Sute de puieți de castan comestibil au fost plantați în Maramureș. Specialiștii luptă de ani de zile să salveze copacii de o boală care a afectat aproape în întregime pădurile de castani din zonă.

Cu fonduri europene, autoritățile au reușit să găsească un tratament potrivit, iar acum, cu sprjinul voluntarilor, vor să întinerească pădurile pentru ca în anii ce urmează să crească și producția.

În Maramureș, cancerul scoarței, boală a copacilor provocată de o ciupercă parazitară, a nimicit în urmă cu șapte ani 80 la sută din pădurile de castan comestibil.

Voluntarii au plantat castani într-o pădure de lângă Baia Mare

Acum însă, susțin specialiștii Ocolului Silvic Baia Mare, proporția s-a redus la 50 la sută.

Nicolae Pop, inginer silvic: „Tratamentele au avut efect și observăm o îmbunătățire a stării de sănătate a castanului.”

S-au aplicat tratamente costisitoare care au salvat arborii mai tineri, iar pentru a regenera pădurea constant se plantează puieți.

Și astăzi peste 200 de voluntari au răspuns apelului autorităților locale și au plantat castani într-o pădure de lângă Baia Mare.

„Este important să respirăm aer curat și să ajutăm mediul înconjurător”

Lia Leșan, Ocolul Silvic Baia Mare: „Ne bucurăm să-i avem alături de noi. La nivelul Ocolului, împădurim cinci hectare și regenerăm 15 și vom planta 20.000 de puieți.”

Voluntar: „Este important să respirăm aer curat și să ajutăm mediul înconjurător.”

Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare: „Am dorit să plantăm 500 de puieți într-o zonă degradată unde au fost doborâturi de vânt și într-una unde castanul comestibil a fost afectat de-a lungul timpului.”

În cât timp va fi readusă la viață pădurea de castani comestibili

După atâta efort, la final toată lumea a fost rasplătită cu gogoși, dar și cu mititei și gulaș la ceaun.

Bucătar: „Pregătim pentru 100-200 de persoane un gulaș de vită de porc și mici la gratar… vă așteptăm și poftă mare.”

Inginerii silvici sunt optimiști și spun că în următorii doi-trei ani pădurea de castani comestibili din Baia Mare își va recăpăta faima de altădată.