Surse: Fostul ministru Mariana Campeanu, audiata ca martor la DNA, in dosarul privind pensionarea sotului ei
Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu a fost audiata, joi, la DNA.
Ea a fost in fata procurorilor in calitate de martor, in dosarul privind pensionarea pe caz de boala si indemnizatia de insotitor acordate sotului acesteia in 2005, cand Campeanu era sefa Casei de Pensii Ilfov. Mariana Campeanu a fost chemata vineri la Directia Nationala Anticoruptie pentru a da declaratii in calitate de martor in acest dosar, insa aceasta a anuntat procurorii ca poate veni joi, au declarat pentru Mediafax sursele citate.
Centrul de Investigatii Media a scris, intr-un material publicat in 18 februarie 2014, ca ministrul Mariana Campeanu i-ar fi dat sotului sau, Iulian Campeanu, in 2005, cand conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie si indemnizatie de insotitor, in urma incadrarii in gradul I de invaliditate, drepturile fiind acordate in baza unor "acte neclare si diagnostice discutabile". Legat de modul in care Iulian Campeanu a primit pensia si indemnizatia de insotitor, autorii materialului au scris ca acesta este "suspect" in primul rand pentru ca beneficiarul "nu locuia in Ilfov, ci in Bucuresti, oficiul din Ilfov nefiind cel teritorial in cazul sau".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autorii materialul spuneau ca sotul ministrului Muncii pare in prezent, "dupa noua ani de cand a fost declarat invalid in cea mai grava stare, un om sanatos - merge la nunti, foloseste un telefon mobil, se plimba pe strada cu mainile in buzunar si isi ia nepotul de la gradinita", afirmatiile fiind sustinute cu un filmulet si fotografii date publicitatii odata cu articolul.
"Din punct de vedere medical, legea in vigoare, la momentul la care Iulian Campeanu a fost declarat invalid de gradul I, prevedea ca persoanele care sunt in aceasta situatie sunt caracterizate prin «pierderea totala a capacitatii de munca, de autoservire, de auto-conductie si de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane». Iulian Campeanu pare insa astazi, dupa noua ani de cand a fost declarat invalid in cea mai grava stare, un om sanatos: merge la nunti, foloseste un telefon mobil, se plimba pe strada cu mainile in buzunar si iti ia nepotul de la gradinita. in plus, este asociat in doua firme, dintre care una aflata in dizolvare. Numai din indemnizatia pentru insotitor - pe care o primeste odata cu pensia - din 2005 si pana in prezent, Iulian Campeanu a incasat, dupa calculele Centrului de Investigatii Media, suma de 54.184 de lei", se arata in materialul citat.
Conform aceleiasi surse, Iulian Campeanu a facut cererea de acordare a pensiei de invaliditate inainte de a primi decizia medicala propriu-zisa din partea medicului specialist in expertiza medicala Barbu Cerbulescu, anticipand o decizie medicala favorabila de incadrare ca invalid. Potrivit aceleiasi surse, o parte dintre bolile de care sufera Iulian Campeanu sunt niste patologii relativ comune: steatoza hepatica, ateroscleroza, aritmie (cardiaca) sau ulcer duodenal cronic. "Restul afectiunilor sunt, potrivit specialistilor, insuficient detaliate. De exemplu, medicul care a intocmit documentul scrie ca Iulian Campeanu sufera de «lacunarism cerebral» sau «sindrom psiho-organic», insa nu detaliaza ce afectiuni prezinta pacientul", adaugau autorii materialului.
Patru ani dupa incadrarea in gradul I de invaliditate, cu ocazia implinirii varstei legale de pensionare, aceeasi Casa Judeteana de Pensii Ilfov, care de aceasta data era subordonata Marianei Campeanu - sef al Casei Nationale de Pensii -, i-a dat lui Iulian Campeanu pensie pentru limita de varsta, pastrandu-i, conform legii, incadrarea in gradul I si ajutorul pentru insotitor, se mai mentiona in articol.
In material se preciza si ca, potrivit unui fluturas de pensie al lui Iulian Campeanu obtinut de Centrul de Investigatii Media, in noiembrie 2013, acesta a primit o pensie de 930 de lei, careia i s-a adaugat indemnizatia de 610 lei. Din total, s-au scazut zece lei reprezentand CASS, astfel ca sotul ministrului Muncii a primit in acea luna de la stat suma de 1.530 de lei, notau autorii materialului. Pe de alta parte, autorii articolului sustineau, citand "surse din Politie", ca masina folosita de sotul ministrului Muncii pentru a-si lua nepotul de la gradinita ar apartine Registrului Auto Roman, institutie in care lucreaza unul dintre copii, Flavius Cristian Campeanu, director tehnic al RAR, trimis in judecata de DNA.
Mariana Campeanu spunea atunci ca materialul de presa despre pensionarea sotului sau a avut "drept unic scop denigrarea" ei si a familiei, printr-un demers "nedeontologic si nesustinut de dovezi concrete", demnitarul adaugand ca analizeaza posibilitatea de a da in judecata autorii. Campeanu sustinea ca pensionarea sotului ei la Casa Judeteana de Pensii Ilfov nu a fost "un favor" si nici "un caz singular", ea precizand ca in perioada 2003-2007 toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucuresti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor. Ea arata ca, de la pensionare, sotul sau a fost diagnosticat si cu alte afectiuni: cancer, operat, iradiat si chimio-tratat; enterita radica operata; agravarea consecintelor accidentului vascular (dementa mixta, parkinsonism, epilepsie cu crize complexe, cu manifestari specifice de pierdere a cunostintei, pierderi de echilibru, lipsa de orientare in timp si spatiu). "Toate aceste manifestari nu sunt permanente, dar supravegherea trebuie sa fie continua", sublinia Mariana Campeanu. In 26 februarie, Mariana Campeanu a demisionat din functia de ministru al Muncii, alaturi de ceilalti ministri liberali din Guvern.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a inceput verificarea unui posibil conflict de interese in cazul fostului ministru Mariana Campeanu, in urma unei sesizari pe care a primit-o de la Centrul de Investigatii Media.