Sute de credinciosi la sfintirea picturii si a lucrarilor de la Biserica Domneasca din Capitala

×
Codul embed a fost copiat

Sute de credinciosi au participat, duminica, la slujba de sfintire a picturii restaurate si a lucrarilor de consolidare de la cel mai vechi lacas de cult din Bucuresti - Biserica Domneasca, unde, pe vremuri, se cununau doar copiii domnitorilor.

Oamenii s-au adunat la biserica inca de la ora 5.00, pentru ca, odata cu sfintirea picturilor, femeile au avut voie sa intre in altar si sa se inchine Sfintei Evanghelii si Sfintei Cruci. Sfintirea este, de altfel, singurul prilej la care femeile pot intra in altar.

PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, au sfintit atat pictura restaurata in ultimii ani, cat si lucrarile realizate recent atat in interiorul, cat si in exteriorul lacașului de cult.

Din 2008, cand biserica a fost ridicata la rangul de Paraclis Patriarhal, si pana in 2013, cu binecuvantarea PF Daniel, la Biserica Domneasca au fost realizate consolidarea si restaurarea cladirii, restaurarea picturii si a catapetesmei, infrumusetarea cu mobilier nou sculptat in lemn de stejar și amenajarea pavimentului in jurul sfantului lacas, a precizat, pentru MEDIAFAX, parintele Ciprian Apetrei.

"Putini oameni stiu ca Biserica Domneasca, dupa cum ii spune si numele, era locul unde se cununau doar copiii domnitorilor. Poarta hramul Buna Vestire si Sfantul Cuvios Antonie cel Mare si este cea mai veche biserica a Capitalei Romaniei, fiind ctitorita in 1559 de catre domnitorul Tarii Romanesti Mircea Ciobanu. Fiii lui, domnii Patrascu si Alexandru, cu purtarea de grija a Doamnei Chiajna, au infrumusetat lacasul cu picturi. Multi domnitori ai veacurilor XVI-XVII - Mihai Viteazul, Matei Basarab, Stefan Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Nicolae Mavrogheni, Alexandru Ghica - s-au inchinat si au fost sfintiti ca domni ai Tarii Romanesti in aceasta biserica", a adaugat parintele Apetrei.

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

In 1715, domnitorul Stefan Cantacuzino a marit, restaurat și pictat Biserica Domneasca, iar mai tarziu, in 1758, Nicolae Mavrocordat a adaugat lacașului doua paraclise laterale, daramate mai tarziu de Gheorghe Bibescu și Barbu Știrbei, care au realizat reparații majore la biserica. Dupa incendiul din 1847, biserica a fost restaurata in totalitate, primind o noua pictura, realizata de pictorul Constantin Lecca. Au urmat mai multe restaurari la inceputul secolului XX, care au culminat cu cele din perioada 2008-2013.

In fiecare marti, sute de credinciosi vin la Biserica Domneasca si se roaga icoanei facatoare de minuni a Sfantului Anton.

"Aceasta biserica, desi mica, este foarte frumoasa si de o valoare inestimabila. Ea este simbolul continuitatii credintei in vremuri grele, sub stapanirea otomana, este centrul spiritual al orasului vechi si de aceea se numeste Sf. Antonie cel Mare sau Sf. Anton - Curtea Veche. Este vorba despre Curtea Domneasca a domnitorilor Tarii Romanesti. Este semnificativ faptul ca aceasta biserica a fost resfintita in ceea ce priveste pictura si crucea de masa sfantului altar - cruce noua, foarte frumoasa -, in duminica dintre Inaltarea Mantuitorului la cer si Pogorarea Duhului Sfant - Rusaliile", a spus PF Daniel.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Un nou cutremur a fost raportat, sâmbătă dimineața, în România. Ce magnitudine a avut
Un nou cutremur a fost raportat, sâmbătă dimineața, în România. Ce magnitudine a avut

Un cutremur slab, cu magnitudinea 2,9, a fost raportat, sâmbătă dimineața, în România.

Metoda prin care o grupare din Timiș aducea migranți în România. Suma de bani încasată de la fiecare persoană
Metoda prin care o grupare din Timiș aducea migranți în România. Suma de bani încasată de la fiecare persoană

O rețea de trafic de migranți - formată din cetăţeni români, afgani şi pakistanezi - a fost destructurată de polițiștii de frontieră din județul Timiș.

Accident grav în Buzău. Două femei au murit, după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat pe câmp
Accident grav în Buzău. Două femei au murit, după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat pe câmp

Două femei, angajate ale unei firme de pază, au murit sâmbătă dimineață, într-un accident petrecut pe un drum din județul Buzău.

 

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record

Potrivit autorităților ungare, Dunăre a atins nivelul maxim în sâmbătă dimineața, la ora locală 07:00. Atunci ar fi măsurat în jur de 8,5 metri, iar polițiștii de aici estimau, vineri, o creștere de aproximativ 40-50 centimetri.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.