Lista sanctiunilor si plangerilor penale in cazul tinerei care, la 19 ani, a ajuns la 16 kilograme

fata 16 kilograme

Prefectura Suceava a stabilit, in urma verificarilor facute in cazul fetei de 19 ani care are 16 kilograme, sa faca plangeri penale impotriva primarului, asistentului personal al tinerei, inspectorului de specialitate si medicului de familie.

In urma verificarilor dispuse de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, s-a stabilit ca in cazul fetei din Moldovita Inspectoratul Judetean de Politie sa faca cercetari si sa stabileasca persoanele vinovate pentru infractiunea de "punere in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji", cu precizarea ca pe parcursul anchetei exista posibilitatea extinderii cercetarilor si cu privire la alte infractiuni, fata de persoanele responsabile.

Totodata, Prefectura Suceava va sesiza organele de cercetare si urmarire penala in cazul primarului din Moldovita, Traian Iliesi, in cazul asistentului personal Nicolae Parajnec, al inspectorului social din Primaria Moldovita Cristinica Axenia Hauca si in cazul medicului de familie Sorina Rusu, pentru neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, rele tratamente aplicate minorului si sustragere de la tratament medical fata de persoanele care aveau responsabilitati in conformitate cu legislatia privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

In acest caz s-a dispus si desfacerea contractului de munca al asistentului personal al fetei, Nicolae Parajnec, sanctionarea, prin comisia de disciplina, a inspectorului social din Primaria Moldovita Cristinica Axenia Hauca, dar si reevaluarea fetei de catre Comisia de evaluare a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, pentru "identificarea nevoilor individuale ale acesteia si a conditiilor de mediu familial si medico-social optime in vederea recuperarii acesteia si stabilirii unui manager de caz, a unui plan individual de servicii si a unui program individual de reabilitare si integrare sociala".

In urma verificarilor dispuse de prefect, comisia a constatat ca tanara, nascuta in 13 ianuarie 1995, este diagnosticata cu: "Sechele encefalopatie cronica infantila, hipodezvoltare statico-ponderala, anemie severa, intarziere severa in dezvoltarea functiilor psiho-cognitive cu tulburari de relationare si insertie sociala".

Citește și
fata
Primele masuri in cazul fetei de 19 ani care cantareste doar 16 kg. A fost deschis dosar penal
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Tanara s-a aflat in evidentele medicale inca din primii ani de viata, iar din anul 2007 a fost incadrata in gradul I, cu asistent personal, de catre Comisia pentru Protectia Copilului Suceava, iar din ianuarie 2013 a fost evaluata de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, intocmindu-se un program individual de recuperare, reabilitare si integrare sociala, cu recomandarea de a se monitoriza evolutia bolii din punct de vedere medical si sprijin familial/comunitar.

"Acest program este formal si nu contine recomandari individualizate si concrete cu privire la tratamentul medical si recuperarea bolnavei", se subliniaza in raportul comisiei de ancheta.

Totodata, se mentioneaza ca mama fetei se afla in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava din anul 1996, cu un diagnostic psihiatric care poate influenta negativ evolutia medico-psihosociala a fiicei sale.

Din anul 2007, Primaria Moldovita a angajat un asistent personal, initial pe una dintre surori, Rodica Parijnec, si ulterior pe sotul acesteia, Nicolae Parijnec, iar comisia de ancheta a constatat ca asistentul personal al fetei nu a dus la indeplinire sarcinile prevazute in legislatia privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, motiv pentru care se propune desfacerea contractului de munca al acestuia.

In raportul comisiei de ancheta se mai arata ca nici Comisia de evaluare complexa din subordinea Consiliului Judetean Suceava si nici Serviciul de evaluare complexa din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava nu au elaborat programul individual de reabilitare si integrare sociala si ca nu exista un manager de caz si un plan individual de servicii, stabilite de Serviciul de evaluare complexa din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, asa cum prevede legislatia.

"Nefiind nominalizat un manager de caz si in lipsa unui plan individual de servicii al persoanei cu handicap, acesta nu a putut fi transmis nici persoanei cu handicap, nici reprezentantului serviciului public de asistenta sociala din Moldovita", se mai precizeaza in raport.

Totodata, se mentioneaza ca fata se afla in evidentele medicului de familie Sorina Rusu de la varsta de trei ani, dar aceasta sustine ca orice recomandare de analize medicale sau internare a fost refuzata de mama, fapt care nu se regaseste in inscrisuri.

"Recomandarile medicale s-au rezumat la administrarea de vitamine si fier pentru a ameliora anemia severa de care copilul a suferit din nastere", se mai arata in raport.

Din documentele medicale existente la medicul de familie reiese ca tanara a fost luata in evidenta la varsta de trei ani, a fost consultata periodic in prezenta apartinatorilor, ocazie cu care a primit recomandari igienico-dietetice si terapeutice, este consemnata colaborarea dificila cu pacienta, a primit recomandari pentru efectuarea de investigatii de laborator si examinari de medicii specialisti. De asemenea, fata a fost internata in intervalul 1 octombrie 2000-7 octombrie 2000, in Sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Suceava, pentru o "afectiune intercurenta". In fisa medicala se gasesc anexate evaluari psihologice si psihiatrice, au fost consemnate datele medicale ale pacientei in documente medicale trimise anual Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava in vederea evaluarii complexe a copilului, dar medicului nu i-a fost transmis niciun plan de recuperare a persoanei, desi primul certificat de incadrare a copilului in categoria de "handicap grav, cu insotitor" este emis din anul 2007, iar pacienta nu este in evidenta cu urgente medico-chirurgicale sau boli infecto-contagioase cu risc epidemiologic pentru comunitate care sa impuna medicului de familie apelarea 112.

