitie sunt un pas necesar si reprezinta un castig pentru Romania. Este un pericol real pentru Romania sa se incerce ascunderea abuzurilor si exceselor in spatele argumentului luptei anti-coruptie. Cazul Marianei Rarinca, la fel ca multe alte cazuri de excese, nu au nimic de a face cu lupta anti-coruptie. Din contra, ilustreaza unde se poate ajunge atunci cand puterea corupe. Scrisoarea pe care am adresat-o Presedintelui Romaniei nu este un atac la adresa Justitiei, ci este un semnal privind necesitatea de a indrepta unele excese, tocmai pentru ca Justitia din Romania sa functioneze mai bine”, se arata in mesajul presedintelui Senatului, postat pe pagina de Facebook a acestuia.

Tariceanu, despre sesizarea CSM
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a mai spus, miercuri, si ca afirmatiile cuprinse in scrisoarea pe care i-a adresat-o, impreuna cu alti colegi liberali, presedintelui Klaus Iohannis au fost facute in calitatea sa de senator si ca sesizarea Inspectiei Judiciare de catre CSM nu este "productiva" fiindca parlamentarilor nu le poate fi cenzurat dreptul la declaratii politice.

Tariceanu a subliniat ca nu a primit un raspuns din partea presedintelui Klaus Iohannis cu privire la cazul de "incalcare a drepturilor si libertatilor" Marianei Rarinca, pe care i l-a semnalat printr-o scrisoare.

"Am vazut comunicatul CSM si va pot spune ca declaratiile pe care le-am facut, le-am facut in calitate de senator, impreuna cu alti colegi liberali. Nu l-am facut in calitate de presedinte al Senatului. Daca as fi avut un mandat din partea Biroului sau al plenului, atunci as fi putut sa vorbesc in numele Senatului. Le-am facut in calitate de senator, tinand cont ca am acest drept fundamental sa imi exprim opiniile politice, drept constitutional care nu poate sa fie cenzurat. Cred ca aceste sesizari ale Inspectiei Judiciare nu sunt productive pentru ca ele nu pot in niciun fel sa cenzureze dreptul la declaratii politice al parlamentarilor. In schimb, cred ca Inspectia Judiciara sau CSM ar putea sa se preocupe de dosarele care au stat ani de zile in sertare fara ca sa fie lucrate in vreun fel", a declarat Tariceanu.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Tariceanu ii cere lui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ. De ce sunt acuzate Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu
Tariceanu ii cere lui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ. De ce sunt acuzate Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere demisia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si a sefei Inaltei Curti, Livia Stanciu, si ii solicita presedintelui Klaus Iohannis, intr-o scrisoare deschisa, sa le inlature din functii.

Tariceanu, dupa intalnirea cu cei 4 ambasadori:
Tariceanu, dupa intalnirea cu cei 4 ambasadori: "Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive"

Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, a declarat miercuri presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu:
Calin Popescu Tariceanu: "Masura arestarii trebuie sa fie mai degraba una exceptionala si nu regula"

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca oamenii trebuie sa fie anchetati in libertate si numai in cazuri speciale, bine argumentate, se poate solicita si obtine din partea judecatorului arestarea preventiva.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.