Tanara de 19 ani, hranita doar cu lapte si apa cu zahar, va fi preluata intr-un centru pentru copii
Fata in varsta de 19 ani din Moldovita care cantareste 16 kilograme care a fost hranita doar cu lapte urmeaza sa fie preluata, dupa ce va fi externata din spitalul iesean, intr-un centru pentru copii, chiar daca este adulta.
Purtatorul de cuvant al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca fata va fi institutionalizata intr-un centru pentru copii chiar daca este adult, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Vom gasi un loc, dar problema cea mai mare este ca fata este atasata de familie, este atasata atat de mama, dar mai ales de sora ei geamana care, la momentul vizitei, era foarte speriata de faptul ca va fi despartita de sora ei. Dar avand in vedere situatia, se impune luarea tinerei intr-un centru si vom vedea cum se recupereaza si, pe partea de atasament, vom vedea ce putem face", a spus Daneliuc. Ea a precizat ca deja fata a luat in greutate in jur de doua kilograme.
Daneliuc a explicat ca tanara a fost diagnosticata cu encefalopatie si retard psihic sever, aratand ca, de obicei, copiii cu acest tip de afectiune au greutatea mult mai mica decat cea normala. Ea a spus ca in cadrul anchetei sociale efectuate in cazul acestei tinere este "bifat ca nu exista nici un risc de abuz sau neglijare".
Purtatorul de cuvant al DGASPC Suceava a spus ca tanara are o relatie de atasament fata de familie si ca daca ar fi fost abuzata sau neglijata aceste semne s-ar fi observat, dar ca este posibil ca familia sa nu fi stiut cum sa ingrijeasca un copil cu nevoi speciale sau cum sa-i dea sa manance si in acest caz ar fi trebuit sa ceara mai departe ajutor de specialitate.
"Nu cred ca nu i-au dat ei sa manance, ca familia ar fi tinut-o infometata, noi credem ca s-a incercat, nu au stiut si ar fi trebuit sa apeleze mai departe sa fie ajutati", a precizat Daneliuc.
Ea a spus ca DGASPC Suceava a transmis o noua adresa primariilor din judetul Suceava in care solicita autoritatilor locale sa aduca la cunostinta institutiei informatii despre copiii aflati in situatii de risc.
Daneliuc a mai declarat ca DGASPC Suceava a transmis o solicitare spitalului iesean in care este internata fata pentru a exprima un punct de vedere privind oportunitatea institutionalizarii sau nu a acesteia.
Ea a precizat ca in adresa transmisa, la sfarsitul saptamanii trecute, de Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria" din Iasi catre DGASPC Suceava se arata ca fetita necesita tratament de recuperare nutritionala inca doua saptamani, ca aceasta necesita gimnastica si kinetoterapie si stimulare psihica.
"Referitor la internarea intr-un Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica, ar fi mai potrivita o unitate de copii avand in vedere retardul neuropsihic si intarzierea in dezvoltarea somatica (5-6 ani)", se arata in adresa spitalului iesean. In urma verificarilor dispuse de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, s-a stabilit ca in cazul fetei din Moldovita Inspectoratul Judetean de Politie sa faca cercetari si sa stabileasca persoanele vinovate pentru infractiunea de "punere in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji", cu precizarea ca pe parcursul anchetei exista posibilitatea extinderii cercetarilor si cu privire la alte infractiuni, fata de persoanele responsabile.
Totodata, Prefectura Suceava va sesiza organele de cercetare si urmarire penala in cazul primarului din Moldovita, Traian Iliesi, in cazul asistentului personal Nicolae Parajnec, al inspectorului social din Primaria Moldovita Cristinica Axenia Hauca si in cazul medicului de familie Sorina Rusu, pentru neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, rele tratamente aplicate minorului si sustragere de la tratament medical fata de persoanele care aveau responsabilitati in conformitate cu legislatia privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
In acest caz s-a dispus si desfacerea contractului de munca al asistentului personal al fetei, Nicolae Parajnec, sanctionarea, prin comisia de disciplina, a inspectorului social din Primaria Moldovita Cristinica Axenia Hauca, dar si reevaluarea fetei de catre Comisia de evaluare a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, pentru "identificarea nevoilor individuale ale acesteia si a conditiilor de mediu familial si medico-social optime in vederea recuperarii acesteia si stabilirii unui manager de caz, a unui plan individual de servicii si a unui program individual de reabilitare si integrare sociala".
In urma verificarilor dispuse de prefect, comisia a constatat ca tanara, nascuta in 13 ianuarie 1995, este diagnosticata cu: "Sechele encefalopatie cronica infantila, hipodezvoltare statico-ponderala, anemie severa, intarziere severa in dezvoltarea functiilor psiho-cognitive cu tulburari de relationare si insertie sociala".
Tanara s-a aflat in evidentele medicale inca din primii ani de viata, iar din anul 2007 a fost incadrata in gradul I, cu asistent personal, de catre Comisia pentru Protectia Copilului Suceava, iar din ianuarie 2013 a fost evaluata de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, intocmindu-se un program individual de recuperare, reabilitare si integrare sociala, cu recomandarea de a se monitoriza evolutia bolii din punct de vedere medical si sprijin familial/comunitar.