Suma primită de proprietarii de pădure, dacă se angajează că nu taie copacii


Ultimul update: Vineri 28 Iunie 2019 20:18
Data publicarii: Vineri 28 Iunie 2019 19:37
Categorie: Stiri actuale

După zeci de ani în care mii de hectare de pădure au fost puse la pământ, statul a luat în sfârșit câteva măsuri.

Proprietarii cu mai mult de 100 de hectare primesc bani dacă lasă pădurea în pace și nu se ating deloc de ea. Banii se dau prin APIA, iar numărul celor care i-au cerut a crescut de la 16, acum doi ani, la 300 anul acesta.

Orice proprietar de pădure care deţine mai mult de 100 de hectare poate primi 38 de euro pe an, pentru fiecare hectar, dacă promite că 20 la sută din suprafaţă va rămâne neatinsă vreme de cinci ani. Se crează astfel o „zonă de linişte" unde copacii, plantele şi animalele se vor dezvolta nestingherite.

Marius Popică, director APIA Covasna: „Vine ca o măsură compensatorie pentru proprietarul de pădure să aibă o sursă de venit să nu mai fie tentat permanent să exploateze la maxim sau excesiv pădurea.”

În satul Mereni din Covasna sunt 290 de proprietari de pădure care au împreună 860 de hectare. „Zona de linişte" din pădurea lor se întinde pe 177 de hectare şi vor încasa anual 27.000 de euro dacă nu se ating de ea.

Rancz Sandir, președinte Compensatorul Mereni - Covasna: „Aceşti bani de la APIA sunt folosiţi pentru paza pădurilor. Concret, înseamnă oameni, pădurari, maşini. Când nu aveam banii aceştia, trebuia să folosim banii proveniţi din exploatarea pădurii, adică trebuia să tăiem material lemnos.”

Compensaţiile financiare sunt şi mai mari, de 137 de euro pe an, la hectar, dacă proprietarul pădurii se angajează să folosească metode tradiţionale de colectare a lemnului, cum ar fi de exemplu calul şi căruţa.

Marius Popică, director APIA Covasna: „În momentul în care se face exploatare industrială mare, utilajele grele care strică solul şi strică jumătate din pădure. Pentru a recolta câţiva copaci, e o mare problemă acolo. Acolo sunt pierderi enorme.”

Paszka Bârnă, tehnician silvic: „Unde se face o exploatare mecanică, imediat se văd urmele tractorului, ale utilajelor, imediat se vede că arborii de pe lângă drum sunt decojiţi, zgâriaţi.”

Proprietarii de pădure sunt tot mai interesaţi să îşi protejeze avutul. Dacă în 2017, în toată ţara erau doar 16 dosare aprobate, anul aceste se află în analiză 300 de cereri.

Bio Gyula, proprietar de pădure: „E foarte important, nu numai pentru mine, pentru toţi locuitorii satului de fapt. Pădurea e a noastră. Paurea trebuie îngrijită, trebuie protejată că, dacă nu, se termină. Mai avem şi copiii noştri, urmaşii noştri, trebuie să le lăsăm şi lor ceva.”

Pentru acest program, în toată ţara sunt alocate peste 68 de milioane de euro, iar proprietarii de păduri primesc sprijin timp de cinci ani. Garda Forestieră verifică dacă beneficiarii respectă condiţiile, în caz contrar, titularii sunt obligaţi să dea banii înapoi cu penalităţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Motivul pentru care pășunile din România sunt degradate și neîngrijite
Motivul pentru care pășunile din România sunt degradate și neîngrijite
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cornel Feruţă
Un român ar putea deveni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică
Raport secret: Cele 6 baze militare din Europa unde SUA depozitează arme nucleare
Presa străină despre cum a fost primită Simona Halep de români
Ce au găsit procurorii DIICOT în beciul unui bărbat din Târgu Mureş. A fost arestat
Detalii din anchetă. Preotul acuzat de pornografie infantilă ar fi făcut mai multe victime
Analiză. Câți bani ar putea pierde cei cu pensii mai mari de 10.000 de lei
simona, halep, imn, national arena,
Reacția Simonei Halep după intonarea imnului pe Arena Națională
Momentul în care Simona Halep a intrat pe Arena Națională cu trofeul Wimbledon
Accident petrecut în București: o mașină de poliție s-a răsturnat
Pesta porcină continuă să facă ravagii. Județul în care a fost depistat un nou focar
Un incident grav dezvăluie cât de periculos e să mergi cu tramvaiul în Timișoara
Un instructor auto din Olt, prins băut la volan. Era cu o elevă în mașină