Scandal între PMB și organizatorii Bucharest Pride. "Vor să ne reducă la tăcere, vor să ne reducă la invizibilitate"
A fost protest vineri în fața Primăriei Capitalei. Mărul discordiei este marșul ''Bucharest Pride'', pus la cale de susținătorii LGBT, care susțin că autoritățile le iau dreptul de a organiza evenimentul sâmbăta viitoare, pe Calea Victoriei.
Reprezentanţii primăriei spun însă că le-au permis manifestaţia, dar în alte zone decât cele dorite de ei.
Una dintre variantele propuse de municipalitate a fost Bulevardul Kiseleff, pe o singură banda de mers.
În plus, reprezentanţii primăriei generale susţin că restricţiile care ţin de pandemie nu permit organizarea de mitinguri cu mai mult de 500 de persoane, în timp ce comunitatea LGBT se aştepta ca la manifestaţia lor să participe 10.000 de oameni.
Teodora Rotaru, Directorul Executiv al asociației Accept: "Pentru că Bucharest Pride s-a organizat tradiţional într-o zi de sâmbătă, în care oamenii pot participa, Primăria Bucureşti nu poate să facă programul unei întregi minorităţi din această ţară”.
Florin Buhuceanu, fost președinte al asociației Accept: "Alternativele oferite sunt complet inacceptabile. Suntem mai mulţi decât o bandă pe un bulevard central al Bucureştiului. Calea Victoriei e un spaţiu pietonal, oamenii se adună la terase cu miile, ca să nu zic zecile de mii. Deci aceeaşi regulă ar trebui să fie şi în cazul nostru. Limita de 500 de persoane în cazul unui marş este una abuzivă".
Rezumatul disputei dintre cele două părți (PMB și organizatorii marșului Pride Bucharest), așa cum reiese din comunicatele transmise de reprezentanții ei este următorul:
ACCEPT: PMB transmite un mesaj homofob
"Mesajul transmis de PMB prin faptul că nu permite persoanelor LGBT, familiilor lor, prietenilor lor să-şi arate susţinerea pentru drepturi egale este unul discriminatoriu, este un mesaj homofob, este un mesaj care ne trimite în afara Bucureştiului, în afara oraşului la care şi noi avem drept. (...) Noi o să mergem pe Calea Victoriei, aşa cum ne-am propus. Sâmbătă, pe 14 august, la ora 17,00, o să ne adunăm în Piaţa Victoriei şi o să mergem într-un marş pietonal între ora 18,00 şi ora 19,00, până la esplanada cu statui la Universitate", a declarat Teodora Ion-Rotaru, direct executiv al ACCEPT, în cadrul unei conferințe de presă, conform Agerpres.
La rândul său, Luca Istodor, co-organizator al Bucharest Pride acuză PMB că a aprobat un "contra-marș" al asociației Noua Dreaptă.
"Autorităţile au autorizat marşul Noua Dreaptă înainte să-l autorizeze pe al nostru şi autorităţile sunt pregătite să susţină un marş fascist, sunt complice cu el, dar pe noi ne ţin o zi întreagă la Primărie ca, la final, să ne refuze autorizaţia pentru marşul de pe Calea Victoriei. Vor să ne reducă la tăcere, vor să reducă la invizibilitate persoanele trans, persoanele rome, lucrătorii şi lucrătoarele sexuale, persoanele cu dizabilităţi, vor să fim cât mai umili, să stăm cât mai ascunşi şi invizibili", a susţinut Istodor.
PMB: Legea este clară. Nu putem aproba un adunare de 10.000 de persoane
Poziția oficială a Primăriei Municipiului București este că o adunare publică trebuie să respecte un număr maxim de 500 de participanți și că nu poate asigura desfășurarea marșului Pride în condiții de siguranță pe traseul cerut de ACCEPT, motiv pentru care a prezentat asociației alternative.
"Ambele cereri pentru miting ale Asociaţiei ACCEPT prevăd un număr de 10.000 participanţi. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricţiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, aşteptând relaxarea măsurilor de securitate anunţată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500", au precizat reprezentanții PMB, într-un comunicat de presă.
Sursa: Pro TV
Etichete: primaria capitalei, Calea Victoriei, Bucharest Pride,
Dată publicare:
07-08-2021 07:45