Sute de lilieci au năvălit în Spitalul Județean din Iași. Imaginile surprinse de pacienți
Sute de lilieci au invadat Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean din Iași spre stupoarea pacienților. Medicii au mai avut de-a face cu mamiferele, anul trecut, într-o sală de operații unde își făcuseră colonie.
Din imaginile suprinse de un pacient, se observă cum zeci de lilieci roiesc în preajma tavanului.
Nu mai puțin de 300 de lilieci au fost capturați din cuiburile pe care și le-au făcut în Clinica de Cardiologie a Spitalului Sfantul Spiridon din Iași.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Specialiștii care au ajutat la prinderea lor spun că în colonia numeroasă era și un pui de doar trei luni. În aceasta perioadă, liliecii își caută locuri pentru iernat.
Viorel Pocora, președinte Asociația pentru Protecția Liliecilor Iași: „A fost lăsat geamul deschis, geamul fiind fără plasă, liliecii au intrat foarte ușor. Sunt lilieci de amurg și nu sunt periculoși pentru om. S-au adaptat foarte bine la viață antropică, nu mai au habitat natural sau foarte puține”.
Operațiunea de salvare a liliecilor, care sunt animale protejate prin lege, a durat aproape o oră.
George Onofreiasa, purt. cuv. ISU Iași: „Echipajul de intervenție a trecut la prinderea mamiferelor. Misiunea de căutare salvare a continuat și azi dimineață, dar nu au fost găsite alte mamifere”.
După acest incident, prima măsură luată de conducerea spitalului a fost să pună plase la toate geamurile de la holurile principale, din toate secțiile.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „Nu au pătruns în zona saloanelor pacienților și nu au afectat activitatea medicală. A fost mutată intrarea în Clinica de Cardiologie de la această intrare principală către alte două intrări, să se poată face toate internările de zi, toate consulturile și toate internările de urgență”.
Nu este exclus să fie și alte colonii în podul spitalului, care nu este izolat, spun biologii.
De altfel, nu este pentru prima dată când unitatea medicală a fost invadată de lilieci.
În iarna anului trecut, alte zeci de exemplare au fost capturate din tavanul fals din blocul operator al clinicii de oftalmogie a aceluiași spital.