Surse: Lilian Zamfiroiu si-a dat demisia din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman. Care sunt motivele
Lilian Zamfiroiu si-a dat demisia din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), aceasta fiind inregistrata vineri la cabinetul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.
Demisia lui Lilian Zamfiroiu a fost inregistrata, vineri, la cabinetul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, deoarece ICR este o institutie aflata in subordinea Senatului Romaniei.
"Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situatiei actuale a ICR, in urma careia am constatat ca obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului - in urma cu aproape doi ani - au fost deja atinse. Institutia se plaseaza astazi echidistant atat in raport cu partidele existente pe esichierul nostru politic, cat si cu diversele curente artistice din lumea culturala romaneasca; principalele programe au fost puse in acord cu standardele europene din domeniu si functioneaza atat de bine pe cat le permit alocarile bugetare; a fost reluata finantarea revistelor romanesti de peste Prut, in timp ce programele dedicate romanilor din afara granitelor se concentreaza mai mult pe zonele unde exista o nevoie reala de pastrare a identitatii, de cultivare a traditiilor si de pastrare a limbii romane; principalul public tinta al ICR a redevenit cel strain - fara a neglija, insa, aportul comunitatilor romanesti din strainatate la procesul de transmitere a mesajelor noastre catre acest public tinta; in sfarsit, dar nu in ultimul rand, ICR se bucura in prezent de participarea la programele sale a majoritatii oamenilor de cultura importanti din Romania, care au revenit alaturi de o institutie eliberata de tensiuni, aflata astazi in afara scandalurilor publice si a disputelor politice", spune Lilian Zamfiroiu, intr-o declaratie de presa.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Demisia va fi efectiva in momentul publicarii sale in Monitorul Oficial.
Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, la propunerea grupului parlamentar PSD.
Lilian Zamfiroiu ar urma sa fie numit ambasador la Vatican, dupa cum au declarat pentru MEDIAFAX, pe 9 aprilie, surse parlamentare. in prezent, ambasadorul Romaniei la Vatican este Bogdan Tataru-Cazaban.
Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, pe 9 aprilie, ca Radu Boroianu, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, ar fi in discutii sa preia conducerea Institutului Cultural Roman.
Pe de alta parte, prin plecarea lui Lilian Zamfiroiu de la conducerea ICR, PSD ramane fara reprezentant in institutia culturala, avand in vedere ca Liviu Jicman a fost numit in functia de vicepresedinte la propunerea PNL, iar Nagy Zoltan, la propunerea UDMR.
Lilian Zamfiroiu - propus de USL pentru functia de presedinte al ICR - a absolvit, in anul 1987, Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti. Dupa patru ani de activitate didactica, el s-a angajat, ca inspector de specialitate, in Ministerul Educatiei, iar, in 1997, s-a transferat la Ministerul Apararii Nationale, Directia Relatii Publice. in anul 2001, a intrat, prin concurs, in Corpul Diplomatic si Consular al Romaniei, obtinand gradul diplomatic de secretar 1 in Centrala Ministerului Afacerilor Externe.
In toamna lui 2001, a inceput sa coordoneze activitatea Directiei Arhive Diplomatice a MAE. in 2010, a obtinut titlul de doctor in istorie. Anterior functiei de presedinte al ICR, a detinut titlul diplomatic de ministru consilier si cel de adjunct al ambasadorului Romaniei pe langa UNESCO la Delegatia Permanenta a Romaniei din Paris. In 2011, el si-a lansat cartea "Relatii diplomatice romano-italiene. 1918 - 1940", la editura Tritonic.
Radu Boroianu a fost senator ales in legislatura 1996 - 2000, insa si-a dat demisia in 1997. intre 1991-1992 a fost secretar de stat in Ministerul Culturii, dar si vicepresedinte al PNL in perioada CDR. in cabinetul condus de Victor Ciorbea a detinut functia de ministru delegat pentru informatii publice. In 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al Romaniei in Elvetia, pentru ca in 2001 Boroianu sa fie rechemat de Ion Iliescu. in 2005, acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Calin Popescu Tariceanu, iar, in 2009, se afla alaturi de Emil Constantinescu in comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidentiale Crin Antonescu. De asemenea, intre 2013 si 2014 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Culturii. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de arta, European Art Gallery. in prezent, este vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu.