Sute de sindicaliști au protestat la metrou cu muzică. Circulația trenurilor va fi reluată sâmbătă dimineață

×
Codul embed a fost copiat

A fost haos vineri în Capitală, cu blocaje în traficul de suprafaţă, după ce angajaţii Metrorex au declanşat un protest şi nu au mai permis accesul călătorilor.

UPDATE 18.30 Protestul de la metrou a încetat vineri seara, în urma discuțiilor purtate la Prefectura București între autorități și reprezentanții sindicatului Metrorex.

”Multă sănătate le transmit bucureștenilor”, a declarat un reprezentant al sindicatului, la ieșirea de la discuții, după ce a fost întrebat ce le urează celor care s-au înghesuit în STB.

Circulația metroului va fi reluată sâmbătă dimineața, de la ora 05.00, pentru că ”nu are rost să se mai dea drumul la trenuri pentru jumătate de oră”, a mai spus sindicalistul.

Potrivit acestuia, discuțiile vor continua și zilele următoare.

Citește și
protest
Circulaţia metrourilor, blocată din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât în tunel: „Demisia”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Prefectura Capitalei a anunţat că, în urma discuţiilor de vineri cu reprezentanţii sindicatelor la metrou, a fost convenită reluarea activităţii la metrou. Un reprezentant al sindicatului liber metrou a afirmat că circulaţia va reîncepe de sâmbătă, deoarece pentru o jumătate de oră nu are rost să mai fie consumată energie pentru a efectua verificări înainte de repunerea în circulaţie.

UPDATE 16.00 ”Le cer scuze bucureștenilor și pentru cîțiva zeci de miniștri, în ultimii 20 de ani, au lăsat un buboi enorm aici la metrou, o mafie. Câtă vreme sunt eu aici nu voi lăsa niciun centimetru acestei mafii, care recurge la șantaj. Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureștenii nu contează, ci contează doar banii. Rădoi, s-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. 

”Ați dat un oraș peste cap. Unde vă credeți? Nu vă mai merge. Am depus plângere penală și am încredere că justiția își va face datoria, Metrorez evaluează pagubele, sunt milioane de de lei, se vor îndrepta împotriva responsabililor. Autoritățile de ordine publică să-și facă datoria, numai ei pot debloca șinele de acești ilegaliști”, a mai spus Drulă.

”Nu a fost dat nimeni afară de la metrou, este o minciună penală, nu a fost redus niciun salariu. Mizele protestului sunt altele: cartelul, spațiile comerciale ocupate fără drept. Nu e proprietatea domnului Rădoi, statul nu va mai da niciun pas în spate în fața mafiei”, afirmă ministrul Transporturilor.

 

”Nu are rost să te duci la pușcărie pentru Rădoi”

 

”Sunt peste 5.000 de angajați Metrorex, numai câteva sute au fost implicați în protest. Cer autorităților responsabile cu ordinea publică să restabilim circulația metroului. Am făcut apel către protestatari să renunțe, nu are rost să te duci la pușcărie pentru Rădoi”, a mai declarat ministrul Cătălin Drulă.

”Raportul Corpului de Control e public, sunt nenumărate ilegalități, inclusiv negocierea contracului colectiv de muncă. S-au majorat salariile cu 18% pe vreme de pandemie, unele ilegalități țin de DNA, unele de Curtea de Conturi. Este domeniu public, vom restabili legalitatea. De 3 ani contractul e expirat, iar firma sindicatului încasează ilegal chiria. Această problemă e aruncată de toți miniștrii ca pe un cartof fierbinte. Acolo e imperiul lui Rădoi, toți miniștrii au închis ochii la aceste ilegalități”, a completat Drulă.

”Sper să revenim de urgență la circulația metroului. Dacă nu, autoritățile îndreptățite să ia măsuri, nu e atributul meu să organizez intervenții în forță de ordine publică. Eu nu am ce discuta cu dl Rădoi, a discutat cu directorul Metrorex”, a mai spus ministrul.
 

 

 

 

Sute de mii de bucureşteni au fost luaţi prin surprindere şi au fost nevoiţi să se înghesuie în autobuze şi tramvaie. Sindicaliştii şi poliţia nu reuşesc nici acum să detensioneze situaţia.

Greva spontană a început joi noaptea. Sindicaliştii au ocupat şinele de metrou, iar trenurile sunt blocate pentru că liniile nu pot fi alimentate cu energie electrică.

Sindicalist: „47 de mecanici au fost concediaţi, după care s-a revenit şi se pare că au fost reangajaţi, doar o parte au acceptat. Se fac disponibilizări de personal la toate secţiile de metrou, s-a solicitat reducerea salariilor cu 25%, în metrou este o lipsă totală de dialog social cu organele competente. Nu are legătură cu spaţiile comerciale din metrou.”

