Surse: Adrian Năstase, audiat în dosarul închisorilor CIA din România
Fostul premier ar fi fost audiat acum o lună de procurori, după ce în mai CEDO a condamnat ţara noastră din cauza centrelor de detenţie ale CIA.
Fostul premier Adrian Năstase a fost audiat de procurorii Parchetului General, în urmă cu aproximativ o lună, într-un dosar legat de posibile locuri de detenţie ale CIA pe teritoriul României, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Adrian Năstase le-ar fi spus procurorilor că nu ştie nimic despre existenţa unor închisori CIA pe teritoriul României.
În urmă cu câţiva ani, în acest dosar au fost audiaţi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Traian Băsescu, dar şi Ioan Talpeş, fost consilier prezidenţial, fost senator şi director al Serviciului de Informaţii Externe.
Pe 31 mai 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că România a comis mai multe încălcări ale drepturilor omului ca urmare a complicităţii sale la programul centrelor de detenţie secrete ale CIA.
România a fost reclamată la CEDO de cetăţeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri.
Conform deciziei, CEDO a ajuns la concluzia că România a încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, întrucât guvernul român nu a reuşit să ancheteze eficient acuzaţiile aduse de Al-Nashiri şi din cauza complicităţii guvernului român la acţiunile CIA care au condus la rele tratamente.
CEDO a mai decis că România va trebui să îi achite lui Al-Nashiri daune în valoare de 100.000 de euro.
Instanţa europeană i-a recomandat României să desfăşoare o investigaţie completă privind cazul Al-Nashiri cât mai rapid posibil şi, dacă este necesar, să pedepsească orice oficiali găsiţi vinovaţi. De asemenea, România ar trebui să obţină garanţii din partea SUA că Al-Nashiri nu va primi pedeapsa cu moartea.
Abd al-Rahim al-Nashiri, aflat în prezent în detenţie la baza navală Guantanamo Bay din Cuba, este un cetăţean saudit de origine yemenită, născut în 1965. Autorităţile americane îl suspectează că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul yemenit Aden. De asemenea, se bănuieşte că sauditul a avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfăşurare în SUA pentru presupusul lui rol în atacuri.
Al-Nashiri susţine că România a permis CIA să îl deţină în secret pe teritoriul său şi să îl supună torturilor şi diverselor forme de abuz fizic şi mental şi acuză lipsa posibilităţii de a lua legătura cu familia sa. De asemenea, el a acuzat România că a permis mutarea sa către alte centre de detenţie secretă gestionate de CIA, expunându-l unor tratamente similare pentru mai mulţi ani. Abd al Rahim al-Nashiri a criticat lipsa unei anchete rapide şi cuprinzătoare cu privire la acuzaţiile sale. Acest caz a fost înregistrat la CEDO pe 1 iunie 2012.
Sursa: Agerpres
Etichete: CIA, inchisoare, Adrian Nastase, ion iliescu, terorism, tortura, guantanamo, osama bin laden, al-qaida, ioan talpes,
Dată publicare:
30-07-2018 13:56