Mai mult, comisia a constatat ca referentul social Cristinica Axenia Hauca de la Primaria Moldovita nu a putut sa prezinte niciun inscris din care sa rezulte faptul ca a vizitat periodic acesta familie pentru a urmari modul in care tanara este ingrijita, ceea ce contravine atributiilor din fisa postului.

Comisia de ancheta a mai stabilit ca primarul comunei, Traian Iliesi, inspectorul social si asistentul personal nu au informat Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava in ceea ce priveste starea medico-psiho-sociala a tinerei nici chiar dupa ce Primaria Moldovita a primit din partea Spitalului de Psihiatrie Campulung Moldovenesc o adresa in care se mentiona ca mama fetei"se afla sub monitorizarea echipei mobile din cadrul Centrului de Sanatate Mintala".

"In contextul bolii delirante, nu isi ingrijeste corespunzator fiica (este alimentata doar cu lapte, prezinta alopecie carentiala, edentatie, casexie, retard mintal usor, tulburari de relationare). Aceasta atitudine din punct de vedere social se incadreaza in categoria relelor tratamente prin neglijare fizica si psihica. Informatia mai sus mentionata face parte din obligatiile profesionale ale medicului (de familie, inclusiv psihiatru), in conditiile in care autorul neglijarii este pacient psihiatric, monitorizat de echipa mobila, in acest sens fiind nevoie de informarea autoritatilor competente de a lua decizii adecvate. Va subliniem ca neglijarea fizica si afectiva incepand din copilarie, constituie premisele unor boli somatice si psihice grave", se mai arata in adresa spitalului, in care se atragea atentia asupra pericolului in care fata s-ar putea afla "in momentele de decompensare psihotica a mamei".

In acelasi raport se mai arata ca si asistentele medicale comunitare cunosteau cazul fetei din anul 2009, de cand a fost luata in evidenta, si cunosteau ca autoritatea publica locala elibereaza anual anchetele sociale necesare completarii dosarului depus la Compartimentul de evaluare complexa a copilului din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, dar "nu au intreprins activitati si servicii de sanatate care se acorda in sistem integrat cu serviciile sociale la nivelul comunitatii".

Comisia de ancheta a mai constatat ca din documentele medicale existente la Cabinetul de neuropsihiatrie infantila al medicului Adriana Istocescu din Suceava reiese ca din anul 2010 pacienta s-a prezentat anual in vederea evaluarii pentru eliberarea unui certificat medical pentru Compartimentul de evaluare complexa a copilului din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, documentele medicale eliberate care consemneaza diagnosticele pacientei din momentul consultatiei fiind depuse de apartinatori la dosarul necesar la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, in vederea evaluarii complexe a copilului. Totodata, este mentionat comportamentul recalcitrant al pacientei si colaborarea dificila cu aceasta in timpul consultatiei, iar in registrul de consultatii este consemnat refuzul tratamentului, investigatiilor si internarii.

In raport se mai arata ca din declaratiile medicului de familie reiese ca fata a avut doua internari la Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc, dar in baza electronica de date a spitalului din luna decembrie 2002 si pana in prezent nu apare consemnata nicio consultatie sau internare a fetei.

Comisia de ancheta concluzioneaza ca "deficientele de comunicare intre familie si furnizorii de servicii medicale si sociale au determinat evolutia nefavorabila a cazului, fetei reducandu-i-se sansele de recuperare si reintegrare sociala", astfel ca este necesara o comunicare eficienta intre autoritatea publica locala, judeteana si Directia de Sanatate Publica Suceava.

Tanara de 19 ani, care cantarea doar 16 kilograme, dupa ce a fost hranita numai cu lapte si apa cu zahar de catre mama sa, care are schizofrenie, este internata la Spitalului "Sfanta Maria" din Iasi. Fata s-a dezvoltat ca un copil de 6-7 ani si se exprima ca unul de 3 ani. Ea are dintii distrusi, nu i-a crescut parul, nu socializeaza.

Medicii ieseni afirmau ca fata are grave carente alimentare si retard psihic cauzat de relatia nefireasca avuta cu mama ei, care a mentinut-o cu forta la stadiul de bebelus, dar si de lipsa unei alimentatii adecvate.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii "Sfanta Maria" din Iasi, medicul Lucian Cernahovschi, declara ca fetei i se administreaza tratament perfuzabil, iar alimentele sunt introduse treptat.

"Are cateva saptamani de cand este in spital. Avea o stare alterata, insa acum se simte mai bine. I se administreaza tratamentul cu perfuzii, iar alimentele sunt introduse treptat. A fost hranita de mama ei doar cu lapte si apa cu zahar, dar organele nu au fost afectate, organismul a rezistat", spunea Cernahovschi.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Prima minune pentru Adina, fata de 16kg din Romania care lupta sa-si recupereze 18 ani din viata
Prima minune pentru Adina, fata de 16kg din Romania care lupta sa-si recupereze 18 ani din viata

Medicii din Iasi fac minuni cu Adina, tanara de 19 ani, care cantarea doar 16 kilograme atunci cand a fost internata de urgenta.

Primele masuri in cazul fetei de 19 ani care cantareste doar 16 kg. A fost deschis dosar penal
Primele masuri in cazul fetei de 19 ani care cantareste doar 16 kg. A fost deschis dosar penal

In cazul fetei de aproape 19 ani care a ajuns la spital cantarind doar 16 kilograme, astazi au sosit in satul ei mai multe echipe de anchetatori de la prefectura si directia de sanatate publica, precum si de la casa judeteana de asigurari de sanatate.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.