Cât de periculos este să porţi masca doar peste gură. Covid-19 acţionează altfel decât se credea
Purtatul măștii cu nasul descoperit anulează practic rolul acesteia de a proteja împotriva infectării cu Covid-19, întrucât nasul este cel mai important în răspândirea virusului.
Un studiu publicat în revista Cell indică locurile din tractul respiratoriu în care noul coronavirus pătrunde, se multiplică și se răspândește cel mai ușor, scrie NBC Philadelphia.
Ați văzut deja mulți oameni care poartă în public masca trasă în jos, acoperind doar gura și cu nasul descoperit. Noi cercetări sugerează că acest mod de a purta masca îi anulează practic menirea de a proteja.
Cei mai mulți oameni respiră pe nas, din motive întemeiate, mirosim prin intermediul nasului, nasurile noastre încălzesc și umidifică aerul respirat și ajută la filtrarea micro-organismelor din aer.
Respiratul pe nas e mai sănătos, îmbunătățește în mod natural funcțiile pulmonare și circulatorii și oferă organismului șansa de a recupera o parte din căldura și umiditatea pe care altfel le-ai pierde.
Din păcate, nasul este și cel mai eficient la răspândirea Covid-19. Un studiu arată că celulele din nas sunt mult mai predispuse decât gâtul sau plămânii de a se infecta cu noul coronavirus.
Asta înseamnă că, de fiecare dată când cineva expiră pe nas generează o concentrație mai mare de aerosoli infectați decât dacă ar fi respirat pe gură.
Virusul ”sare” în plămâni
Iar acest lucru mai înseamnă că, pentru a opri ca norul infecțios să infecteze alte persoane, este pur și simplu important să îți acoperi nasul cu masca.
Altă descoperire interesantă a acestui studiu răspunde la întrebarea cum infectează, de fapt, SARS-CoV-2 plămânii.
Cercetările sugerează că virusul nu ajunge în plămâni prin sânge sau coborând pe tractul respirator.
Noul coronavirus sare pur și simplu în plămâni din secrețiile nazale infectate.