Sute de hectare de teren agricol, afectate de activitatea unui combinat siderurgic din Galați. Agricultorii au făcut plângeri
Sute de hectare de teren agricol din apropiere de Galați aflate în vecinătatea combinatului, sunt afectate de activitatea unei firme care exploatează zgura de pe platforma siderurgică.
Este acuzația unor agricultori care spun că zeci de camioane circulă zilnic și cară agregatul de la halda de zgură la un depozit aflat la aproximativ trei kilometri. Praful alb se așează pe plante, iar producțiile au scăzut. Garda de Mediu susține, însă că activitatea este legală.
Agricultorii au depus reclamații la Garda de Mediu
Agricultorii au depus numeroase reclamații la autoritățile de mediu, dar singura măsură care a fost impusă firmei care se ocupă cu exploatarea zgurei a fost să umezească drumul.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dănuț Surcică, agricultor: „E prea mult praf. E insuportabil. Nu se mai poate nici măcar să mai treci pe-aici. Aici noi lucrăm cam 200 de hectare. Anul trecut, anul ăsta, ce-am recoltat, cred că a fost compromisă minim 40-50%. Vine Mediul, nu mai circulă camioanele. Pleacă Mediul, încep camioanele să circule”.
Un alt agricultor care a obținut fonduri europene pentru a înființa o livadă de nuci, spune că afacerea e cel puțin suspectă. Mutarea zgurii din depozitul combinatului care trebuie închis până la sfârșitul anului, pare să rezolve o problemă de mediu construind o alta.
Lucian Stratulat, agricultor: „În fiecare zi, de circa trei luni de zile, cară zgură de la halda de zgură a combinatului. Nu știu cum se face că noi trebuie să închidem halda de zgură, noi ca țară, să închidem halda de zgură a combinatului, nefiind conformă cu normele de mediu ale Uniunii Europene, dar putem să facem altă haldă de zgură alături”.
Bogdan Mândrescu, agricultor: „Producțiile sunt la jumătate față de cum ar fi în altă zonă. Praful e o mare problemă atât pentru plante, cât și pentru oameni”.
Administratorul firmei care are depozitul de zgură susține că toate documentele i-au fost verificate de autoritățile de mediu, în urma reclamațiilor, și nimic nu este în neregulă.
David Neagu, administratorul firmei: „Nu sunt singurul care circulă pe drumul respectiv. Acel material concasat de combinat este acreditat, iar noi îl folosim pentru drumuri. Totul este legal”.
Sorin Dănăilă, comisar șef al Gărzii de Mediu Galați: „Spațiul de depozitare care e reclamat de cetățenii de-acolo este un spațiu pentru materie primă, pe proprietatea reclamatului. Spațiului de materie primă nu îi trebuiește aviz de mediu. Colegii mei, într-un interval de timp, chiar n-au găsit nicio mașină pe drumul respectiv și au zis că sunt urme vagi de praf din acela pe terenul agricol”.
Halda combinatului de la Galați conţine milioane de tone de zgură generată în peste de 40 de ani. Din 2009, materialele nu a mai fost depozitate, ci utilizate integral în construcţii şi în industria cimentului. Reprezentanții combinatului au anunțat că halda va fi închisă și transformată într-un parc de energie regenerabilă.