Vâlcov, urmărit penal în dosarul "protocolului secret". Sursa anonimă ar fi Adina Florea
Consilierul premierului Viorica Dăncilă este urmărit penal de DIICOT din cauza protocolului între SRI şi Parchetul General publicat anul trecut.
Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, considerat "eminenţa cenuşie" a a PSD, este urmărit penal de DIICOT, au afirmat surse apropiate anchetei pentru Ştirile ProTV, din cauza documentului pe care l-a postat pe Facebook în august 2018.
Vâlcov a publicat atunci, pe pagina sa de Facebook, un protocol din 2016 privind cooperarea între între SRI şi Parchetul General „pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, și care este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig, şefii celor două instituţii la momentul respectiv.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Protocolul era catalogat ca fiind secret de stat iar în postare, Vâlcov îi mulţumea persoanei anonime care i-a trimis documentul. Este vorba de o infracţiune extrem de gravă: divulgarea unui secret care periclitează securitatea naţională, o faptă care, odată dovedită, se poate pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani. Vâlcov a fost chemat de 2 ori la audieri la DIICOT, însă de fiecare dată a refuzat să facă vreo declaraţie.
Adina Florea ar fi sursa anonimă, suspectează procurorii, deoarece protocolul ar fi fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa unde, la momentul respectiv, Adina Florea este responsabilă de aceste documente.
Dosarul penal, deschis a doua zi după publicarea protocolului
O zi mai târziu, Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat, infracţiune prevăzută de articolul 305 din Codul penal, după apariţia în spaţiul public a protocolului SRI - PÎCCJ semnat în 2016.
În noiembrie 2018, Parchetul General a trimis acest dosar la DIICOT Potrivit unor reprezentanţi ai Parchetului General, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de o grefieră, iar restul dosarului a fost disjuns şi trimis la DIICOT, acolo unde de altfel se află un alt dosar în legătură cu publicarea acelui protocol, însă pe o altă infracţiune.
Surse judiciare declarau atunci pentru AGERPRES că este vorba de grefiera care ar fi fotocopiat protocolul şi i l-ar fi dat Adinei Florea.
Adina Florea, audiată în dosar ca martor în 2018
În septembrie 2018, în acest dosar a fost audiată în calitate de martor Adina Florea, pe atunci propusă de ministrul Justiţiei la şefia DNA, în prezent procuror şef adjunct în cadrul Secţiei de investigare a magistraţilor. Audierea a avut loc după ce au apărut informaţii în spaţiul public că protocolul publicat de Vâlcov ar fi plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde provine şi Adina Florea.
Ulterior, DIICOT a deschis un alt dosar cu privire la acel protocol, după ce a primit o sesizare din partea Serviciului Român de Informaţii, fiind invocată încălcarea articolului 303 din Codul penal, care se referă divulgarea informaţiilor secrete de stat.
Pe 8 decembrie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv un protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (nesecret) şi un protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel secret).
Cu privire la cel de-al doilea protocol, Parchetul General arăta că, la 22 martie 2018, a iniţiat demersurile pentru declasificare şi a solicitat SRI acordul în acest sens.
“Obiectul protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de SRI şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi ale Codului de procedură penală. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceeaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului”, explica Parchetul General.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Parchet, diicot, SRI, dosar, protocol, darius valcov, urmariri,
Dată publicare:
23-05-2019 13:29