Multe fabrici de îngrășăminte și-au redus activitatea din cauza prețului fertilizatorilor. Ce spun fermierii
În timp ce au început semănatul grâului, mulți agricultori anunță că vor avea o recoltă slabă la anul, pentru că nu pun îngrășăminte în brazdă.
Azomureș și-a redus sever activitatea
Prețul fertilizatorilor a explodat, odată cu cel al gazului, principala materie primă, astfel că multe fabrici de îngrășăminte din Europa s-au închis, ori și-au micșorat producția. Și Azomureș și-a redus sever activitatea.
Anul 2023 va fi slab în agricultură, spune ferm Cătălin Pavel, care seamănă grâu pe 200 de hectare, în județul Bacău.
Cătălin Pavel, fermier: „Vom înfiinţa culturile de grâu fără a administra îngrăşăminte complexe în campania de toamnă. Vom vedea ce vom face în primăvară”.
Ion Melinte, fermier: „Din 250 de agricultori nu a mai făcut unul contract pentru îngrăşăminte. Unu, că nici nu se găsesc, şi doi e preţul exagerat între cinci şi șapte mii tona”.
Prețul fertilizatorilor a crescut de patru ori într-un an, se plâng fermierii.
Laurențiu Baciu, fermier: „Vor semăna cât vor putea cu ce or avea, că nu au îngrăşământ. Știm că din start pleci cu un handicap, din start vei avea o producţie mai mică”.
Motivul care a provocat criza îngrășămintelor
Criza îngrășămintelor este provocată de gazele naturale care s-au scumpit de zece ori în ultimul an, spun producătorii europeni de fertilizatori. Situația a determinat închiderea mai multor fabrici de îngrașăminte sau reducerea activității. Cel mai mare producător de îngrășăminte din Europa, YARA, a redus activitatea fabricilor sale cu 65%. Producătorii din Spania, Lituania, Ungaria și Croația s-au închis. Grupul polonez, AZOTY, funcționează parțial. Asociația Europeană a Producătorilor de Îngrașăminte a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru limitarea prețului la gaze.
Jacob Hansen, director general al Asociației Producătorilor Europeni de Îngrășăminte: „Nu am primit un răspuns concret până acum. După cum știți, este multă activitate în Bruxelles. Estimăm că 70 la sută din producția de amoniac din Europa este închisă. Dacă criza durează o lună, e în regulă, dacă va dura trei luni, va avea un impact mare în producția anuală”.
Lucian Răus, profesor la Facultatea de Agricultură din Iași, explică importanța fertilizatorilor în campania agricolă de toamnă.
Lucian Răus, profesor universitar al Facultății de Agricultură din Iași: „Putem spune cu certitudine că sporurile de producție aduse de îngrășămintele chimice pot să depășească 40-45%. Evident, se va diminua randamentul economic al culturilor”.
Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte din România, și-a redus activitatea, dar a anunțat că instalațiile sale sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.
Criza energetică de la nivel european determină managementul Azomureș, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele luni. Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregătite să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.