Omul de afaceri Dan Ştefănescu a fost reținut pentru o mega-inșelăciune imobiliară. Legături cu STS și MAI

×
Codul embed a fost copiat

Mai mulți suspecți au fost reținuti în afacerea White Tower din Ploiești, unde mai multe apartamente au fost vândute de două ori către persoane diferite.

Printre aceștia se află și omul de afaceri Dan Ștefănescu, din București, care are una dintre cele mai mari firme de import și distribuție a telefoanelor mobile din țară.

Dan Ștefănescu este cunoscut pentru afacerile cu echipamente IT - în acest domeniu, firma lui are o cifră de afaceri de peste 720 de milioane de lei și clienți importanți, precum STS și MAI.
Acum omul de afaceri este suspectat că i-ar fi ajutat pe dezvoltatorii imobiliari din Ploiești să-și înșele clienții.

Gruparea ar fi vândut apartamentele din complexul White Tower de mai multe ori, cu complicitatea mai multor avocați și notari. Când oamenii au descoperit ca nu sunt singurii proprietari ai apartamentelor, și-au cerut banii inapoi.

Doar că, spun anchetatorii, indivizii au avut grijă ca firma să nu mai aibă bani în conturi Aici, ar fi intervenit omul de afaceri Dan Ștefănescu. Acesta ar fi cumpărat acțiuni ale firmei sub prețul pieței sau ar fi mărit, fictiv, datoriile dezvoltatorului, lăsând societatea comercială fără bani.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În acest dosar, prejudiciul este estimat de procurori la circa 2 milioane de euro.

Acuzațiile oficiale

Procurorii PCA Ploieşti au extins ancheta în dosarul de înşelăciune în domeniul imobiliar care vizează complexurile de locuinţe White Tower şi City Gate din Ploieşti, la audieri fiind duse, joi, mai multe persoane, între care omul de afaceri Daniel Ştefănescu.

Anchetatorii ar mai fi identificat alte câteva zeci de persoane păgubite de inculpaţii din acest dosar, au precizat sursele citate.

"În fapt, în perioada 18.10.2016 - 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro). În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane", se arată într-un comunicat emis anterior de PCA Ploieşti.

În continuarea activităţii infracţionale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, prin înţelegere cu reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla în fapt, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul, explicau anchetatorii.

"Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice. Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe CITY GATE din Ploieşti. În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială care a devenit asociatul în afaceri al avocatului", se mai arată în comunicat.

Avocatul Vlad Nichita şi omul de afaceri Lupu Mihai (dezvoltator imobiliar) sunt cercetaţi în acest dosar în stare de arest preventiv. De asemenea, Lupu Mărioara (dezvoltator imobiliar) şi un notar se află în arest la domiciliu, iar un alt notar este sub control judiciar.

Totodată, directorul adjunct al Direcţiei de Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Ploieşti, Rita Neagu, şi Lucian Bălescu, şef serviciu din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Urbană, sunt cercetaţi în acest dosar sub control judiciar, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Alertă cu bombă în Focșani. Un bărbat a amenințat că va arunca în aer ateneul
Alertă cu bombă în Focșani. Un bărbat a amenințat că va arunca în aer ateneul

Poliţiştii vrânceni au fost în alertă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce un bărbat a sunat pe telefonul fix la poliţie pentru a sesiza că detonează un dispozitiv explozibil în clădirea Ateneului Popular "Maior Ghe. Pastia" din Focşani.

Milioane de români le vor primi prin poștă până la Paște. Au început deja să fie distribuite
Milioane de români le vor primi prin poștă până la Paște. Au început deja să fie distribuite

Compania Naţională „Poşta Română” anunţă că a început distribuirea pensiilor pentru luna mai.

Tânăr din Neamț, prins drogat la volan de două ori în aceeași noapte, la trei ore distanță
Tânăr din Neamț, prins drogat la volan de două ori în aceeași noapte, la trei ore distanță

Un tânăr în vârstă de 22 ani a fost prins conducând drogat un autoturism de două ori în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Piatra-Neamţ, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.