Sute de oameni evacuati de urgenta in Galati, dupa ce sirena de seism a pornit de la un scurtcircuit
Si, de parca nu era de ajuns ca n-au avut liniste in ultimele 2 saptamani, din cauza celor 200 de cutremure produse in zona, oamenii din Galati au trecut printr-o noua experienta care le-a dat fiori.
Pentru 3 minute, sirenele au sunat amenintator si localnicii s-au temut de o nenorocire, asa ca s-au grabit sa se puna la adapost.
Dupa valul de panica, intr-un final, totul s-a dovedit a fi o eroare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alarmele au pornit singure din cauza un scurt-circuit declansat la centrul de comanda al Inspectoratului pentru situatii de Urgenta.
Sirenele au inceput sa urle la ora 21 si un minut. Imediat, sute de oameni au vrut sa afle cat mai repede ce se intampla. Au fost evacuati pana si cei care erau la inot, in bazinul Baii Comunale.
"Exercitiu n-avea cum sa fie, pentru ca n-a fost anuntat. Deci a fost o oarecare panica. Pentru ca a trebuit sa opresc gazele centralei, a trebuit sa opresc curentul pentru instalatia de purificare a apei, a trebuit sa evacuez personalul, cu scuzele de rigoare, clientii de la ora respectiva.", a declarat Sandu Istrate, administrator bazin Baia Comunala Galati.
Camerele de supraveghere din cladire au suprins scenele in care oamenii se grabesc sa iasa cat mai repede din piscina. Isi iau copiii in brate si se indreapta spre vestiare.
Nu a fost niciun test, ci doar un accident nefericit, recunosc autoritatile cu jumatate de gura
"Au fost actionate datorita unei defectiuni aparute in echipamentul de comanda. Defectul se pare ca s-a manifestat in partea finala de amplificare si de aici tot necazul.", spune colonelul Daniel AdochiTei, ofiter specialist ISU Galati.
Sistemul vechi de zeci de ani trebuia schimbat luna aceasta. Cele sapte alarme care au sunat s-au auzit in jumatate de oras. In cazul unei situatii reale insa, ar fi trebuit sa se declanseze 150.
In Bucuresti, de exemplu, sunt instalate nu mai putin de 411, pe cele mai inalte cladiri din oras. Ele sunt coordonate din dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de urgenta.
Cand le auziti, inseamna ca trebuie sa luati in calcul evacuarea in cel mai scurt timp posibil si, mai ales, in siguranta.
"Ne trezim, ne ducem langa un perete, langa o usa, langa un stalp, pana sa iesim afara din constructie, intai ne protejam, apoi ne uitam la cei de langa noi care au nevoie de un minim de protectie.", spune colonelul Ioan Burului, sef IGSU.
La nivelul fiecarei administratii locale exista liste cu posibile adaposturi si spatii de evacuare, cum ar fi salile de sport.