Sute de credinciosi la sfintirea picturii si a lucrarilor de la Biserica Domneasca din Capitala
Sute de credinciosi au participat, duminica, la slujba de sfintire a picturii restaurate si a lucrarilor de consolidare de la cel mai vechi lacas de cult din Bucuresti - Biserica Domneasca, unde, pe vremuri, se cununau doar copiii domnitorilor.
Oamenii s-au adunat la biserica inca de la ora 5.00, pentru ca, odata cu sfintirea picturilor, femeile au avut voie sa intre in altar si sa se inchine Sfintei Evanghelii si Sfintei Cruci. Sfintirea este, de altfel, singurul prilej la care femeile pot intra in altar.
PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, au sfintit atat pictura restaurata in ultimii ani, cat si lucrarile realizate recent atat in interiorul, cat si in exteriorul lacașului de cult.
Din 2008, cand biserica a fost ridicata la rangul de Paraclis Patriarhal, si pana in 2013, cu binecuvantarea PF Daniel, la Biserica Domneasca au fost realizate consolidarea si restaurarea cladirii, restaurarea picturii si a catapetesmei, infrumusetarea cu mobilier nou sculptat in lemn de stejar și amenajarea pavimentului in jurul sfantului lacas, a precizat, pentru MEDIAFAX, parintele Ciprian Apetrei.
"Putini oameni stiu ca Biserica Domneasca, dupa cum ii spune si numele, era locul unde se cununau doar copiii domnitorilor. Poarta hramul Buna Vestire si Sfantul Cuvios Antonie cel Mare si este cea mai veche biserica a Capitalei Romaniei, fiind ctitorita in 1559 de catre domnitorul Tarii Romanesti Mircea Ciobanu. Fiii lui, domnii Patrascu si Alexandru, cu purtarea de grija a Doamnei Chiajna, au infrumusetat lacasul cu picturi. Multi domnitori ai veacurilor XVI-XVII - Mihai Viteazul, Matei Basarab, Stefan Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Nicolae Mavrogheni, Alexandru Ghica - s-au inchinat si au fost sfintiti ca domni ai Tarii Romanesti in aceasta biserica", a adaugat parintele Apetrei.
In 1715, domnitorul Stefan Cantacuzino a marit, restaurat și pictat Biserica Domneasca, iar mai tarziu, in 1758, Nicolae Mavrocordat a adaugat lacașului doua paraclise laterale, daramate mai tarziu de Gheorghe Bibescu și Barbu Știrbei, care au realizat reparații majore la biserica. Dupa incendiul din 1847, biserica a fost restaurata in totalitate, primind o noua pictura, realizata de pictorul Constantin Lecca. Au urmat mai multe restaurari la inceputul secolului XX, care au culminat cu cele din perioada 2008-2013.
In fiecare marti, sute de credinciosi vin la Biserica Domneasca si se roaga icoanei facatoare de minuni a Sfantului Anton.
"Aceasta biserica, desi mica, este foarte frumoasa si de o valoare inestimabila. Ea este simbolul continuitatii credintei in vremuri grele, sub stapanirea otomana, este centrul spiritual al orasului vechi si de aceea se numeste Sf. Antonie cel Mare sau Sf. Anton - Curtea Veche. Este vorba despre Curtea Domneasca a domnitorilor Tarii Romanesti. Este semnificativ faptul ca aceasta biserica a fost resfintita in ceea ce priveste pictura si crucea de masa sfantului altar - cruce noua, foarte frumoasa -, in duminica dintre Inaltarea Mantuitorului la cer si Pogorarea Duhului Sfant - Rusaliile", a spus PF Daniel.