Vâlcov, urmărit penal în dosarul "protocolului secret". Sursa anonimă ar fi Adina Florea


Ultimul update: Joi 23 Mai 2019 13:41
Data publicarii: Joi 23 Mai 2019 13:29
Categorie: Stiri actuale

Consilierul premierului Viorica Dăncilă este urmărit penal de DIICOT din cauza protocolului între SRI şi Parchetul General publicat anul trecut.

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, considerat "eminenţa cenuşie" a a PSD, este urmărit penal de DIICOT, au afirmat surse apropiate anchetei pentru Ştirile ProTV, din cauza documentului pe care l-a postat pe Facebook în august 2018.

Vâlcov a publicat atunci, pe pagina sa de Facebook, un protocol din 2016 privind cooperarea între între SRI şi Parchetul General „pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, și care este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig, şefii celor două instituţii la momentul respectiv.

Protocolul era catalogat ca fiind secret de stat iar în postare, Vâlcov îi mulţumea persoanei anonime care i-a trimis documentul. Este vorba de o infracţiune extrem de gravă: divulgarea unui secret care periclitează securitatea naţională, o faptă care, odată dovedită, se poate pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani. Vâlcov a fost chemat de 2 ori la audieri la DIICOT, însă de fiecare dată a refuzat să facă vreo declaraţie.

Adina Florea ar fi sursa anonimă, suspectează procurorii, deoarece protocolul ar fi fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa unde, la momentul respectiv, Adina Florea este responsabilă de aceste documente.

 

Dosarul penal, deschis a doua zi după publicarea protocolului

 

O zi mai târziu, Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat, infracţiune prevăzută de articolul 305 din Codul penal, după apariţia în spaţiul public a protocolului SRI - PÎCCJ semnat în 2016.

În noiembrie 2018, Parchetul General a trimis  acest dosar la DIICOT Potrivit unor reprezentanţi ai Parchetului General, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de o grefieră, iar restul dosarului a fost disjuns şi trimis la DIICOT, acolo unde de altfel se află un alt dosar în legătură cu publicarea acelui protocol, însă pe o altă infracţiune.

Surse judiciare declarau atunci pentru AGERPRES că este vorba de grefiera care ar fi fotocopiat protocolul şi i l-ar fi dat Adinei Florea.

 

Adina Florea, audiată în dosar ca martor în 2018

 

În septembrie 2018, în acest dosar a fost audiată în calitate de martor Adina Florea, pe atunci  propusă de ministrul Justiţiei la şefia DNA, în prezent procuror şef adjunct în cadrul Secţiei de investigare a magistraţilor. Audierea a avut loc după ce au apărut informaţii în spaţiul public că protocolul publicat de Vâlcov ar fi plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde provine şi Adina Florea.

Ulterior, DIICOT a deschis un alt dosar cu privire la acel protocol, după ce a primit o sesizare din partea Serviciului Român de Informaţii, fiind invocată încălcarea articolului 303 din Codul penal, care se referă divulgarea informaţiilor secrete de stat.

Pe 8 decembrie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv un protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (nesecret) şi un protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel secret).

Cu privire la cel de-al doilea protocol, Parchetul General arăta că, la 22 martie 2018, a iniţiat demersurile pentru declasificare şi a solicitat SRI acordul în acest sens.

“Obiectul protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de SRI şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi ale Codului de procedură penală. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceeaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului”, explica Parchetul General.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

DNA a cerut termene mai scurte în dosarele lui Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov
DNA a cerut termene mai scurte în dosarele lui Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov
VIDEO PROTVPLUS.RO
Accident in Arges
Trei răniți în Argeș, după un accident cu două autoturisme și un autobuz
Deţinutul de la Penitenciarul Găeşti care a evadat marţi a fost prins
Coșmarul trăit de 40 de români în drum spre Spania. Cum au fost filmați șoferii autocarului
Copil mușcat de viperă, la Sibiu. A fost tratat abia după 8 ore de la incident
Polițiștii versus Paraziții. Oamenii legii cer 100.000 € daune din cauza melodiei ”Antimiliție”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a electrocutat Alexandru în Herăstrău. ”Un câmp al morții”
Klaus Iohannis
Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Care este agenda
Un minor care s-a urcat băut și fără permis la volan, cascador fără voie
Premieră: România, dată în judecată la CEDO de 7 cupluri de homosexuali
Arestări în plină stradă, la Deva. Suspecții aveau arme asupra lor
Tânărul care s-a electrocutat pe podul CFR Herăstrău, în stare gravă. Mărturia fratelui
Taximetrist spulberat de un șofer beat în stația de autobuz. Vinovatul s-a predat