Corneliu Vadim Tudor a murit in Spitalul Militar din Capitala. Politicianul ar fi suferit un infarct

×
Codul embed a fost copiat

Doliu in lumea politica de la noi. Corneliu Vadim Tudor s-a stins din viata luni seara, la Spitalul Militar Central, la varsta de 65 de ani.

Citeste si:
-►Ultima poezie publicata pe Facebook de Corneliu Vadim Tudor: "Hai, Moarte, sa bem o cafea"
-►Reactiile politicienilor dupa moartea lui Corneliu Vadim Tudor. Mesajul postat pe Facebook de Victor Ponta

-►PORTRET Corneliu Vadim Tudor. Reteta cu care a atins succesul in politica si ultima tentativa de a cuceri Cotroceniul
-►Corneliu Vadim Tudor, protagonistul celei mai sangeroase incaierari din Parlament. Cele mai controversate declaratii
-►Scandalul evacuarii sediului PRM din 2011. Vadim Tudor, catre executorul judecatoresc: "Catea turbata". VIDEO

Cel supranumit ''Tribunul'' a fost unul dintre cei mai controversati politicieni romani de dupa Revolutie si fara doar si poate a marcat primele doua decenii de democratie. A creat Partidul ''Romania Mare'', care se confunda practic cu personalitatea celui care in anul 2000 a fost la un pas sa ajunga presedinte. Scriitor si jurnalist, Vadim Tudor a fost deopotriva iubit si hulit de public, dar si de adversarii politici.

Corneliu Vadim Tudor, fisa biografica

Politicianul Corneliu Vadim Tudor a murit luni, 14 septembrie 2015.

Citește și
corneliu vadim tudor - agerpres
PORTRET Corneliu Vadim Tudor. Reteta cu care a atins succesul in politica si ultima tentativa de a cuceri Cotroceniul

Corneliu Vadim Tudor s-a nascut la 28 noiembrie 1949, la Bucuresti. A absolvit Liceul "Sf. Sava" din Bucuresti (1967) si Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti (1971), sectia Sociologie, obtinand licenta cu o teza despre ''Sociologia Religiei''. A fost bursier al Premiului international "Herder", urmand astfel un curs de istorie la Universitatea din Viena (1978-1979). Doctor in istorie al Facultatii din Craiova (2003).

Si-a inceput activitatea profesionala in redactiile publicatiilor Romania libera si Magazin (1972-1975), apoi la Agentia Nationala de Presa AGERPRES (decembrie 1975-decembrie 1989). Dupa decembrie 1989 a infiintat publicatiile Romania Mare, Politica si Tricolorul, precum si Editura Fundatiei ''Romania Mare''. A fost redactor-sef al saptamanalului Romania Mare, de la infiintare si pana in prezent.

Corneliu Vadim Tudor si-a inceput cariera politica odata cu crearea Partidului Romania Mare (PRM) - 20 iunie 1991- fiind membru fondator al acestei formatiuni politice, al carei presedinte a fost reales la 20 iulie 2013, in cadrul unui Congres desfasurat in Capitala.

La 27 septembrie 1992, in urma scrutinului legislativ, Corneliu Vadim Tudor a fost ales senator in circumscriptia electorala nr. 41 Bucuresti. A fost secretar al Senatului, membru in grupul parlamentar "Partida Nationala" (PN) si al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din partea PN (18 noiembrie 1993-23 octombrie 1995).

A fost reales senator, in cadrul aceleiasi circumscriptii, in urma alegerilor din noiembrie 1996. In cadrul acestei legislaturi, a fost vicelider al Grupului Parlamentar al Partidului Romania Mare si membru in Comisia pentru politica externa. In urma alegerilor legislative din 26 noiembrie 2000, a obtinut un nou mandat de senator. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Romania Mare, membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg (pana in decembrie 2002).

Senator de Bucuresti si intre 2004-2008, cand a ocupat functiile de vicepresedinte al Senatului si de membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si al Comitetului Director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare (din martie 2006).

La alegerile parlamentare in sistem uninominal din noiembrie 2008, nu a mai intrat in Parlament. A candidat la alegerile prezidentiale din noiembrie 1996, obtinand 4,72 % din totalul voturilor valabil exprimate, respectiv 597.508 voturi, clasandu-se pe locul al cincilea din 16 candidati.