Călătorii, până la 500 de mii într-o zi obişnuită, s-au trezit că nu au cu ce să ajungă la destinaţie. S-au îndreptat spre staţiile pentru transportul în comun de suprafaţă. Autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele au fost suplimentate, a anunţat copmania de transport, dar, chiar şi aşa, au fost prea puţine pentru fluxul mare de călători.

Cum protestul din subteran încalca regulile stabilite în pandemie, Poliţia a anunţat că va deschide o anchetă. Momentan nu se ştie când se va încheia protestul.

Pe peronul din Piața Unirii, o parte dintre protestatari cântă și aplaudă. Nu toți poartă mască de protecție, potrivit imaginilor.

Într-o postare pe Facebook, sindicaliștii îi răspund ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă: Nu vom da înapoi.

Ei spun că sunt 2.500 de angajați, nu doar câteva sute, așa cum se susține.

Ministrul Transporturilor a depus plângere penală la DNA

 

Ministrul Transporturilor a anunţat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili de blocarea metroului bucureştean vineri dimineaţă, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influenţă, şantaj, infracşuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate şi folosirea de către liderii sindicali a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri şi foloase necuvenite.

„Tocmai am depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureştean astăzi, pentru următoarele infracţiuni:

+ zădărnicirea combaterii bolilor

+ abuz în serviciu

+ trafic de influenţă

+ folosirea funcţiei pentru favorizarea altor persoane

+ folosirea de către liderii sindicali a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri şi foloase necuvenite

+ şantaj

+ infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate

Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanţă civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare.
Acţiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraş ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităţilor şi din partea justiţiei.

Metroul trebuie eliberat şi trebuie să revină în circulaţie. Abia atunci se poate organiza un dialog adevărat despre problemele metroului. Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog şi nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”, a scris Cătălin Drulă vineri pe Facebook.

Circulaţia metrourilor a fost blocată vineri dimineaţă din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât în tunel, la staţia PiaţaUnirii, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunţă Metrorex, care precizează că din cauza acestei acţiunii, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune.

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat că la 13.30 a convocat un dialog social cu reprezentanţii sindicatelor Metrorex şi CNSLR Frăţia şi a fost invitat şi directorul Metrorex la întâlnire. În schimb protestatarii au refuzat să dialogheze şi au transmis că vor să discute doar cu directorul Metrorex.

Metrorex a depus plângere la Poliţie, reclamând încălcarea Legii 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului

 

Poliţia Capitalei a anunţat, vineri, că a fost sesizată de către conducerea Metrorex cu privire la încălcarea Legii 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar plângerea a fost înaintată DIICOT.

”A fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgenţă, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”, a transmis, vineri, Poliţia Capitalei.

Sursa citată a prcizat că, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, instituţia a declanşat cercetări, conform art.218 alin(4)din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: ”declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puţin o treime din activitatea normală”.

”De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 125.000 de lei pentru:

- nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spaţii închise, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

- desfăşurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 şi

- nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a mai transmis Poliţia Captalei.

Sursa citată a precizat că, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, Poliţia a dispus măsuri pentru fluenţa traficului, pentru a ajuta pe toată lumea să ajungă acolo unde este nevoie.

”Depunem toate eforturile necesare, pentru a veni în sprijinul persoanelor care utilizează transportul în comun de suprafaţă, dar şi mijloacele proprii de deplasare” a mai prcizat Poliţia Capitalei.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Aglomerație în stațiile STB. Oamenii au ales autobuzele după ce metroul a fost blocat
Aglomerație în stațiile STB. Oamenii au ales autobuzele după ce metroul a fost blocat

Pentru că circulația metroului a fost blocată de sindicaliști, oamenii s-au îndreptat către autobuzele STB, creându-se astfel aglomerații mari.

Circulaţia metrourilor, blocată din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât în tunel: „Demisia”
Circulaţia metrourilor, blocată din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât în tunel: „Demisia”

Circulaţia trenurilor de metrou este perturbată vineri de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând punerea sub tensiune a liniilor.

Ministrul Transporturilor acuză nereguli la Metrorex: „Sporul de metrou este aplicat abuziv”
Ministrul Transporturilor acuză nereguli la Metrorex: „Sporul de metrou este aplicat abuziv”

Nivelul crescut al salariilor la Metrorex poate fi menţinut doar dacă este redus personalul, sporul de metrou de de 20-40% este ”aplicat abuziv tuturor angajaţilor”, poitrivit ministrului Transporturilor Cătălin Drulă, conform News.ro. 

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.