Surse: Împrumut istoric pentru România din partea SUA. Congresul american ar urma să aprobe un credit de 2 mld. de dolari
Împrumutul vine la scurt timp după semnarea declarației comune a NATO privind sprijinul acordat Ucrainei.
România s-a angajat recent să trimită în Ucraina un sistem Patriot, președintele Klaus Iohannis, șeful CSAT, declarând atunci că România, așteaptă, totuși, ceva în schimb.
Destinația acestui credit, după cum au declarat surse politice pentru Știrile ProTV, este înzestrarea armatei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La nivel tehnic, a existat o discuție de principiu între cele două părți, una dintre concluzii fiind ca România, prin MApN și Finanțe să elaboreze o scrisoare de intenție către Congresul american privind un credit la o dobândă anuală de (cel mai probabil) 3%, destinat unor programe în derulare, au detaliat sursele Știrile ProTV. Urmează ca cele două ministere să se consulte și să elaboreze și expedieze scrisoarea oficială, au adăugat sursele citate.
SUA acordă, sub forma de împrumut, patru miliarde de dolari României și Poloniei, câte două miliarde pentru fiecare stat. Pentru Polonia, creditul a fost deja aprobat de Congresul american.
Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, au semnat, pe 11 iulie, la Washington, acordul bilateral de securitate între cele două state.
Cele două ţări vor continua cooperarea pentru a consolida stabilitatea economică şi rezilienţa Ucrainei prin sprijinirea redresării şi reconstrucţiei Ucrainei.
Textul integral al acordului poate fi citit aici.
De asemenea, România va încerca să asigure o utilizare maximă a rutelor sale de transport şi logistice pentru a facilita atât proiectele pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung ale procesului de reconstrucţie a Ucrainei. România va oferi asistenţă pe termen lung şi va susţine industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivului său de a răspunde nevoilor forţelor de securitate şi apărare, mai prevede acordul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, SUA, romania, credit, congres,
Dată publicare:
12-07-2024 15:36