Primăria Capitalei a aprobat desfășurarea Bucharest PRIDE pe Calea Victoriei
Comunitatea LGBT va putea organiza ''Bucharest Pride'' pe Calea Victoriei.
Dupa lungi dispute, Primaria Capitalei a permis ca marșul să se desfășoare în același loc ca anii trecuți, dar a cerut, totuși, o prezență de cel mult 500 de persoane, ca să fie respectate măsurile sanitare. Reprezentanții Asociatței ACCEPT susțin că ar putea veni 10.000 și că vor contesta eventualele amenzi.
Inițial, Primăria Capitalei a propus ca parada Bucharest Pride să fie organizata pe bulevardul Kiseleff. Motivul invocat: pe Calea Victoriei se desfășură proiectul "Străzi deschise".
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Doar că reprezentanții comunității LGBT au fost nemulțumiți de soluție și au acuzat autoritățile locale de homofobie.
Până la urmă, funcționarii au acceptat solicitarea Asociației. Marșul Diversității va avea loc pe Calea Victoriei, sâmbăta, 14 august, între orele 17:00 și 20:00, iar proiectul "Străzi deschise" a fost suspendat și se va desfășură doar a doua zi, pe 15 august.
Numărul participanților a rămas în continuare un punct sensibil. Din cauza măsurilor sanitare, nu este permisă o adunare mai mare de 500 de persoane, spune Primăria.
Reprezentanții comunității LGBT susțin însă că la manifestația din 2019 au fost 10.000 și mizează din nou pe o participare masivă.
Florin Buhuceanu, reprezentantul Asociației ACCEPT: "Nu-i putem opri pe oameni să vină. Vom contesta amenzile".
La negocieri a participat și ambasadorul Marii Britanii la București, un susținător al drepturilor minorităților sexuale.
Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la București: "O țară în care minoritățile nu au drepturi este marcată de frică".
Organizatorii Bucharest Pride spun că vor să atragă atenția că au trecut 20 de ani de când homosexualitatea a fost scoasă din ilegalitate în România.
Luca Istodor, reprezentant ACCEPT: "Nici până acum statul român nu și-a cerut scuze de la oamenii care au fost arestați pentru că au făcut parte din minoritate".
Bucharest Pride a ajuns la a 16-a ediție și toată săptămână vor avea loc evenimente dedicate: proiecții de filme, spectacole, expoziții, concerte și recepții la ambasade.
Pe 14 august și Noua Dreaptă va organiza o contra-manifestație. Marșul pentru Normalitate vă avea loc din Piața Victoriei până la Patriarhia Română, între 11:00 și 14:00.