La alegerile prezidentiale din 2000, in primul tur de scrutin, din 26 noiembrie, liderul PRM a primit 28,34% din totalul sufragiilor valabil exprimate, ocupand pozitia a doua. In al doilea tur, din 10 decembrie 2000, a obtinut 33,17% din voturi, fiind devansat de contracandidatul sau, social-democratul Ion Iliescu (66,83% din voturi).

La alegerile prezidentiale din noiembrie 2004 (primul tur de scrutin), Corneliu Vadim Tudor s-a clasat pe locul al treilea, cu un procentaj de 12,57%. La alegerile prezidentiale din 22 noiembrie 2009, s-a clasat pe locul al patrulea, cu 5,56% din voturile valabil exprimate.

Corneliu Vadim Tudor a fost ales europarlamentar pe listele PRM in cadrul scrutinului din 7 iunie 2009. In Parlamentul European, in legislatura 2009-2014, a facut parte din Comisia pentru cultura si educatie (16 iulie 2009-18 ianuarie 2012 si 19 ianuarie 2012-30 iunie 2014), din delegatia pentru relatiile cu Elvetia si Norvegia, Comisia parlamentara mixta UE-Islanda si Comisia parlamentara mixta a Spatiului Economic European (SEE) (16 septembrie 2009-30 iunie 2014).

Presedintele Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor si-a depus candidatura la presedintie din partea Partidului Romania Mare, la 23 septembrie 2014, la Biroul Electoral Central (BEC), pentru alegerile din 2 noiembrie 2014. Potrivit rezultatelor finale publicate de BEC, la 6 noiembrie 2014, Corneliu Vadim Tudor a obtinut 3,68% (349.416 voturi).

Poet si publicist; a debutat la Radio, in mai 1965, cu o poezie citita in cadrul Cenaclului "George Calinescu". Autor al unor volume de poezie si proza, printre care: "Poezii" (1977), "Epistole vieneze" (1979), "Poeme de dragoste, ura si speranta" (1981), "Idealuri" (1983), "Saturnalii" (1983), "Istorie si civilizatie" (1983), "Mandria de a fi romani" (1985), "Miracole" (antologie in colectia "Cele mai frumoase poezii", 1986), "Jurnal de vacanta" (1996), "Poems", lucrare tradusa in sapte limbi, tiparita la Torino, Italia (1998).

In 2010 si-a lansat volumele ''Europa Crestina'' si ''Artificii''. La aceste opere literare se adauga numeroase poezii, eseuri, scenarii de film, piese de teatru, reportaje si cronici literare. A fost distins cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler (2004). In 2007, a primit Medalia de Bronz a Vaticanului, inmanata de Suveranul Pontif Papa Benedict al XVI-lea.

A fost casatorit cu Doina Vadim Tudor, avand doua fete.

Citește și...
Ultima poezie publicata pe Facebook de Corneliu Vadim Tudor:
Ultima poezie publicata pe Facebook de Corneliu Vadim Tudor: "Hai, Moarte, sa bem o cafea"

Pe pagina de Facebook a lui Corneliu Vadim Tudor a fost redistribuit un "poem inedit", publicat cu cateva zile in urma, intitulat "Ultima cafea".

PORTRET Corneliu Vadim Tudor. Reteta cu care a atins succesul in politica si ultima tentativa de a cuceri Cotroceniul
PORTRET Corneliu Vadim Tudor. Reteta cu care a atins succesul in politica si ultima tentativa de a cuceri Cotroceniul

Nascut in 1949, Corneliu Vadim Tudor a fost unul dintre putinii politicieni romani care a fost o figura cunoscuta si inainte de Revolutie.

Recomandări
Descinderi de amploare la baza Mihail Kogălniceanu, efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani
Descinderi de amploare la baza Mihail Kogălniceanu, efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani

Descinderi de amploare efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani, la baza Mihail Kogălniceanu.

Zaporojie: Cel puţin 23 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă
Zaporojie: Cel puţin 23 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Un convoi de vehicule ce transportau civili ucraineni a fost lovit în timpul unui atac cu rachetă efectuat de forţele ruse, vineri, în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

George Simion s-a ales cu dosar penal. Liderul AUR a fost prins la volan, deși avea permisul de conducere suspendat | VIDEO
George Simion s-a ales cu dosar penal. Liderul AUR a fost prins la volan, deși avea permisul de conducere suspendat | VIDEO

Probleme pentru George Simion. Liderul AUR s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins de polițiști la volanul unui autoturism, deși avea permisul de conducere suspendat.